Oikaisuvaatimus rakennuslupapäätöksestä 12.5.2020 § 381, Etu-Töölö 091-013-0443-001, Mechelininkatu 28a

HEL 2020-007323
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 16. / 198 §

Oikaisuvaatimus rakennusvalvontapalvelujen viranhaltijan tekemästä parvekkeiden rakentamista koskevasta toimenpidelupapäätöksestä, Mechelininkatu 28a

Miljö- och tillståndssektionen

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen kaupunkiympäristön toimialan rakennusvalvontapalvelujen arkkitehdin tekemästä parvekkeiden rakentamista koskevasta rakennuslupapäätöksestä 12.5.2020 § 381, lupatunnus 13-1204-20-D.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen
katsotaan tulleen asianosaisten tietoon.

Muutoksenhaun kohteena oleva päätös

Rakennusvalvontapalvelujen viranhaltija on 12.5.2020 § 381 tekemällään päätöksellä myöntänyt hakijalle, As Oy Mechelininkatu 28 A:lle rakennusluvan viidelle asuntoparvekkeelle, jotka sijaitsevat 3.- 6. kerroksessa.

Parvekkeet sijaitsevat 3. -6. kerroksessa ja liittyvät asuntoihin. Kunkin parvekkeen kohdalla yksi ikkuna laajennetaan lasioveksi. Parvekelaatat ovat betonia, kaiteet muodostuvat vaakapinnakaiteesta ja sen taustalle kiinnitettävästä teräsverkosta.

Lupa on evätty ensimmäisen kerroksen toimistotilaan liittyvän parvekkeen osalta. Perusteluna on mainittu, että kerroksissa 3-6 sijaitsevat parvekkeet sopivat rakennuksen erityispiirteisiin ja lisäävät asumisviihtyisyyttä. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitseva parveke liittyy toimistotilaan eikä sen vuoksi ole yhtä perusteltu kuin ylemmät parvekkeet. Ensimmäisen kerroksen parvekkeen sijainti lähellä pihatasoa ei ole luonteva, vaan se hankaloittaisi pihan käyttöä ja saattaisi aiheuttaa törmäysvaaran.

Oikaisuvaatimus

Ensimmäisen kerroksen toimistotilan osakkeenomistaja on hakenut oikaisua em. lupapäätökseen.

Oikaisuvaatimuksessa on todettu muun ohella seuraavaa:

As. Oy Mechelininkatu 28 A huoneiston 4 osakkeenomistajana haen oikaisua ym. lupapäätökseen

1) Päätös on asunto-osakeyhtiölain vastainen, sillä se ei täytä yhdenvertaisuutta osakkeenomistajien välillä.

2) Myös ensimmäisen kerroksen parvekkeelle tulee myöntää lupa, sillä vastaavia ensimmäisen kerroksen parvekkeita löytyy ympäri kaupunkia vastaavalta korkeudelta ilman että ne aiheuttaisivat väitettyä törmäysvaaraa.

3) Jos lupa myönnetään yksittäisille parvekkeille, se antaa heille etua vastoin yhdenvertaisuusperiaatetta.

4) Luvan myönnön ehtona tulee olla, että myös ensimmäisen kerroksen huoneistoille palautetaan oikeus asuinkäytön sallimiseksi. Tämä on ollut arkkitehti Helge Lundströmin 1935 alkuperäinen suunnitelma, ja näin on ollut talon alusta alkaen ennen muutosta 70/90-luvun vaihdetta.

5) Jos alkuperäisen pääsuunnittelijan luomusta muutetaan (parvekkeet), on sitä myös osin palautettava alkuperäiseen käyttöön (asuinkäyttö 1. kerrokseen). Näin on muissakin naapuritaloissa.

