Vahingonkorvaus, autovaurio, 17.9.2020, Sepeteuksentie 26

HEL 2020-011359
Ärendet har nyare handläggningar
§ 3
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama autovaurio

Enhetschef

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakija on 14.10.2020 esittänyt kaupungille 1 200,00 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvolle on aiheutunut vaurioita puusta pudonneiden oksien takia 17.9.2020 noin kello 17.30. Ajoneuvo on ollut pysäköitynä parkkipaikalla osoitteessa Sepeteuksentie 26.

Puu, josta oksia on pudonnut, sijaitsee kaupungin omistamalla kiinteistöllä. Kiinteistö on kaavoitettu kunnallisteknillisten rakennusten ja laitosten korttelialueeksi. Kyseessä ei näin ollen ole yleinen alue eikä siihen sovelleta kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annettua lakia, vaan kaupungin vastuuta asiassa arvioidaan vahingonkorvauslain sekä maankäyttö- ja rakennuslain nojalla.

Vahingon aiheuttaneesta puusta on pyydetty selvitys kaupungin arboristilta. Saadun selvityksen mukaan vahingon aiheuttanut puu on haapa, joka on elinvoimainen eikä sille ole tarvetta tehdä mitään toimenpiteitä. Kiinteistöllä on kasvanut muutamia huonokuntoisia koivuja, jotka on kaadettu 19.11.2020.

Maa-alueiden tuulivaroituksissa käytetään puuskalukemia. Maalla nimenomaan puuskat aiheuttavat tuhoja. Hetkelliset lyhytaikaiset, 5–10 sekunnin tuulen puuskat ylittävät 10 minuutin keskituulen nopeuden säätilanteesta riippuen noin 1,5-kertaisina, enimmillään noin 2-kertaisina. (Lähde: Ilmatieteen laitos 2020.)

Ilmatieteenlaitoksen mukaan Malmin säämittausasemalla vahinkopäivänä 17.9.2020 tehdyissä mittauksissa tuulen puuskanopeus on lähennellyt myrskylukemia, ollen korkeimmillaan 19.9 m/s. Näin kova tuuli katkoo puiden oksia.

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Vahingonkorvauslain mukaan korvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kaupungin on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Koska puu on terve eikä sille ole tarvetta tehdä mitään toimenpiteitä, voidaan todeta, että puun oksat ovat katkenneet kovan tuulen voimasta. Näin ollen kaupungin puolelta ei ole todettavissa tuottamusta. Kaupunki katsoo, ettei se ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 166 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53

Detta beslut publicerades 15.01.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930

kymp.korvausasiat@hel.fi

Beslutsfattare

Kaisu Tähtinen
vs. yksikön päällikkö