Poikkeaminen, Suutarila, Helsingin Mailapelikeskus Oy
Suutarila, Tapulikaupungintie 4, poikkeamishakemus
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä 40. kaupunginosan (Suutarila) korttelin 40110 tonttia 6 koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 11608 seuraavasti:
- Tilapäiselle ylipainehallille osoitetusta alueen osan merkinnästä (yph) saadaan poiketa siten, että alueelle rakennetaan pysyvä palloiluhalli.
- Tontille osoitettu rakennusoikeus 4 950 k-m² saadaan ylittää 2 540 k-m² (51 %) siten, että nykyisen liikuntahallin länsipuolelle rakennetaan pysyvä palloiluhalli.
- Tilapäiselle ylipainehallille osoitetun alueen (yph) rajoista saadaan poiketa tontin rajat huomioiden.
- Urheilu- ja pelikentille osoitetusta ohjeellisen alueen osasta (k) saadaan poiketa siten, että osalle aluetta rakennetaan pysyvä palloiluhalli.
- Rakennusten julkisivujen jaottelua ja materiaalia koskevasta määräyksestä saadaan poiketa siten, että julkisivumateriaali saa olla PVC-muovia.
- Rakennuksen vesikaton ylimmän kohdan korkeusasemasta (+26,3 N2000-korkeusjärjestelmässä) saadaan poiketa siten, että korkeusasema ylittyy enintään noin 3 metriä.
- Puilla ja pensailla istutettava alueen osan merkinnästä saadaan poiketa siten, että alue jätetään toteuttamatta.
- Poikkeaminen autopaikkojen vähimmäismäärästä 68 ap (1 ap/110 k-m²) sallitaan siten, että jätetään rakentamatta 18 ap.
Tässä yhteydessä kaupunkiympäristölautakunta pyytää kiinnittämään huomiota urheilurakentamisen arkkitehtoniseen laatuun ja toivoo kaupunkiympäristön toimialan ratkovan yhteistyössä kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kanssa kysymystä laadukkaammasta ja parempaa kaupunkiympäristöä luovasta urheilu rakentamisesta.
Kaupunkiympäristölautakunta päättää myöntää poikkeamisen seuraavilla ehdoilla:
- Hallin pohjoispuoleinen alue tulee ottaa ulkoliikuntalajien käyttöön tai istuttaa puin ja pensain. Hallin pohjoispuolelle jäävää aluetta ei saa käyttää varastointiin.
- Ääntä aiheuttavat tekniset laitteet tulee sijoittaa hallin eteläpuolelle.
- Hallin maksimihenkilömäärä, poistumismatkat ja käyttötarkoitus on tarkennettava rakennusluvassa ja suunnitelma tulee hyväksyttää pelastusviranomaisella rakennuslupavaiheessa.
- Halli on varustettava poistumisreittivalaistuksella ja turvavalaistuksella sekä riittävällä alkusammutuskalustolla.
- Pyöräpaikkojen vähimmäismäärä on 1 pp/150 k-m².
Maksu
1 365 euroa
Hakija
Helsingin Mailapelikeskus Oy
Rakennuspaikka
40. kaupunginosan (Suutarila) **********
Hakemus
Hakija hakee lupaa urheiluhallin (2 378 k-m²) rakentamiseen. Hankkeen tavoitteena on korvata rakennuspaikalla nykyisin sijaitseva ylipainehalli pysyvällä rakennuksella. Hakemus poikkeaa voimassa olevasta asemakaavasta 11608 seuraavasti:
- Poiketaan ylipainehallille osoitetusta alueen osan merkinnästä (yph) siten, että alueelle rakennetaan pysyvä palloiluhalli. Lisäksi alueen osan raja ylitetään.
- Tontille osoitettu rakennusoikeus 4 950 k-m² ylitetään yhteensä 2 531 k-m² (51,1 %). Tontilla olemassa olevan rakennuksen kerrosala on 5 103 k-m², joten tontin rakennusoikeus on jo ylitetty 153 k-m².
- Poiketaan urheilu- ja pelikentille osoitetusta ohjeellisen alueen osasta (k) siten, että alueelle rakennetaan pysyvä palloiluhalli. Lisäksi alueen osan raja ylitetään.
