Hanke, Liikenneliikelaitos, Viikinkaaren tärinäsuojaus

HEL 2020-011293
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 6. / 277 §

Projektplan för vibrationsisolering och konstruktioner som kompenserar det elektromagnetiska fältet i Viks forskarpark

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslut

Stadsfullmäktige godkände projektplan för vibrationsisolering och konstruktioner som kompenserar det elektromagnetiska fältet i Viks forskarpark så att projektets totalpris inklusive planering, byggarbeten och ändringar som genomförs under projektet är 10 684 000 euro exklusive mervärdesskatt i kostnadsnivån för juli 2021.

Framställningen stämmer överens med förslaget.

Stäng

Byggandet av vibrationsisolering och konstruktioner som kompenserar det elektromagnetiska fältet i Viks forskarpark hänför sig till snabbspårvägsprojektet Spårjokern. Skyddskonstruktionerna byggs för att skydda forskningsarbetet som i forskarparkens område utförs med känsliga forskningsinstrument mot störningar från spårvägstrafiken. Helsingfors stad och Helsingfors universitet har kommit överens om de behövliga lösningarna. Projektet genomförs som en del av projektet Spårjokern.

Stadsfullmäktige godkände 13.3.2019 (100 §) en höjning av maximipriset i projektplanen för Spårjokern för Helsingfors stads del.

Projektets utgångspunkter och genomförande

Stadsfullmäktige godkände 13.3.2019 (§ 100) en höjning av maximipriset i projektplanen för Spårjokern. I motiveringarna till beslutet konstateras att man i projektplanen 2015 för Spårjokern uppmärksammar de konsekvenser som det elektromagnetiska fältet som likströmmen bildar och vibrationerna från spårvägen eventuellt orsakar känsliga objekt, såsom mätningsutrustningen vid forskningsinstituten i Vik och Otnäs. Dessutom konstateras att det råder osäkerhet i fråga om objektens skyddsbehov och kostnadsrisk. Att hitta en optimal lösning för att skydda de känsliga objekten är en fråga som ska beaktas i den fortsatta planeringen. Förhandlingarna mellan Helsingfors stad och Helsingfors universitet om lösningar för att skydda de känsliga objekten vid Viks campus pågår. Helsingfors stad och Helsingfors universitet fortsätter förhandlingarna, och kommer separat överens med parterna om kostnaderna för skyddslösningarna.

Staden och universitet har under våren 2021 uppnått en lösning i förhandlingarna om nivån på de behövliga lösningarna för vibrationsdämpningen. Samtidigt har man kommit överens om att staden svarar för kostnaderna för de konstruktioner som dämpar vibrationen och kompenserar det elektromagnetiska fältet, vilka ska byggas i gatukonstruktionerna. Universitet svarar för kostnaderna för ändrings- och byggarbeten som byggnaderna i dess ägo och byggnadernas användare förutsätter.

Eftersom det är fråga om ett projekt med anknytning till Spårjokern är det ändamålsenligt att projektet genomförs som en del av Spårjokerns projekthelhet.

Projektet omfattar byggandet av en pålplatta vid Viksbågen, konstruktioner som kompenserar det elektromagnetiska fältet i Viks forskarpark och stombullerisolering vid Djursjukhuset. Projektet genomförs i huvudsak under år 2022, men isoleringarnas funktionsduglighet kan konstateras i sin helhet först då trafikeringen inleds år 2024. Därför är det möjligt att särskilda åtgärder vidtas år 2024.

Konstruktionen som bygger på en pålplatta byggs för att minska vibrationerna som spårvagnarna orsakar i fastigheterna vid gatan, i vilka Helsingfors universitet och andra aktörer i området har känsliga forskningsinstrument. Kompenseringen av det elektromagnetiska fältet genomförs för att minska det obetydliga, men med vagnarna varierande elektromagnetiska fält som spårvägen orsakar, och som också orsakar störningar för en del av forskningsinstrumenten.

Projektkostnader

Kostnaderna för vibrationsisoleringen och konstruktionerna som kompenserar det elektromagnetiska fältet i Viks forskarpark fördelas enligt följande:

Delfaktor mn euro
Pålplatta vid Viksbågen 7,655
Konstruktion som kompenserar det elektromagnetiska fältet i Viks forskarpark 1,524
Stombullerisolering vid Djursjukhuset 0,070
Projektreservering för eventuellt behov av extra isolering 0,736
Totalt 9,985

Kostnadskalkylen har utarbetats i kostnadsnivån för september 2020. Totalkostnaden har preciserats så att den stämmer överens med det senaste indexet, varvid kostnaderna i kostnadsnivån för juli 2021 är sammanlagt 10 684 000 euro.

Projektets finansieringsplan

Spårjokern är under byggnad. Huvuddelen av kostnaderna som hör till det här projektet riktas till år 2022. I HST:s budget för år 2022 reserveras 9,645 mn euro för Spårjokerns projektkostnader. En del av projektreserveringen, 0,340 mn euro, blir aktuell först då trafikeringen inleds. Behovet av projektreserveringen klarnar före början av år 2024, och det bedöms att de eventuella kostnaderna riktas till år 2024.