Asunto-osakeyhtiön ja pääsuunnittelijan vastineet

Asunto-osakeyhtiö on lähettänyt vastineensa. Vastineessa todetaan muun ohella seuraavaa:

Kuten rakennusvalvonnan lupapäätöksen (13-1204-20-D) perusteluissa on mainittu, ensimmäisen kerroksen toimistotilan parvekkeen sijainti lähellä pihatasoa ei ole luonteva, vaan se hankaloittaisi pihan käyttöä ja saattaisi aiheuttaa törmäysvaaran. Taloyhtiöllä on pihan kunnossapitovelvoite ja alas sijoitettu (parvekkeen korkeus arkkitehdin suunnitelman mukaan 970mm, liite 2) parveke hankaloittaisi puhtaanapitoa/lumitöitä huomattavasti ja näyttäisi muuttavan piha-alueen esteettistä vaikutelmaa. Lisäksi parvekkeen sijoittaminen alakerrokseen ei ole tarkoituksenmukaista, huoneiston käyttötarkoitus on toimisto. Liite 3, nykytilanteesta otettu valokuva.

Osakkeenomistaja on pyytänyt yhtiöltä lupaa käyttötarkoituksen muuttamiseen omistamansa huoneiston osalta. Yhtiökokous ei ole myöntänyt lupaa toimistotilojen käyttötarkoituksen muuttamiselle. Asiaa on käsitelty 31.10.2018 sekä 8.5.2019 yhtiökokouksissa. Nyt haettava rakennuslupa koskee parvekkeiden rakentamista, eikä liity huoneistojen käyttötarkoituksen muuttamiseen.

Pääsuunnittelija on omassa vastineessa todennut seuraavaa:

Mechelininkatu 28A:n rakennuslupahakemus viidelle parvekkeelle oli jo vuonna 2018 viittä vaille valmis. Piirustukset oli jätetty Lupapisteessä ja hakemuksesta puuttui ainoastaan muutama asiakirja mm. yhtiökokouksen hankkeen puoltava päätös ja valtakirja arkkitehdille. Jäin odottamaan puuttuvia asiakirjoja. Hämmästyin kun vuoden 2019 lopussa minua pyydettiin lisäämään asunto A4:lle parveke ensimmäisessä kerroksessa. Olin sitä mieltä että se ei sovi, ei esteettisistä eikä käytännön syistä. Koska ajattelin että lupaa tuskin tullaan myöntämään suostuin toimeksiantajan pyyntöön ja lisäsin parvekkeen ko. asuntoon.

En tiedä mistä oikaisuvaatimuksen laatija on saanut kohdan 2:n tilastot parvekkeiden rakentamisesta ensimmäisessä kerroksessa. Ainakaan minulla ei ole tietoa yhdestäkään tapauksesta jossa rakennuslupa olisi myönnetty parvekkeen rakentamiselle vanhan kerrostalomiljöön ensimmäisessä kerroksessa. Mielestäni asunto A4:n parvekkeen rakentaminen voisi horjuttaa rauhallisen pihamiljöön.

Oikaisuvaatimuksen laatijan vaatimus palauttaa A4 asuinkäyttöön ei mielestäni ole rakennuslupa-asia, pikemmin asemakaava-asia. Viimeaikana on käytäntö ollut ensimmäisten kerrosten asuntojen monipuolisuuden laajentaminen. A4:n asunnon palauttaminen asuinkäyttöön on selvästi ristiriidassa tämän kehityksen kanssa.

Päätöksen perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain 192 §:n 1 momentin mukaan valitusoikeus rakennus- ja toimenpidelupapäätöksestä on:
1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
2) sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
3) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa; sekä
4) kunnalla.