- Poiketaan määräyksestä, jonka mukaan ylipainehallin saa pystyttää vuosittain 15.9.– 30.4. väliselle ajalle. Tilapäisen ylipainehallin paikalle rakennetaan pysyvä palloiluhalli.
- Poiketaan rakennusten julkisivujen jaottelua ja materiaalia koskevasta määräyksestä siten, että julkisivumateriaali on PVC-muovia.
- Poiketaan rakennuksen vesikaton ylimmän kohdan korkeusasemasta (+26,3 N2000-korkeusjärjestelmässä) siten, että korkeusasema ylittyy noin 3 metriä.
- Poiketaan puilla ja pensailla istutettava alueen osan merkinnästä siten, että aluetta ei toteuteta.
- Poiketaan autopaikkojen vähimmäismäärästä (1 ap/110 k-m²) siten, että uusia autopaikkoja eri rakenneta. Tonttia palvelevia autopaikkoja on osoitettu omalta tontilta 50 ap.
Hakija perustelee poikkeamista alueen osien merkinnöistä (yph ja k) sekä näiden alueiden rajan ylitystä sillä, että tarvittavat toiminnot saadaan mahtumaan uudisrakennukseen.
Hakija perustelee rakennusoikeuden ylitystä sillä, että siten tarvittavat toiminnot saadaan mahtumaan uudisrakennukseen. Hakijan mukaan rakennusmassa uppoaa olemassa olevien rakennusten viereen ja parantaa olennaisesti kaupunkikuvaa verrattuna nyt paikalla olevan väliaikaiseen rakennukseen.
Hakija perustelee poikkeamista ylipainehallin pystyttämisen aikaväliä (15.9.– 30.4.) koskevasta määräyksestä sillä, että pysyvä rakennus parantaa merkittävästi alueen palveluja ympärivuotisesti ja liittyy myös toiminnallisesti läheiseen liikuntapuistoon.
Hakija perustelee poikkeamista rakennuksen vesikaton ylimmän kohdan korkeusasemasta sillä, että uuden pysyvän hallin sisä- ja ulkokorkeuden tulee olla alustavan suunnitelman mukaiset, jotta halli palvelee käyttötarkoitustaan. Hakijan mukaan uusi rakennus sulautuu suunnitellun korkuisena olemassa olevien rakennusten viereen ja parantaa olennaisesti kaupunkikuvaa verrattuna nyt paikalla olevan väliaikaiseen rakennukseen.
Hakija perustelee poikkeamista rakennuksen julkisivumateriaalia koskevasta määräyksestä sillä, että julkisivuiltaan yksiaineisen ja PVC-pintaisen uuden hallin julkisivut on jaettu osiin eri värisinä alueina. Julkisivujen yläosa on valkoinen ja alaosa punainen. Punainen väri tukee kaavamääräyksen ideaa punatiilestä.
Hakija perustelee poikkeamista puin ja pensain istutettavan alueen merkinnästä sillä, että istutusalueen toteuttaminen ei ole tontin käytön kannalta tarkoituksenmukaista.
Poikkeamista autopaikkojen vähimmäismäärästä hakija perustelee sillä, että autopaikkojen tarve ei kasva nykytilanteesta. Tonttia palvelevia autopaikkoja on osoitettu omalta tontilta 50 ap sekä viereisen koulun pysäköintialueelta 80 ap, yhteensä 130 ap.
Säännökset, joista poiketaan
Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.
Lähtötiedot
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 9.5.2007 vahvistettu asemakaava nro 11608. Asemakaavan mukaan rakennuspaikka on urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue (YU). Tontilla on rakennusoikeutta 4 950 k-m². Hakijan alustavien suunnitelmien mukaisen rakennuksen paikalla ovat voimassa seuraavat asemakaavamerkinnät ja -määräykset:
- Alueen osa (yph), jolle saa pystyttää liikuntakäyttöön tarkoitetun yliainehallin vuosittain 15.9.– 30.4. väliseksi ajaksi.