Projektets inverkan på driftsekonomin

Projektet med 40 års avskrivningstid och linjära avskrivningar orsakar årligen extra avskrivningskostnader på 0,2 miljoner euro.

På basis av samkommunen Helsingforsregionens trafiks (HRT) grundavtal kan 50 % av avskrivningarna för investeringen (ca 0,1 miljoner euro om året) och 50 % av de kalkylmässiga ränteutgifterna (sammanlagt ca 5,1 miljoner euro under 40 års tid, kalkylränta på 5 %) faktureras av HRT. HST återbetalar de kalkylmässiga ränteutgifterna på 50 % som fakturerats HRT i form av s.k. ränteintäkter på infrastrukturen till staden.

Resten av avskrivningarna (ca 0,1 miljoner euro om året) och de verkliga räntekostnaderna på ca 4,4 miljoner euro för finansiering av investeringen under lånetiden (räntefot på 3 % och 25 års amorteringstid) blir kostnader för staden i form av infrastrukturstöd för trafikaffärsverket. Vibrationsisoleringen i Viks forskarpark påverkar stadens stöd till HST med i genomsnitt 0,1 miljoner euro om året.

Dessutom blir en del av den avskrivningsandel på 50 % som staden fakturerar av HRT och 50 % av den kalkylmässiga räntan årligen kostnader för staden genom HRT:s betalningsandel; ca 50 % av avskrivningsandelen och den kalkylmässiga räntan täcks med biljettintäkter medan resten hänför sig till kommunandelen.

Den totala effekten av HST:s andel av projektet på Helsingfors stads driftsekonomi beräknas bli i genomsnitt 0,2 euro om året (HRT:s betalningsandel och HST:s stöd från staden tillsammans).

Befogenheter

I enlighet med 7 kap. 1 § 3 punkten i förvaltningsstadgan beslutar stadsfullmäktige om projektplaner vars kostnadskalkyl överstiger 10 miljoner euro.

Stäng

Kaupunginhallitus 06.09.2021 § 606

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto hyväksyy Viikin tiedepuiston tärinäeristyksen ja sähkömagneettikentän kompensaatiorakenteiden hankesuunnitelman siten, että hankkeen arvonlisäveroton kokonaishinta sisältäen suunnittelun, rakennustyöt sekä hankkeen aikaiset muutokset on 10 684 000 euroa heinäkuun 2021 kustannustasossa.

Käsittely

Esteelliset: Tommi Laitio
Esteellisyyden syy: yhteisöjääviys (hallintolaki 28.1 § 5 kohta)

Esittelijä
kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna
Lisätiedot

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden@hel.fi

Liikenneliikelaitoksen johtokunta 15.06.2021 § 93

Esitys

Johtokunta esitti kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi Viikin tiedepuiston tärinäeristyksen ja sähkömagneettikentän kompensaatiorakenteiden hankesuunnitelmaa niin, että hankkeen kokonaishinta yhteensä sisältäen suunnittelun, rakennustyöt sekä hankkeen aikaiset muutokset on 9,985 milj. euroa (alv 0 %) syyskuun 2020 kustannustasossa.

27.05.2021 Pöydälle

12.05.2021 Pöydälle

Esittelijä
yksikön johtaja
Artturi Lähdetie
Lisätiedot

Juha Saarikoski, projektijohtaja, puhelin: 310 35288

juha.saarikoski@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 29.09.2021

BESVÄRSANVISNING

Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.

Besvärsrätt

Ändring i beslutet får sökas

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Besvärstid

Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.

Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Kommunalbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i felaktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
  • beslutet annars strider mot lag

Ändringssökanden ska framföra besvärsgrunderna innan besvärstiden går ut.

Besvärsmyndighet

Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.hao@oikeus.fi
Adress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
Telefonnummer:
029 56 42000

Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv

Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligen. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften ska uppges:

  1. det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
  2. till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena);
  3. grunderna för yrkandena;
  4. vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.

I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om talan förs av ändringssökandens lagliga företrädare eller ombud, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.

Besvären ska också innehålla uppgift om postadress och eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.

När den som har begärt omprövning anför besvär över det beslut som fattats med anledning av begäran om omprövning, får denne lägga fram nya grunder för sina yrkanden. Ändringssökanden i fråga får framställa nya yrkanden endast om de grundar sig på förändrade förhållanden eller på omständigheter som ändringssökanden fått kännedom om efter det att tidsfristen för begäran om omprövning gått ut.

Till besvärsskriften ska följande fogas:

  1. det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
  2. utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
  3. de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift

Hos den som har inlett ett ärende som gäller sökande av ändring tas det ut en rättegångsavgift i enlighet med lagen om domstolsavgifter (1455/2015).
Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00

Stäng

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Timo Lindén, stadssekreterare, telefon: 09 310 36550

timo.linden@hel.fi