Katusuunnitelma, Suutarila, Maatullinkuja, numero 31332/1

HEL 2020-010359
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 8. / 718 §

Maatullinkuja välillä Henrik Forsiuksen tie - Kämnerintie, katusuunnitelman hyväksyminen, Suutarila

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Maatullinkuja välillä Henrik Forsiuksen tie - Kämnerintie katusuunnitelman.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Maatullinkuja on nykyinen kaupunkirakenteen sisällä itä–länsi suunnassa kulkeva jalankulun ja pyöräilyn alueellinen pääraitti, joka perusparannetaan. Suunnittelualue on pinta-alaltaan noin 4 100 m². Maatullinkujan länsipäässä Henrik Forsiuksen tien liittymässä sijaitsee aukiotila, joka on pinta-alaltaan noin 650 m² ja Maatullinkujan keskivaiheilla sijaitsee toinen aukiotila Kämnerikujan vieressä, joka on pinta-alaltaan noin 2 100 m². Aukiot kuuluvat mukaan Maatullinkujan katusuunnitelmaan. Katusuunnitelma perustuu voimassa oleviin asemakaavoihin nro 9225 (tullut voimaan 16.4.1987) ja nro 9646 (tullut voimaan 27.10.1989).

Suunnitelma

Maatullinkuja välillä Henrik Forsiuksen tie−Kämnerintie on esitetty suunnitelmapiirustuksessa nro 31332/1 (liite 2)

Maatullinkujan suunnittelun lähtökohtana on toiminut aikaisemmin suunniteltu ja osittain peruskorjattu Maatullinkujan itäosa. Suunnittelussa on huomioitu Maatullinkujan status arvoympäristönä. Materiaalien valinnoissa on huomioitu 1970-1980 lukujen tyyli ja muotokieli sekä materiaalien ja alueelle tyypillisten muotojen säilyttäminen. Liittyminen ympäröiviin katu- ja viheralueisiin on suunniteltu kunkin alueen luonteen mukaisesti. Maatullinkujan nykyinen kasvillisuus on toiminut suunnittelun lähtökohtana. Näkymien avautumista erityisesti puistoalueille on parannettu katusuunnitelmassa. Aukiotilojen merkitystä tärkeinä kaupunkikuvallisina ja toiminnallisina alueina on korostettu ja kulkua eri reiteille on selkeytetty.

Keskiaukiolle tulee pronssinen taideteos ja istutusalueita. Istutusalueille tulee pensaita ja perennoja sekä muutamia uusia puita. Osa nykyisistä puista säilytetään. Istutusalueet reunustetaan pääosin reunakivillä, taideteoksen molemmin puolin istutusalueiden reunaan asennetaan istumiseen tarkoitettu luonnonkivinen tukimuuri. Maatullinkujan keskellä oleva aukio verhoillaan maatiilillä ja muut kulkualueet betonikivillä.

Henrik Forssiuksen tien viereisen aukiotilan suunnittelussa on mukailtu keskiaukion suunnitteluperiaatteita. Aukion nykyiset puut säilytetään.

Maatullinkujan valaistus uusitaan pylväsvalaisimilla.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro 31332/1 (liite 1).

Maatullinkuja ja sen aukiot sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.

Katusuunnitelmaluonnos esiteltiin asukkaille 1.6.2020 osana virtuaalista Uutta Koillis-Helsinkiä -tilaisuutta. Tilaisuus oli ensimmäisiä kaupungin virtuaalisia asukastilaisuuksia ja sai hyvää palautetta osallistujilta.

Katusuunnitelmaluonnos oli esillä 1.-14.6.2020 Helsingin kaupungin Sörnäistenkadun asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat. Suunnitelmaluonnokseen ei tullut palautteita.

Katusuunnitelma on ollut nähtävillä 21.10.–3.11.2020 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille.

Suunnitelmasta on tehty kolme muistutusta.

Muistutusten käsittely

Muistutus 1

Muistutuksessa tuotiin esille hyvän valaistuksen tarve ja nostettiin erityisesti seurakuntatalon edusta pimeänä kohtana esille.

Esittelijän vastaus muistutukseen

Nähtävillä oleva Maatullinkujan suunnitelma ei ulotu seurakuntatalolle asti. Maatullinkujan itäpää on suunniteltu aiemmin ja on parhaillaan toteutuksessa. Siinä on huomioitu valaistuksen uusiminen. Maatullinkujan valaistus uusitaan myös välillä Henrik Forsiuksentie – Kämnerintie.

