Työ- ja loma-ajat lukuvuonna 2021-2022, Helsingin kaupungin esiopetus ja suomenkieliset peruskoulut

HEL 2020-010903
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 3. / 44 §

Helsingin kaupungin suomenkielisen esi- ja perusopetuksen työ- ja loma-ajat lukuvuonna 2021 - 2022

Finska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti Helsingin kaupungin suomenkielisen esi- ja perusopetuksen lukuvuoden 2021 - 2022 työ- ja loma-ajoista seuraavaa:

Työaika alkaa syksyllä 11.8.2021 (ke) ja päättyy 22.12.2021 (ke).
Syysloma on viikolla 42 eli 18.10.2021 (ma) - 22.10.2021 (pe).
Joululoma on 23.12.2021 (to) - 7.1.2022 (pe).

Työaika alkaa keväällä 10.1.2022 (ma) ja päättyy 4.6.2022 (la).
Talviloma on viikolla 8 eli 21.2.2022 (ma) - 25.2.2022 (pe).

Suomenkielinen esiopetus noudattaa edellä todettuja työ- ja loma-aikoja poikkeuksena, että esiopetuksen toimintavuosi 2021-2022 päättyy perjantaina 3.6.2022.

Suomenkielinen jaosto päätti siirtää päätösvaltaansa siten, että koulujen rehtorit voivat päättää lukuvuoden aikana tehtävästä yhdestä työpäivän muutoksesta lukuun ottamatta syksyn aloitus- ja päättymispäivää ja kevään aloituspäivää. Työpäivän muutos ei saa aiheuttaa kaupungille ylimääräisiä kustannuksia.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan jaostojen tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta, ellei toisin ole säädetty tai määrätty, päättää esiopetuksen, koulujen ja oppilaitosten työn aloittamisesta, lomien ajankohdista ja vapaapäivistä sekä hyväksyä perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää mainituista asioista (hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin 4 kohta).

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on pyytänyt koulujen johtokunnilta lausuntoa työ- ja loma-ajoista. Johtokunnille lähetettiin kaksi vaihtoehtoa, joista ensimmäisessä (1. vaihtoehto) lukuvuosi alkaisi aikaisemmin elokuussa. Joululoma olisi yli kaksi viikkoa niin, että opetus alkaisi loppiaisen jälkeen. Toisessa vaihtoehdossa (2. vaihtoehto) lukuvuosi alkaisi vähän myöhemmin elokuussa. Joululoma olisi vastaavasti lyhempi niin, että opetus alkaisi tammikuun kolmantena päivänä.

Lausuntopyynnössä on edellytetty, että ennen johtokunnan kokousta asia tulee käsitellä opettajien ja muun henkilökunnan keskuudessa näiden mielipiteiden selvittämiseksi. Edelleen on edellytetty, että koulun oppilaskunnan tulee antaa asiassa oma lausuntonsa, joka liitetään johtokunnan lausuntoon. Lisäksi kaikille koulun oppilaille on tullut antaa mahdollisuus ilmaista mielipiteensä näistä kahdesta vaihtoehdosta esim. äänestämällä.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle on saapunut 77 johtokunnan lausuntoa.

Kaikissa johtokunnan lausunnoissa on kannatettu ensimmäistä vaihtoehtoa. Johtokunnan lausunnoista ilmenee, että myös opettajien ja muun henkilökunnan keskuudessa on kannatettu ensimmäistä vaihtoehtoa. Oppilaskunnan hallituksen lausunnoissa, yhtä lukuun ottamatta, on kannatettu ensimmäistä vaihtoehtoa. Vaihtoehto yksi on saanut myös selkeästi oppilaiden kannatuksen. Oppilaiden mielipidettä on kysytty kouluissa pääasiassa äänestämällä tai keskustelemalla luokissa annetuista vaihtoehdoista.

Perusopetuksen työ- ja loma-ajat määräytyvät perusopetuslain ja perusopetusasetuksen mukaan seuraavasti:

Perusopetuksessa lukuvuosi alkaa 1. päivänä elokuuta ja päättyy 31. päivänä heinäkuuta. Lukuvuodessa on 190 työpäivää. Lukuvuoden työpäivistä vähennetään muuksi arkipäiväksi kuin lauantaiksi sattuva itsenäisyyspäivä, loppiainen ja vapunpäivä (perusopetuslain 23 §).

Lukuvuonna 2021 - 2022 itsenäisyyspäivä ja loppiainen sattuvat muuksi arkipäiväksi kuin lauantaiksi, joten se vähentää kaksi työpäivää. Koulutyötä tulee siis tehdä 188 työpäivää.

Lukuvuoden koulutyö päätetään viikon 22 viimeisenä arkipäivänä (perusopetusasetuksen 7 §). Lukuvuonna 2021 - 2022 viikon 22 viimeinen arkipäivä on lauantai 4.6.2022.

Perusopetuksen osalta lainsäädäntö antaa melko vähän liikkumavaraa koulun työ- ja loma-aikojen suhteen, koska vuosittaisten työpäivien määrää on laissa säädetty samoin kuin päättymisajankohta, josta säädetään perusopetusasetuksessa. Tästä seuraa, että käytännössä ajat muodostuvat siten, että lukuvuoden työpäiviä aletaan laskea koulutyön päättymisajankohdasta taaksepäin. Harkintaa on lähinnä siinä, pidetäänkö pidempi joululoma ja lyhempi syysloma tai lyhempi joululoma ja pidempi syysloma tai aloitetaanko koulutyö elokuussa aikaisemmin.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on ollut yhteydessä Espoon ja Vantaan kaupunkeihin työ- ja loma aikojen osalta. Espoossa ja Vantaalla suomenkielisen perusopetuksen työ- ja loma-ajat ovat samat kuin Helsingin kaupungin suomenkieliseen perusopetukseen esitetyt työ- ja loma-ajat.

Stäng

Detta beslut publicerades 11.11.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Liisa Pohjolainen

Mer information fås av

Henrik Hirviniemi, lakimies, puhelin: 09 310 26086

henrik.hirviniemi@hel.fi