Myynti, Vihti, Tervalammen kuntoutuskeskus
Vihdissä sijaitsevan Tervalammen kartanoalueen myynti
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti myydä ********** ********** 2 675 000 euron velattomasta kauppahinnasta liitteenä 1 olevan kauppakirjaluonnoksen mukaisin ehdoin.
Samalla lautakunta päätti oikeuttaa kaupunkiympäristön toimialan sopimukset ja toiminnanohjaus -tiimin päällikön tai hänen valtuuttamansa henkilön allekirjoittamaan edellä mainitun kauppakirjan ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä teknisiä korjauksia ja tarkennuksia.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli projektipäällikkö Tom Qvisen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kaupunginhallituksen 22.6.2020 hyväksymässä Helsingin kaupungin toimitilastrategiassa todetaan: ” Kaupungilla ei ole tiloja, joita se ei tarvitse omassa käytössään tai joiden omistamiseen ei liity muita strategisia syitä tai pitkän tähtäimen palvelutilatarpeita. Säilytettävät arvorakennukset, kuten muut kaupungin omistamat rakennukset, ovat aina käytössä.”
Tervalammen kuntoutuskeskuksen toiminta loppui joulukuussa 2019. Rakennukset on saatu tyhjennettyä ja toimintaan liittyvä laitteisto on saatu purettua kesällä 2020.
Kaupungilla ei ole tiedossa omaa käyttöä rakennuksille, joten myynti on perusteltua, etenkin ottaen huomioon vanhojen rakennusten korkeat vuosittaiset ylläpito- ja korjauskulut.
Kohde ja kiinteistötiedot
Tervalammen kartanoalue sijaitsee Vihdin kaakkoiskulmassa Tervalammen kylässä osoitteessa Lehmuskuja 20. Matkaa kertyy Helsinkiin noin 42 km, Lohjalle 28 km ja Nummelaan noin 12 km. Kiinteistöjen yhteispinta-ala on noin 254 hehtaaria, josta noin 150 ha on metsätalousmaata, noin 83 ha viljeltyä peltoa ja noin 21 ha niittyä, tontti- ja muuta maata. Oheismateriaalissa nro 1 on tarkempia tietoja kaupan kohteesta.
Kaavoitustilanne
Alueella ei ole lainvoimasta asemakaava tai yleiskaavaa lukuun ottamatta muutaman hehtaarin metsäaluetta, joka rajoittuu Nuuksion kansallispuistoon. Valmistelussa oleva Tervalammen osayleiskaava oli nähtävillä vuonna 2016. Osayleiskaavaluonnoksessa pääosa kartanon maista on osoitettu maa- ja metsätalousmaaksi. Kuntoutuskeskuksen laaja pihapiiri on osoitettu palvelujen ja hallinnon alueeksi, jonka kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennuskanta ja ympäristö säilytetään (P/s).
Rakennuskanta
Alueella on lähes 50 erilaista ja erikuntoista rakennusta. Rakennusten kokonaisala on noin 12 000 m², josta kuntoutujien käytössä on viime vuosina ollut noin 5 000 m². Vuonna 1830 valmistunut noin 400 km² kokoinen kartanorakennus on viime vuosina toiminut toimisto- ja hallintorakennuksena. Valtaosa rakennuksista ovat tyydyttävässä kunnossa. Viime vuosina rakennusten huolto- ja ylläpitokustannukset ovat ilman henkilöstömenoja olleet suuruusluokkaa 400 000 euroa vuodessa.
Myynti
Myynnin toteuttajaksi valittiin Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit - tontit yksikön päällikön päätöksellä 54/23.10.2019 Newsec Advisory Finland Oy. Myynti toteutettiin avoimena tarjouskilpailuna siten, että oli mahdollista tehdä tarjous sekä kokonaisuudesta että osista.
Määräaikaan 6.3.2020 mennessä kohteesta tehtiin 6 tarjousta. Korkein tarjous oli 2 622 500 euroa ja seuraavaksi paras oli Vihdin kunnan ja sen yhteistyötahon tekemä 2 070 000 euron tarjous. Vedoten due diligence ehtoon ostajat vetäytyivät kuitenkin tarjouksestaan.
Vetäytymisen johdosta järjestettiin uusi tarjouskilpailu. Uuden tarjouskilpailun tuloksena saatiin kaksi saman suuruista 2 600 000 euron tarjousta ja kolmas 2 200 000 euron tarjous. Korotuskierroksen tuloksena ********** 2 675 000 euron tarjouksen ja Vihdin kunta yhdessä Vihdin Rakennusurakointi Oy:n kanssa 2 650 000 euron tarjouksen. Kohde esitetään tämän johdosta myytäväksi parhaimman tarjoukseen tehneelle ********** Tarjottu kauppahinta voidaan katsoa vastaavan kiinteistöjen markkina-arvoa ja olevan kaupungin kannalta hyväksyttävissä.
Toimivalta
Kaupunginhallituksen 18.9.2017 (§ 865) tekemän päätöksen mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää kiinteistöjen tai rakennusten myymisestä tai vaihdossa luovuttamisesta, kun sopimuksen kokonaisarvo on enintään 5 miljoonaa euroa. Alle 1,5 miljoonan arvoisten sopimusten päättämisen kaupunkiympäristölautakunta on päätöksellään 3.10.2017 (§ 135) delegoinut viranhaltijatasolle.
Kaupunkiympäristölautakunta 29.09.2020 § 572
Detta beslut publicerades 13.10.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Tom Qvisén, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 34201