Muistutus 2

Muistutuksessa kiinnitetään huomiota siihen, että katusuunnitelmassa ei suoraan mainita, tullaanko kunnostustöiden osana korjaamaan nykyisen pinnan painuma, joka sijaitsee Maatullinkujan etelälaidassa, Parmaajanpolku 3 C kohdalla. Tällä hetkellä aukion hulevesistä kerääntyy miltei pysyvä, poikkeuksellisen suuri vesilammikko joka talvisin jäätyy.

Muistutuksen tekijä edellyttää, että katusuunnitelmassa varmistetaan tilanteen korjaaminen joko 1) korottamalla aukion eteläreunaa nykyisestä siten, että hulevedet valuvat oikeisiin paikkoihin, tai 2) lisäämällä viemäröintiä aukion eteläreunalla.

Muilta muistutuksen tekijällä ei ole huomautettavaa, ja pidämme suunnitelmaa tervetulleena kasvojenkohotuksena alueella.

Esittelijän vastaus muistutukseen

Painumien korjaaminen reitillä on yksi kunnostussuunnittelun tärkeimmistä lähtökohdista. Maatullinkujan ja siihen liittyvien aukioiden rakentamisen yhteydessä tullaan uusimaan niiden rakennekerrokset ja korjaamaan nykyiset painumat väylillä ja aukioilla. Pintakallistusta Parmaajanpolku 3 C:n kohdalla muutetaan viettämään kohti aukion keskustaa, jonne sijoitetaan uusia hulevesikaivoja kuivatuksen parantamiseksi.

Muistutus 3

Muistutuksen tekijä on iloinen, että Maatullinkuja peruskorjataan. Erityisesti tämän länsipään kivetyksen vauriot ovat aiheuttaneet Kruunaajanpolun kohdalla vaaratilanteita. Myös patsas on tervetullut Tapulikaupunkiin.

Suunnitelmassa ei ole patsaan reunakiveyksen lisäksi muita istumiseen tarkoitettuja elementtejä. Muistutuksessa ehdotetaan, että suunnitelmaan vielä lisättäisiin muutama penkki taideteoksen eri puolille, viheristutusten tuntumaan.

Lisäksi muistutuksessa mainitaan, että Kämnerinkujan päädyssä olevalle aukiolle kertyy hulevettä Paarmaajanpolun asuintalon puoleiseen osaan. Tuossa kohdassa ei ole viemäriaukkoa ja paikalle muodostuu usein laaja jäätikkö talven tullessa.

Lisäksi muistutuksen tekijä ehdottaa, että Kämnerinkujan kohdalla oleva aukio nimettäisiin alueen nimistön mukaisesti.

Esittelijän vastaus muistutukseen

Kämnerinkujan eteläpuoliselle aukiolle tulevan taideteoksen ympärille tulee kaksi istumiseen tarkoitettua kaarevaa, graniittista tukimuuria. Aukion itäreunalle sijoitetaan selkänojallinen penkki. Maatullinkujan ja siihen liittyvien aukioiden rakentamisen yhteydessä tullaan uusimaan niiden rakennekerrokset ja korjaamaan nykyiset painumat väylillä ja aukioilla. Pintakallistusta Parmaajanpolku 3 C:n kohdalla muutetaan viettämään kohti aukion keskustaa, jonne sijoitetaan uusia hulevesikaivoja kuivatuksen parantamiseksi.

Aukion nimeämisehdotus toimitetaan eteenpäin maankäytönsuunnitteluun ja nimistötoimikunnalle.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelman rakennuskustannukset ovat yhteensä noin
730 000 euroa (alv. 0 %). Kadun neliöhinnaksi muodostuu 178 euroa/m² (alv. 0 %).

Kadun vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 26 000 euroa
(alv. 0 %). Suunnitelmaratkaisut eivät vaikuta merkittävästi nykyisiin ylläpitokustannuksiin.

Kadun rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuosina 2021−2022.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 01 uudisrakentaminen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Stäng

Detta beslut publicerades 16.12.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Mer information fås av

Anni Tirri, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38335

anni.tirri@hel.fi