Tutkimuslupa, PIILO - Pienten lasten liikunnan ilon, fyysisen aktiivisuuden ja motoristen taitojen seurannan kehittäminen

HEL 2020-010807
Ärendet har nyare handläggningar
§ 92

Päätös tutkimusluvan myöntämisestä HEL 2020-010807

Direktören för småbarnspedagogik

Päätös

Varhaiskasvatusjohtaja päätti myöntää tutkimusluvan ********** päätöksen perusteluista tarkemmin ilmenevillä ehdoilla. Tutkimuslupapäätös on voimassa 31.5.2022 saakka.

Päätöksen perustelut

********** on hakenut tutkimuslupaa liittyen tutkimus- ja kehittämishankkeeseen. Tutkimuksen tavoitteena on vertailla erilaisia lasten fyysisen aktiivisuuden mittaamisen ja motoristen taitojen arvioinnin menetelmiä sekä kuvata niiden vahvuudet ja rajoitukset osana valtakunnallista seurantaa. Hanke on Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmaan liittyvä opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama tutkimus- ja kehittämishanke, jota koordinoivat Likes ja Jyväskylän yliopisto.

Tutkimusaineisto kerätään ajalla 26.10.2020-31.5.2022.

Tutkimuksen kohteena ovat valikoitujen päiväkotien 4-6-vuotiaat lapset (N=300). Helsingin kaupunki osoittaa tutkimukseen osallistuvat varhaiskasvatusyksiköt. Yksiköiden osallistuminen on vapaaehtoista.

Tutkimusaineisto kerätään kyselyillä, kiihtyvyysantureilla, haastatteluilla ja motoristen taitojen testillä. Lisäksi osassa tutkimukseen suostuneista varhaiskasvatusyksiköistä suoritetaan havainnointitutkimus. Koulutetut mittaajat suorittavat tarvittavat mittaukset varhaiskasvatusyksiköissä. Varhaiskasvatuspäivien aikana toteutettava havainnointi kestää yhtäjaksoisesti 4 tuntia.

Tutkimusryhmä on laatinut 25.9.2020 toimenpiteet tartuntariskin minimoimiseksi ja tutkimuksen toteutusta on käsitelty toimialan kriisiryhmässä. Kriisiryhmä hyväksyi tutkimuksen käynnistämisen 19.10.2020.

Fyysistä aktiivisuutta mitataan kiihtyvyysantureilla seitsemän vuorokauden aikana. Lisäksi lapsi vastaa haastattelussa kysymyksiin liikkumiseen liittyen. Lapsen motorisia taitoja mitataan monipuolisesti. Lapselta mitataan lisäksi pituus, paino ja vyötärönympärys. Huoltajat sekä varhaiskasvattajat täyttävät tutkimukseen osallistuvan lapsen liikkumista koskevan lapsikohtaisen kyselyn.

Varhaiskasvatusyksiköt täyttävät kaksi yksikköä koskevaa kyselyä sekä avustavat ennalta sovitulla tavalla tutkimuksen vaiheissa varhaiskasvatusyksiköissä.

Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Varhaiskasvatusyksiköiden johtajille lähetetään tutkimuksen tiedote suostumuslomakkeineen. Tutkimukseen osallistuneiden yksiköiden johtajat jakavat yksiköidensä varhaiskasvattajille ja 4–6-vuotiaiden lasten huoltajille tutkimustiedotteen, jonka perusteella he voivat antaa tietoon perustuvan vapaaehtoisen suostumuksensa osallistumiselle.

Huoltajilta pyydetään suostumuslomakkeessa suostumusta siihen, että lapseen ja huoltajiin voidaan olla tulevaisuudessa yhteydessä mahdollisen seurantatutkimuksen osalta. Varhaiskasvatusyksiköiden johtajilta kysytään suostumusta siihen, että heidän yksikköönsä voi olla myöhemmin yhteydessä seurantatutkimuksen osalta.

Tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tutkimuksen teon ajan hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen. Aineisto hävitetään tutkimuksen valmistuttua, viimeistään 1.11.2025.

Tunnistetietojen käsittely sekä tutkimusrekisteriin kerättävät tiedot on kuvattu tarkemmin tutkimuksen tietosuojailmoituksessa ja tietosuojavaikutusten arvioinnissa.

Jyväskylän yliopiston eettinen toimikunta on arvioinut tutkimussuunnitelman ja antanut tutkimuksesta puoltavan lausunnon 10.8.2020. Havainnoinnissa käytettävä tutkimusmetodi ja mittarit ovat saaneet puoltavan lausunnon Helsingin yliopiston ihmistieteiden eettisessä toimikunnassa vuonna 2018.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Päätös antaa mahdollisuuden tutkimusaineiston keräämiseen ajalla 26.10.2020-31.5.2022 varhaiskasvatusyksiköiden toiminta-ajat huomioiden.

Päätös ei anna oikeutta saada tietoja Helsingin kaupungin asiakirja- ja rekisteriaineistoista.

Tutkimukseen osallistuneiden yksittäisten henkilöiden tunnistetietoja ei saa ilmaista tutkimusraportissa tai muulla tavoin.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei osallistu tutkimuksen toteuttamiseen muuten kuin sovituin osioin. Yhteistyöstä sovitaan kasvatuksen ja koulutuksen yhteyshenkilöiden kanssa.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle.

Tutkimusraportin sähköinen osoite toimitetaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käyttöön sähköpostiosoitteeseen:
kasko.tutkimusluvat@hel.fi

Detta beslut publicerades 26.10.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Suvi Lehikoinen, harjoittelija, puhelin: 0931033335

suvi.lehikoinen@hel.fi

Beslutsfattare

Satu Järvenkallas
varhaiskasvatusjohtaja

Bilagor

1. Sekretessbelagd: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Sekretessbelagd: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Sekretessbelagd: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
4. Sekretessbelagd: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
5. Sekretessbelagd: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
6. Sekretessbelagd: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
7. Sekretessbelagd: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
8. Sekretessbelagd: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
9. Sekretessbelagd: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.