Tarveselvitys, lisätila, Puistolanraitin ala-aste, Puistolan raitti 18
Osoitteeseen Puistolan raitti 18 toteutettavan Puistolanraitin ala-asteen lisätilan tarveselvitys
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä osoitteeseen Puistolan raitti 18 toteutettavien Puistolanraitin ala-asteen lisätilan tarveselvityksen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Vaikeimmin kehitysvammaisten oppilaiden määrän kasvusta johtuen tarvitaan opetustiloja kahdelle toiminta-alueittain opiskelevien oppilaiden luokalle eli TOI-luokalle. Osalla oppilaista kehityshäiriöt liittyvät oppilaiden sosiaalisiin valmiuksiin ja kognitiiviseen kehitykseen. Tällaisia häiriöitä ovat esimerkiksi autisminkirjon vammat. Osa oppilaista voi olla hyvinkin vaikeasti liikuntavammaisia ja pystyvät liikkumaan vain avustetusti. Osalla oppilaista on monen tyyppisiä kehitysvammoja. TOI-luokilla opiskelevien lasten tuen tarve oppimiseen ja erityisesti päivittäisiin toimintoihin on suuri. Yhdessä TOI-luokassa opiskelee kuusi oppilasta. Luokassa toimii yhteensä kuusi työntekijää: erityisluokanopettaja ja koulunkäyntiavustajia.
TOI-luokkien lisätilat on suunniteltu toteutettavaksi Puistolanraitin ala-asteen pihalle. Osoitteeseen Puistolan raitti 18 toteuttavat lisätilat otetaan käyttöön kalustettuna elokuuhun 2020 mennessä.
Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä
Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.
TOI-luokkien sijoittamista on tarkasteltu tarkemmin Puistolan peruskoulun ja Pasilan peruskoulun yhteyteen ja todettu, ettei näiden tilojen sijoittaminen olemassa oleviin rakennuksiin ole mahdollista. TOI-luokkien sijoittamisen haasteena on saattoliikenteen korostunut tarve sekä apuvälineistä ja oppilaiden erityistarpeista johtuva suuri tilantarve etenkin sisäänkäynti- sekä WC- ja pesutilojen osalta. Näistä syistä johtuen TOI-luokkien sijoittaminen olemassa oleviin koulurakennuksiin ei ole mahdollista huomioiden oppilaiden terveelliseen, turvalliseen ja toimivaan arkeen liittyvät erityistarpeet.
Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea
Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja vaikeimmin vammaisille oppilaille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset ja perheet.
Tilat edistävät perusopetuksen opetussuunnitelman toteuttamista
Hankkeessa toteutetaan TOI-luokkien perusopetukselle ja yksilöllisille opetuspoluille pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen ja yksilöllisten opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.
Toteutettava paviljonkirakennus sijoittuu Puistolanraitin ala-asteen pihalle. Saattoliikenteen tarvitsema piha eristetään välituntipihoista turvallisuuden takaamiseksi. Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita. Piha-alueiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana.
Puistolanraitin ala-asteen TOI-luokkien tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.
Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin
Puistolanraitin ala-asteen TOI-luokkien tilat ovat laajuudeltaan 431 brm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on noin 62,81 euroa/m²/kk eli noin 369 000 euroa/vuosi.
Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 38 000 euroa. Tieto- ja viestintäteknologian kustannuksiin varataan 7 000 euroa. Siivouskustannusarvio on noin 8 640 euroa/vuosi. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 492 000 euroa/vuosi.
Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu
Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Koulun henkilökuntaa on osallistunut tilojen suunnitteluun. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää huomioida lasten, nuorten ja henkilökunnan näkemykset tilojen kehittämisessä aluepäälliköiden ja asiantuntijaopettajien avulla.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista
Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.
Detta beslut publicerades 22.06.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Viivi Snellman, johtava arkkitehti , puhelin: 09 310 22378