Avustuksen hakeminen, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittäminen 2021-2022, opetus- ja kulttuuriministeriö

HEL 2020-011693
Ärendet har nyare handläggningar
§ 102

Avustuksen hakeminen, valtion erityisavustus jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämiseen, OKM

Direktören för gymnasie- och yrkesutbildningen och den fria bildningen

Päätös

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen hankkeisiin. Hankekokonaisuuden talousarvio on 1 849 631 euroa. Erityisavustusta haetaan yhteensä 1 664 668 euroa kolmeen eri hankkeeseen. Omarahoitusosuus on yhteensä 184 963 euroa (10 %). Hankehakemus, hakemuksen liite ja hakuohje liitteenä.

OSUVA-hankkeelle eli työelämäyhteistyössä toteutettavalle koulutus- ja valmennuspalvelulle haetaan erityisavustusta 1 037 000 euroa. Hankkeen omarahoitusosuus on 115 222 euroa (10 %). Hankeaika on 1.1.2021─31.12.2022.

TOIMIVA-hankkeelle eli maahanmuuttajien perustaitoja ja digitaitoja sekä toiminnallista suomen kielen koulutusta kehittävälle hankkeelle haetaan erityisavustusta 327 671 euroa. Hankkeen omarahoitusosuus on 36 408 euroa (10 %). Hankeaika on 1.1.2021─31.12.2022.

ENNAKOIVA-hankkeelle eli työllisyyden kuntakokeilun yhteistyörakenteita ja yhteisiä toimintamalleja kehittävälle hankkeelle haetaan erityisavustusta 299 997 euroa. Hankkeen omarahoitusosuus 33 333 euroa (10 %). Hankeaika on 1.3.2021─30.6.2023.

Lisäksi lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti valtuuttaa hankepäällikkö Katja Utti-Lankisen toimimaan asiointiroolissa jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen hankehakemuksen sähköisessä hallintojärjestelmässä.

Päätöksen perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti haettavaksi noin 20 miljoonan euron erillismäärärahan jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen hankkeisiin. Erillismääräraha myönnetään vuoden 2020 neljännen lisätalousarvion perusteella. Hakuaika on 6.10.2020─11.11.2020.

Erityisavustus on tarkoitettu jatkuvan oppimisen hankkeisiin, joilla uudistetaan työ- ja elinkeinoelämää, vastataan yhteiskunnan ja talouden haasteisiin sekä murroksesta syntyviin uusiin osaamistarpeisiin. Avustus on tarkoitettu toimenpiteisiin, joilla uudistetaan työ- ja elinkeinoelämää ja vastataan yhteiskunnan ja talouden haasteisiin sekä koronakriisin nopeuttamasta murroksesta syntyviin uusiin osaamistarpeisiin. Tavoitteena on, että osaamisen puute ei muodostu yhteiskunnan ja työelämän toipumisen esteeksi. Erityisavustusta voi hakea opetus- ja kulttuuriministeriön määrittelemiin toimenpidekokonaisuuksiin.

Helsingin kaupunki hakee erillismäärärahaa seuraaviin toimenpiteisiin:

1. Parannetaan aliedustettujen ryhmien osallistumista jatkuvaan oppimiseen hakevalla toiminnalla ja koulutuksilla

1.1. Ammatillisen koulutuksen järjestäjien järjestämisluvan mukaisen koulutuksen opiskelijarekrytoinnin kehittäminen, hakeva toiminta ja ennen opintojen aloittamista tapahtuva opiskelumotivaatiota kasvattava toiminta ja alavalinnan osuvuuden parantaminen.

1.3. Vapaan sivistystyön oppilaitosten lyhytkestoiset, tutkintoon johtamattomat koulutukset ja niiden kehittäminen sekä perustaitojen vahvistaminen, koulutukseen liittyvät tukitoimet ja hakeva toiminta.

3. Tuetaan työllisyyden edistämisen kuntakokeiluja

3.1. Työllisyyden kuntakokeilualueiden yhteistyörakenteiden muodostaminen, yhteisten toimintamallien kehittäminen ja moniammatillinen yhteistyö, jotta asiakkaan palveluprosessi olisi sujuva ja tuloksellinen.

OSUVA-hanke

OSUVA-hankkeessa Stadin ammatti- ja aikuisopisto laajentaa Digitalents Helsingin toimintamallia aloille, joilla on pula osaavasta työvoimasta. Digitalents Helsinki on koulutus- ja valmennuspalvelu, jossa tuotetaan työttömille osuvaa, työelämälähtöistä osaamista yhteistyössä alan yritysten kanssa. Hankkeessa koulutus- ja valmennuspalvelun toimintamalli laajennetaan rakennusalalle, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalle sekä kone- ja tuotantotekniikkaan. Yritysten kanssa yhteistyössä toteutettava hakeva toimintamalli edistää hankkeen kohderyhmän ohjautumista koulutus- ja valmennuspalvelun asiakkaiksi.