- Rakennusten julkisivut on jaoteltava osiin. Julkisivumateriaalin tulee julkisivun alaosassa olla punatiiltä.
- Ylipainehallin tekniset laitteet on sijoitettava ylipainehallin eteläpuolelle.
- Rakennuksen vesikaton ylimmän kohdan korkeusasema on +26.3 (N2000-korkeusjärjestelmässä).
- Ohjeellinen alueen osa (k), jolle saa sijoittaa urheilu- ja pelikenttiä.
- Puilla ja pensailla istutettava alueen osa.
- Autopaikkojen vähimmäismäärä: 1 ap/110 k-m².
Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu asuntovaltaiseksi alueeksi A3, jota kehitetään pääasiassa asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä lähipalvelujen käyttöön. Korttelitehokkuus on pääasiassa 0,4–1,2. Perustellusti korttelikohtainen tehokkuus voi olla tätä suurempikin. Alueen pinta-alasta keskimäärin 60 % tai enemmän on korttelimaata.
Nykytilanteessa rakennuspaikalla sijaitsee urheilutoimintaa palveleva ylipainehalli. Sen itäpuolella samalla tontilla sijaitsee liikuntahallirakennus.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoitus -palvelun kirjeellä (11.5.2021). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle. Muistutuksia ei ole esitetty.
Hakemuksesta on pyydetty lausunnot kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta, Helsingin seudun ympäristöpalveluilta, Helen Oy:ltä ja Helen Sähköverkko Oy:ltä. Lausunnoissa ei ollut huomautettavaa.
Perustelut
Poikkeaminen ylipainehallille osoitetusta alueen osan merkinnästä (yph) ja sen osittainen ylitys voidaan sallia. Asemakaavamerkinnän tarkoitus on osoittaa tilapäisen rakennuksen tai rakenteen paikka. Hakijan alustavissa suunnitelmissa osoitetut ylitykset voidaan sallia, sillä pysyvän rakennuksen mitoituksessa ja sijoittamisessa voidaan ottaa huomioon tilojen tekniset ja toiminnalliset edellytykset. Rakennus noudattelee ylipainehallin sijoittelua ja siten asemakaavan tavoitteita. Hankkeeseen ryhtyvän tulee noudattaa palo- ja pelastusturvallisuuden sekä ääntä aiheuttavien teknisten laitteiden osalta annettuja ehtoja.
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa rakennusoikeuden ylityksen osalta. Tontilla on toiminut talviaikaan ylipainehalli, jolle ei ole osoitettu rakennusoikeutta asemakaavassa. Alueelle on asemakaavassa osoitettu alueen osa (yph), jolle saa rakentaa tilapäisen, talviaikaan toiminnassa olevan ylipainehallin. Ylipainehallin korvaaminen pysyvällä rakennuksella edellyttää tontille osoitetun rakennusoikeuden ylittämistä yhteensä 2 531 k-m². Ottaen huomioon ylipainehallin jo useita vuosia kestänyt toiminta, rakennusoikeuden ylittämisellä ei voida katsoa olevan merkittäviä maankäytöllisiä vaikutuksia nykytilanteeseen. Haettu toimenpide noudattaa voimassa olevan asemakaavan tavoitteita siten, että rakennuspaikan käyttötarkoituksen voidaan katsoa säilyvän ennallaan.
Poikkeaminen urheilu- ja pelikentille osoitetusta ohjeellisen alueen osasta (k) voidaan sallia. Tämä voidaan katsoa vähäiseksi, sillä merkintä on ohjeellinen.
Poikkeaminen määräyksestä, jonka mukaan ylipainehallin saa pystyttää vuosittain 15.9.– 30.4. väliselle ajalle voidaan sallia. Ylipainehallin korvaaminen pysyvällä rakennuksella parantaa alueen palvelutasoa.
