Hankerahoitus, Innovative Social Infrastructure for minimizing emissions and exposure of/to PMTs in the Urban Environment (INNO-PMT), EU-hanke
Osallistuminen EU:n Horizon 2020 -ohjelman rahoitushakuun hankkeella ”Inno-PMT"
Päätös
Kansliapäällikkö päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Euroopan unionin Horizon 2020 -ohjelman hankehakuun hankkeessa ”Inno-PMT”.
Samalla kansliapäällikkö päätti valtuuttaa kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalvelut toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat, todeten, että hankkeen kustannuksiin 390 925 euroa, josta EU-tuen osuus on 100 %, varaudutaan keskitetyssä hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04.
Päätöksen perustelut
Inno-PMT -hankkeen tavoitteena on kehittää ja implementoida innovatiivisia keinoja, jotka parantavat ihmisen ja ympäristön terveyttä vähentämällä hitaasti hajoavien, liikkuvien ja myrkyllisten kemikaalien (ns. PMT-aineet) päästöjä ja asukkaiden päivittäistä altistumista niille kaupunkiympäristössä. Sekä yksityisten että julkisten toimijoiden ymmärrystä PMT-aineista lisätään niin, että eri toimijat voivat tehdä tietoisia päätöksiä PMT-aineiden välttämiseksi omassa kulutuksessaan.
Helsingin kaupungin osallistumisen ensisijaisena tavoitteena on selvittää PMT-altistumisen merkitystä Helsingin kaupunkiympäristössä ja kehittää hankintakriteereitä, joiden avulla tätä altistumista voidaan pienentää varhaiskasvatusyksiköissä. Hankkeen tavoitteet edistävät kaupunkistrategian toteuttamista sinialueiden ekologisen laadun osalta sekä laajemmin tuottamalla tietoa siitä, miten puhdasta ja terveellistä elinympäristöä voidaan Helsingissä edistää. Hanke tukee myös Haitallisten aineiden vähentäminen varhaiskasvatuksen hankinoissa -green dealissa tehtävää työtä.
Helsingillä on hankkeessa kaksi keskeistä toimenpidettä. Ensinnäkin kartoitetaan PMT-aineiden esiintyminen kaupungin alueen pienvesissä, kaupungin varhaiskasvatusyksikössä, valikoiduissa ruokapalveluissa sekä vapaaehtoisina hankkeeseen mukaan ilmoittautuvien kaupunkilaisten asunnoissa. Toisekseen kehitetään malli, jolla kartoitettujen PMT-aineiden esiintymistä voidaan vähentää ja vähentymistä seurata varhaiskasvatuksen yksiköissä hankinnan keinoin. Hankinnoista vastaavien ja osallistuvien organisaatioiden PMT-osaamista lisätään osana projektia.
Helsingin kaupungin hankeosuuden vetovastuu on kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalveluilla. Kasvatuksen ja koulutuksen sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialoja konsultoidaan analysoitavien kaupunkikohteiden valinnassa. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa tehdään yhteistyötä myös hankintakriteerien määrittelyssä sekä osaamisen kehittämisen ja jalkauttamisen suunnittelussa.
Hankkeen pääpartnereita ovat Baltic Environment Forum Saksa sekä Gdanskin lääketieteellinen yliopisto, ja hankkeessa on 19 muuta partneria jotka edustavat muun muassa kuntia, yliopistoja ja kansalaisjärjestöjä. Hankkeessa mukana olevat kaupungit ovat Helsinki, Berliini, Gdansk, Hampuri, Pariisi, Limoges, Lissabon, Riika, Tallinna, Vilna, Vrilissia ja Västerås. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 10 miljoona euroa. Helsingin budjetti koostuu välittömistä kustannuksista 324 800 euroa ja välillisistä kustannuksista 66 125 euroa. Helsingin kokonaisbudjetille 390 925 euroa haetaan 100 % EU-tuki. Hanke on nelivuotinen (2021-2025) ja sen toteuttaminen alkaa alustavan arvion mukaan marraskuussa 2021. Helsingin kaupungin hankeosuuden kustannuksiin ja tukiin varaudutaan keskitetyssä hanketoiminnan määrärahan talousarviokohdassa.
Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kansliapäällikkö päättää kaupungin puolesta Euroopan unionin rahoituksen hakemisesta.
Detta beslut publicerades 25.01.2021
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Mer information fås av
Kajsa Rosqvist, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 32058