Koulutus- ja valmennuspalvelu vahvistaa työllisyyden kuntakokeilun kohderyhmän osaamista työelämälähtöisesti, tukee alavalinnan osuvuutta sekä nopeuttaa siirtymistä työelämään tai koulutukseen. Hanke parantaa työllisyyskokeilussa työttömille tarjottavaa palvelutarjontaa ja luo pysyviä ja sujuvia palvelupolkuja kaupungin toimialojen ohjaus- ja neuvontapalvelujen, Stadin ammatti- ja aikuisopiston sekä alueen yritysten välille. Hankkeen toiminta lisää osaavan työvoiman saatavuutta etenkin työvoimapula-aloilla.

Lisäksi Stadin ammatti- ja aikuisopisto laajentaa matalan kynnyksen ryhmävalmennusta ammatillisen koulutuksen hakeutumisen tukena. Ryhmävalmennus on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat yksilöllistä ohjausta sekä ryhmämuotoista tukea arjen hallintaan, työelämä- ja koulutusvalmiuksien vahvistamiseen ja jatkosuunnitelmien tekemiseen.

TOIMIVA-hanke

TOIMIVA-hankkeessa Helsingin työväenopisto järjestää ja kehittää maahanmuuttajille suunnattua matalan kynnyksen digitaitojen ja perustaitojen opetusta sekä toiminnallista suomen kielen koulutusta. Lisäksi hankkeessa luodaan digitaalista opetusmateriaalia suomen kielen luku- ja kirjoitustaidon oppimisen tueksi. Helsingin työväenopisto tekee matalan kynnyksen digiopetuksen ja -opastuksen järjestämisessä yhteistyötä maahanmuuttajatyötä tekevien järjestöjen kanssa.

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa heikosti koulutettujen maahanmuuttajataustaisten helsinkiläisten digitaitoja ja perustaitoja. Matalan kynnyksen opetus ja opastus suomen kielessä, digitaidoissa ja perustaidoissa ennaltaehkäisee syrjäytymistä digitaalisista palveluista sekä vahvistaa kohderyhmän valmiuksia siirtyä koulutukseen ja työelämään. Helsingin työväenopiston toteuttamat toiminnalliset suomen kielen koulutukset kannustavat opiskelijoita käyttämään suomen kieltä aktiivisesti omalla taitotasollaan sekä vahvistavat opiskelijoiden kykyä toimia tavallisimmissa vuorovaikutus- ja asiointitilanteissa. Hankkeen toimenpiteisiin osallistuvia maahanmuuttajataustaisia helsinkiläisiä ohjataan myös muihin heidän tavoitteitaan ja tarpeitaan vastaaviin palveluihin.

ENNAKOIVA-hanke

ENNAKOIVA-hankkeessa vahvistetaan työllisyyden kuntakokeilun koulutuspalvelujen tietoon perustuvaa tarjontaa laajentamalla erityisesti pääkaupunkiseudun kuntakokeilujen ja TE-hallinnon yhteistyöverkostoa sekä lisäämällä tietotuotantoa eri toimijoiden ennakointityötä edistävällä tavalla. Hankkeessa tuotetaan työllistymistä edistävien palvelujen ja etenkin koulutuspalvelujen tuottajille tietoa siitä, minkälaisia ja mille kohderyhmille suunnattuja jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen palveluita alueella tulisi tuottaa. Tavoitteena on edistää alueen koulutuspalvelujen tarjonnan osuvuutta ja työttömille tarjottavien palvelujen tuottamista tarvelähtöisesti ennakointitietoon perustuen.

Tietotuotannon ja tiedolla johtamisen kokonaisuutta rakennetaan suhteessa kehitteillä olevaan pääkaupunkiseudun koulutuspainotteiseen palvelutietovarantoon ja -manuaaliin, mikä mahdollistaa työnhakijoiden ja työnantajien osaamisen kehittämisen tarpeiden määrittelemisen suhteessa olemassa olevaan palveluvalikoimaan ja tehostaa asiakasohjausta työnhakijan asiakaspalveluprosessissa.

Hankekokonaisuuden koulutus- ja osaamispalvelut sekä koulutuspalvelujen tuotannon tietoperustan vahvistaminen ja alueellisen verkostoyhteistyön tiivistäminen palvelevat kuntakokeiluun syntyvää työllisyyden ja jatkuvan oppimisen ekosysteemiä. Hankkeet edistävät Helsingin kaupungin työllisyyden kuntakokeilun kohderyhmän jatkuvan oppimisen taitoja sekä koulutukseen siirtymistä ja työllistymistä edistävien toimintamallien kehittämistä.

Hankkeet tukevat Helsingin kaupunkistrategiaa 2017–2021 ennaltaehkäisemällä syrjäytymistä, edistämällä kotoutumista sekä sujuvoittamalla siirtymistä koulutukseen ja työelämään.

Detta beslut publicerades 16.11.2020

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Mari Mulari, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 83274

mari.mulari@hel.fi

Beslutsfattare

Arja Kukkonen
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja