Avustusten myöntäminen, nuorisopalvelut, starttiavustukset vuodelle 2021

HEL 2021-000263
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 5. / 5 §

F*NO Feministiset nuoret ja opiskelijat Ry:n starttiavustushakemus vuodelle 2021

Ungdomssektionen

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto myönsi F*NO Feministiset nuoret ja opiskelijat Ry:lle 2 800 euron starttiavustuksen yhdistyksen toiminnan käynnistämisestä aiheutuviin kustannuksiin vuodelle 2021.

Selvitys avustuksen käytöstä on toimitettava vuoden 2022 toiminta-avustuksen haun yhteydessä tai viimeistään 28.2.2022 nuorisopalvelujen kumppanuusyksikköön (edellisen vuoden toimintakertomus, tuloslaskelma ja tase sekä jäljennös tilin/toiminnantarkastuskertomuksesta).

Avustusta saavan on noudatettava nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä (http://www.hel.fi/nuorisonavustukset)

Avustus maksetaan yhdessä erässä. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)

Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa.

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat suunnittelijat Liisa Remes ja Tuulia Saves.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto myöntää starttiavustusta toimintansa aloittaville varhaisnuoriso- tai nuorisojärjestöille toiminnan käynnistämisestä aiheutuviin menoihin. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)

Kaupungin hakijalle myöntämä avustus on julkisista varoista myönnettyä tukea. Mikäli avustusta myönnetään hakijalle, joka harjoittaa taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla (esim. palveluiden tai tuotteiden myyntiä), tulee ennen avustuksen myöntämistä selvittää ja arvioida, onko avustuksen myöntäminen valtiontukisäännösten mukaan mahdollista. Avustuspäätöksen perusteluista tulee tällaisessa tapauksessa ilmetä peruste avustuksen sallittavuudelle. Kiellettynä valtiontukena pidetään julkisen sektorin missä tahansa muodossa myöntämää tukea, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua, suosii jotakin yritystä tai tuotannonalaa ja vaikuttaa EU:n jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Myös avustus voi täyttää kielletyn valtiontuen kriteerit, eikä avustusta tule tällöin myöntää. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)

F*NO Feministiset nuoret ja opiskelijat Ry on helsinkiläinen yhdistys, jonka sääntöjen mukaisena tarkoituksena on ylläpitää ja tukea intersektionaalisen ja antirasistisen feminismin arvoja ja tavoitteita. Vuonna 2020 rekisteröityneen yhdistyksen tavoitteena on ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja luoda areenoita ja matalan kynnyksen turvallisempia tiloja nuorille feministeille sekä uudistaa ja kehittää kansalaisten käsitystä feminismistä. Yhdistyksen 26 jäsenestä ja aktiivisesta toimijasta 22 on helsinkiläisiä 7–28-vuotiaita.

Yhdistys kertoo tärkeimmiksi tehtävikseen yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja feministisen yhteisön luomisen, tukemisen ja ylläpitämisen. Vuodelle 2021 nostettuja erityisiä teemoja ovat hiilineutraalius, turkistarhauksen lakkauttaminen, eläinten oikeudet, seksipositiivisuus, saavutettavuus, yhteisön kasvattaminen ja LGBTQIA+ toiminta. Toimintasuunnitelmassa, jota muokataan vallitsevan tilanteen mukaan, on mm. kuntavaalien yhteydessä näkyvyyden saavuttaminen, somekampanja turkistarhauksen kieltämiseksi, näkyvä osallistuminen Pride-toimintaan ja yhteistyössä toteutettava teematapahtuma, joka tuo näkyviin taiteen ja aktivismin läpileikkaavat pinnat.

Kuluvana vuonna aiotaan lisätä jäsenhankintaa ja yksi suuri haaste on löytää sopiva fyysinen turvallinen tila toiminnalle. Yhdistys pyrkii toimintatavoillaan mahdollistamaan turvallisen tilan toteutumisen myös sosiaalisessa mediassa.

Vuoden 2020 tilanne on monelle toimijalle ollut erilainen pandemiasta johtuen ja myös F*NO on joutunut joustamaan suunnitelmissaan. Toiminta siirtyi suurimmaksi osaksi sosiaaliseen mediaan ja verkkoon. Yhdistys oli kertomansa mukaan mm. aktiivinen erilaisissa mielenosoituksissa sekä sosiaalisen median alustoilla, julkaisi useita kannanottoja sekä syyskuussa ilmestyneen Neljäs Nousuvesi Pienlehden. Lehden painatukseen yhdistys sai tukea nuorisopalvelujen kumppanuusyksikön monistamosta.

Toiminnan kustannukset vuodelle 2021 ovat yhteensä 3 500 euroa ja menot koostuvat hallinnollisista menoista, vuokramenoista ja varsinaisen toiminnan ja projektien menoista. Tuloja, avustuksen lisäksi, arvioidaan saatavan jäsenhankinnasta sekä Neljäs Nousuvesi -lehden myynnistä.

F*NO Feministiset nuoret ja opiskelijat Ry hakee 4.1.2021 saapuneella hakemuksellaan 3 000 euron starttiavustusta yhdistyksen toiminnan käynnistämiseen vuodelle 2021. Yhdistyksen edustajia on tavattu hakemuksen valmisteluvaiheessa.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet ja valvoo periaatteiden toteutumista toimialatasoisesti. (Kaupunginvaltuusto 11.4.2018, § 77 luku 17, § 1)

Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet, joiden mukaan Helsingin avustusjärjestelmä on väline Helsingin kaupunkistrategian toteuttamiseksi. Avustuksilla lisätään kaupungin vetovoimaa, asukkaiden elämänlaatua, toimintakykyä ja oman elämän hallintaa. Avustuksin tuetaan toimintaa, joka monipuolistaa kaupungin omaa palvelutarjontaa. Avustusjärjestelmällä kehitetään kansalaisyhteiskuntaa sekä parannetaan kaupunkilaisten mahdollisuuksia voimaantua, liikkua, luoda ja olla aktiviinen toimija. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 13.2.2018, § 28)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston hyväksymän nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti nuorisojaosto tekee päätöksen starttiavustuksista. (Nuorisojaosto 8.12.2020, § 28)

Stäng

Detta beslut publicerades 02.02.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

nuorisoasiainjohtaja
Mikko Vatka

Mer information fås av

Virpi Talasmäki, suunnittelija, puhelin: 09 310 89132

virpi.talasmaki@hel.fi