Toimivallan siirtäminen kaupunkiympäristön toimialalla rakennusvalvontapalvelujen viranhaltijoille rakennusvalvonta-asioissa
Rakennusvalvontapäällikön toimivallan siirtäminen rakennusvalvonta-asioissa rakennusvalvontapalvelujen viranhaltijoille
Päätös
Rakennusvalvontapäällikkö päätti siirtää liitteenä olevan taulukon mukaisesti toimivaltaansa tehdä päätöksiä rakennusvalvonta-asioissa rakennusvalvontapalvelujen viranhaltijoille.
Rakennusvalvontapalvelujen uusilla työntekijöillä on toimivalta tehdä päätöksiä valmistelemistaan asioista, kun he ovat hoitaneet virkaansa kuusi kuukautta. Tänä kuuden kuukauden aikana uuden työntekijän valmistelemat päätökset tekee lähiesihenkilö. Esihenkilöillä on kuitenkin toimivalta tehdä päätöksiä heti, kun he ovat ottaneet virkansa vastaan.
Lupayksiköiden yksiköiden päälliköille on toimivalta käsitellä ja tehdä päätökset niistä hakemuksista, joita hankkeita he ovat aikaisemmin käsitelleet tai päättäneet, ja jotka hankkeet he jo entuudestaan tuntevat sekä akuutissa resurssipuutetilanteessa osallistua eräiden muidenkin hakemusten käsittelyyn ja päätöksentekoon.
Tällä päätöksellä kumotaan 26.2.2019 § 2 tehty rakennusvalvontapäällikön toimivallan siirtämispäätös ja tämä päätös tulee voimaan 1.6.2020.
Päätöksen perustelut
Hallintosääntö
Hallintosäännön 16 luvun 9 §:n mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, rakennusvalvontapäällikkö päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää seuraavista maankäyttö- ja rakennuslainsäädännön mukaisista tehtävistä
1 rakennusluvasta, mikäli päätösvalta ei kuulu ympäristö- ja lupajaostolle, toimenpideluvasta, rakennuksen purkamisluvasta ja purkamisilmoituksesta, maisematyöluvasta, luvan tai hyväksynnän voimassaolon pidentämisestä ja aloittamisoikeudesta
2 maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:ssä tarkoitetusta muusta kuin maankäytöllisten vaikutusten arviointia edellyttävästä poikkeamisesta sekä poikkeamisesta rakennuksen suojelua koskevasta määräyksestä
3 rakennustyönaikaisesta valvonnasta
4 määräyksestä työnjohtajan asettamiseksi, työnjohtajan hyväksymisestä ja hyväksynnän peruuttamisesta ja vapautuksen myöntämisestä työnjohtajan tehtävistä
5 suunnittelijan kelpoisuudesta toimia kyseisessä suunnittelutehtävässä
6 rakennusrasitteiden sopimukseen perustuvasta perustamisesta, oikaisemisesta ja poistamisesta sekä kiinteistöjen yhteisjärjestelyn perustamisesta
7 kiinteistön tarkastuksesta ja tutkimuksesta, rakennuksen kuntotutkimusmääräyksestä ja rakennustyön keskeyttämisestä
8 rakennuksen purkamisaikomuksesta tiedottamisesta
9 kokoontumistilasta ja viraston edustajasta kokoontumishuoneistojen ja niihin verrattavien tilojen katselmuksissa sekä viranhaltijasta, jonka tehtävänä on antaa lausunto kokoontumiseen käytettävien tilapäisten katsomoiden, telttojen ja muiden rakenteiden henkilöturvallisuudesta
10 lupa- ja valvontamaksusta, vapautuksen tai lykkäyksen myöntämisestä maksun suorittamisesta ja maksun palauttamisesta.
11 kaupungin puhevallan käyttämisestä rakennusvalvontaa koskevissa muutoksenhakuasioissa, mikäli hän yhtyy muutoksenhaun kohteena olevan viranomaisen päätökseen, ellei ympäristö- ja lupajaosto yksittäistapauksessa toisin päätä. (13.6.2018)
Perustelut toimivallan siirtämiselle
Rakennusvalvontapäällikkö on 26.2.2019 § 2 tekemällään päätöksellä siirtänyt toimivaltaansa tehdä päätöksiä rakennusvalvonta-asioissa rakennusvalvontapalvelujen viranhaltijoille.
Tätä päätöstä tarkistetaan nyt tehtävällä päätöksellä siten, että rakennusvalvonnan uudet työntekijät saavat toimivallan tehdä lupa- ja muita päätöksiä vasta, kun he ovat hoitaneet virkaansa kuusi kuukautta ja saaneet sinä aikana kunnollisen perehdytyksen tehtäviinsä. Tänä kuuden kuukauden aikana uuden työntekijän valmistelemat päätökset tekee lähiesihenkilö. Päätöksillä tarkoitetaan päätöksiä, joista on oikaisunhakuhakuoikeus. Esihenkilöillä on kuitenkin toimivalta tehdä päätöksiä heti, kun he ovat ottaneet virkansa vastaan. Uuden esihenkilön lähiesihenkilön on seurattava ja ohjattava uuden esihenkilön päätöksentekoa.
Tällä päätöksellä annetaan lisäksi lupayksiköiden yksiköiden päälliköille toimivalta käsitellä ja tehdä päätökset niistä hakemuksista, joita hankkeita he ovat aikaisemmin käsitelleet tai päättäneet, ja jotka hankkeet he jo entuudestaan tuntevat sekä akuutissa resurssipuutetilanteessa osallistua eräiden muidenkin hakemusten käsittelyyn ja päätöksentekoon. Tämä muutos osaltaan vähäisesti helpottaa yksiköiden työntekijöiden ylikuormitusta. Tämä toimivalta ei saa vaikuttaa häiritsevästi yksikön päällikön johtamistehtäviin.
Lisäksi delegointitaulukkoon on tehty pieniä lähinnä teknisiä tarkistuksia.
Rakennusvalvontapalveluiden yksiköiden päälliköt ja tiimipäälliköt seuraavat ja ohjeistavat aktiivisesti yksikkönsä ja tiiminsä viranhaltijoiden päätöksentekoa, niin että päätökset tehdään joutuisasti sekä säännösten ja ohjeiden mukaisesti.
Detta beslut publicerades 19.05.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Pentti Ruuska, yksikön päällikkö, puhelin: +358 9 310 26218