Oikeuskäytännössä ja -kirjallisuudessa on pääsääntöisesti katsottu, että asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajalla ei ole maankäyttö- ja rakennuslain 192 §:n mukaista valitusoikeutta, eikä siten oikeutta tehdä oikaisuvaatimusta asunto-osakeyhtiötä koskevasta rakennus- tai toimenpideluvasta. Ottaen kuitenkin huomioon rakennusluvan sisällön, asian laadun sekä sen, että oikaisuvaatimuksen tekijä omistaa nyt käsiteltävänä olevan tilan hallintaan oikeuttavat osakkeet, ympäristö- ja lupajaosto katsoo että päätös vaikuttaa sillä tavalla oikaisuvaatimuksen tekijän oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun, että se päättää tutkia oikaisuvaatimuksen.

Alueella on voimassa asemakaava 6884, vahv. 1974. Alueella on voimassa rajattu rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi ja muuttamiseksi. Rakennuskielto koskee rakennusten 1. kerrosten ja kadunvarsien myymälä-, liike- ja toimitilojen muuttamista asuinkäyttöön rakennuskieltokartassa nro 12561 esitetyillä tonteilla 11.12.2020 saakka.

Ympäristöministeriön asetuksen rakennuksen käyttöturvallisuudesta 19 §:n mukaan rakennuksesta ulkonevan rakennusosan, laitteen tai varusteen kuten parvekkeen, erkkerin, katoksen, opasteen, valaisinlaitteen ja markiisin alareunan vapaa korkeus maasta tai ajo- ja kulkuväylän pinnasta on oltava vähintään 2,2 metriä, jollei kohta ole suojattu törmäysvaaran estämiseksi.

Pääsuunnittelijan vastineen liitteen 2 julkisivupiirustuksen mukaan ensimmäisen kerroksen parvekkeen alareunan vapaa korkeus maasta on 979 mm. Asetuksen määrittelemä vapaa korkeus ei täyty, eikä kohtaa ole suojattu törmäysvaaran estämiseksi. Rakennuslupaa ei siten ole tullut myöntää ensimmäisen kerroksen parvekkeen osalta.

Mitä tulee oikaisuvaatimuksessa esitettyyn vaatimukseen siitä, että ensimmäisen kerroksen huoneistoille tulee myöntää lupa tilan myöntämiselle asunnoksi, jaosto toteaa ettei sillä ole toimivaltaa käsitellä asiaa, jota rakennuspaikan omistaja, eli asunto-osakeyhtiö ei ole hakenut. Selvyyden vuoksi jaosto toteaa, että alue on asetettu rakennuskieltoon nimenomaan 1. kerroksen liike- ja toimitilojen asuinkäyttöön muuttamisen osalta, eikä siten 1. kerroksen toimistotilojen muuttaminen asuinkäyttöön ko. alueella ole tällä hetkellä mahdollista.

Edellä esitetyn perusteella oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia perusteita, joiden nojalla annettua päätöstä tulisi muuttaa. Oikaisuvaatimus hylätään.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Detta beslut publicerades 13.10.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta valituksella se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta valituksella myös

Rakennus- tai toimenpidelupaa koskevassa asiassa:

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus silloin, kun rakennusluvan mukainen rakentaminen merkitsee purkamislupaa edellyttävän valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävän rakennuksen purkamista

Maisematyö- tai rakennuksen purkamislupaa koskevassa asiassa:

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
  • kunnan jäsen
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus rakennuksen purkamista koskevasta päätöksestä silloin, kun rakennus on valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävä
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoituksen valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

yksikön päällikkö
Salla Mustonen

Mer information fås av

Kaisa Hongisto, rakennuslakimies, puhelin: 09 310 26404

kaisa.hongisto@hel.fi

Bilagor

1. Asemakaava 6984
2. Kantakartta
3. Oikaisuvaatimus Mechelininkatu 28
4. Oikaisuvaatimus Mechelininkatu 28 korjaus
5. Asunto-osakeyhtiön ja pääsuunnittelijan vastineet
6. Rakennuslupapäätös 13-1204-20-D
7. Asemapiirros
8. Julkisivu länteen
9. Pohja, leikkaus, julkisivu
10. Hankkeen selvitys

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.