Varallaolo, sosiaali- ja terveystoimiala, sosiaali- ja kriisipäivystys, esihenkilöt

HEL 2020-007061
Ärendet har nyare handläggningar
§ 105
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen esimiesten varallaolojärjestelmä

Social- och hälsovårdssektorns sektorchef

Päätös

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti, että sosiaali- ja kriisipäivystyksessä käynnistetään 1.7.2020 alkaen esimiesten varallaolojärjestelmä toistaiseksi seuraavin periaattein:

           

          Päätöksen perustelut

          Sosiaalihuoltolain 29 §:n mukaan sosiaalipäivystys on järjestettävä ympärivuorokautisesti kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi kaikenikäisille. Päivystävissä yksiköissä on oltava riittävät voimavarat ja osaaminen, jotta palvelun laatu ja asiakasturvallisuus toteutuvat. Kuntalaisten tulee saada sosiaalipäivystykseen yhteys ympäri vuorokauden. Sosiaalipäivystystä toteutettaessa on toimittava yhteistyössä ensihoitopalvelun, terveydenhuollon päivystyksen, pelastustoimen, poliisin, hätäkeskuksen ja tarpeen mukaan muiden toimijoiden kanssa.

          Sosiaalipäivystys vastaa kiireellisestä ja välttämättömästä sosiaalityöstä helsinkiläisten sekä Helsingissä oleskelevien osalta 24/7. Kriisipäivystys vastaa lakisääteisen akuutin kriisityön antamisesta helsinkiläisille sekä Helsingissä oleskeleville, kaikenikäisille traumaattisille tilanteille altistuneille. Näillä kahdella yksiköllä on yhteinen, lakisääteinen perustehtävä, suuronnettomuusvalmiuden ympärivuorokautisen valmiuden ylläpitäminen psykososiaalisen tuen osalta. Arjen tilanteet hoidetaan päivystysyksiköiden toimesta, mutta valmiuden nostamista vaativat tilanteet edellyttävät enemmän resursseja ja sosiaali- ja terveystoimialan laajempaa organisoitumista.

          Yhteistoimintakokous koskien sosiaali- ja kriisipäivystyksen esimiesten varallaolojärjestelmää pidettiin tiistaina 28.4 klo 9-10.

          Varallaolojärjestelmää jatketaan toistaiseksi ja sen toimivuutta arvioidaan säännöllisesti. Sosiaali- ja kriisipäivystyksessä huolehditaan siitä, että henkilöstö saa riittävän perehdytyksen varallaolojärjestelmän periaatteista. Varallaolojärjestelmällä on myös suuri merkitys työntekijöiden työturvallisuudelle ja työhyvinvoinnille.

          Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialajohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää henkilöstöasioista. Henkilöstöhallinnon päätöksentekoa koskevan sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan päätöksen mukaan (23.12.2019 § 204) toimialajohtaja päättää varallaolojärjestelmän käyttöönotosta.

          Detta beslut publicerades 04.06.2020

          OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

          Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

          Oikaisuvaatimusoikeus

          Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

          • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
          • kunnan jäsen.
          Oikaisuvaatimusaika

          Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

          Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

          Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

          Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

          Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

          Oikaisuvaatimusviranomainen

          Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

          Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

          Sähköpostiosoite:
          Postiosoite:
          PL 10
           
          00099 HELSINGIN KAUPUNKI
          Faksinumero:
          (09) 655 783
          Käyntiosoite:
          Pohjoisesplanadi 11-13
          Puhelinnumero:
          (09) 310 13700 (Yleishallinto)

          Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

          Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

          Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

          Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

          • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
          • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
          • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
          • oikaisuvaatimuksen tekijä
          • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
          • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
          Pöytäkirja

          Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

          Stäng

          Mer information fås av

          Pia Mäkeläinen, sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö, puhelin: 09 310 43816

          pia.makelainen@hel.fi

          Beslutsfattare

          Juha Jolkkonen
          sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

          Bilagor

          1. Sosiaali- ja kriisipäivystyksen hälytyskaavio

          I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.