Poikkeaminen rakennusten julkisivujen jaottelua ja materiaalia koskevasta määräyksestä voidaan sallia. Uuden hallin kaupunkikuvallinen vaikutus on vähäisempi kuin olemassa olevien pysyvien rakennusten, jotka sijaitsevat näkyvämmin maisemassa. Hakijan esittämä PVC-julkisivumateriaali voidaan katsoa käyttötarkoitus ja sijainti huomioon ottaen rakennukselle soveltuvaksi. Pohjoispuolen naapuritonttiin jää etäisyyttä n. 24 m, ja lisäksi kiinteistöjen välissä on puistoaluetta, joka pehmentää osaltaan hallirakennuksen ja asuinkerrostalojen kontrastia. Ratkaisulla ei päätöksessä annetuin ehdoin ole merkittävää kaupunkikuvallista vaikutusta.
Poikkeaminen rakennuksen vesikaton ylimmän kohdan korkeusasemasta (+26,3) voidaan sallia. Uusi halli on suunniteltu korkeimmalta kohdaltaan olemassa olevan tennishallin korkuiseksi ja hahmoltaan samasuhtaiseksi. Poikkeamisella ei ole merkittävää kaupunkikuvallista vaikutusta.
Poikkeaminen puilla ja pensailla istutettava alueen osan merkinnästä voidaan sallia. Aluetta ympäröi tarvittava aita, jonka yhteydessä kasvillisuus ei ole välttämätöntä maiseman kannalta. Aita on ympäristöön sopiva.
Poikkeaminen autopaikkojen vähimmäismäärästä 1 ap/110 k-m² (68 ap) voidaan sallia. Tontilla 40110/6 on 50 autopaikkaa. Autopaikkatarpeen muutos nykytilanteeseen ei ole oleellinen kausittaisen tennis- ja sulkapalloylipainehallin korvaamisessa pysyvällä mailapelihallilla, johon on suunniteltu tennis-, sulkapallo- ja padelkenttiä. Tuleva enimmäiskäyttäjien määrä kaikkien kenttien ollessa käytössä on hakijan antaman selvityksen mukaan 46 henkilöä. Pysäköintitarpeen hetkittäistä kuormitusta voidaan lisäksi helpottaa hyödyntämällä vuorottaiskäyttöä viereisellä kaupungin omistamalla yleisellä pysäköintialueella. Asemakaavan mukaan tälle yleiselle pysäköintialueelle saa sijoittaa ohjeellisesti medialukion käyttämän tontin 40110/5 autopaikkoja. Lisäksi tosiasiassa tarvittavien autopaikkojen määrässä voidaan huomioida urheilupuiston sijainti hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella. Etäisyys Puistolan juna-asemalle on noin 500 m ja lähimmälle bussipysäkille, jonka vuoroväli on 10 min, noin 300 m.
Poikkeamisen erityinen syy on tontin tarkoituksen mukainen käyttö ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten edistäminen.
Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. kohta 15 a
Rakennusvalvontataksa 2021, 6 §
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Käsittely
Vastaehdotus:
Anni Sinnemäki: Tässä yhteydessä kaupunkiympäristölautakunta pyytää kiinnittämään huomiota urheilurakentamisen arkkitehtoniseen laatuun ja toivoo kaupunkiympäristön toimialan ratkovan yhteistyössä kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kanssa kysymystä laadukkaammasta ja parempaa kaupunkiympäristöä luovasta urheilurakentamisesta.
Kannattaja: Risto Rautava
Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Anni Sinnemäen vastaehdotuksen.
Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 40. kaupunginosan (Suutarila) korttelin 40110 tonttia 6 koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 11608 seuraavasti:
- Tilapäiselle ylipainehallille osoitetusta alueen osan merkinnästä (yph) saadaan poiketa siten, että alueelle rakennetaan pysyvä palloiluhalli.
- Tontille osoitettu rakennusoikeus 4 950 k-m² saadaan ylittää 2 540 k-m² (51 %) siten, että nykyisen liikuntahallin länsipuolelle rakennetaan pysyvä palloiluhalli.
- Tilapäiselle ylipainehallille osoitetun alueen (yph) rajoista saadaan poiketa tontin rajat huomioiden.
- Urheilu- ja pelikentille osoitetusta ohjeellisen alueen osasta (k) saadaan poiketa siten, että osalle aluetta rakennetaan pysyvä palloiluhalli.
- Rakennusten julkisivujen jaottelua ja materiaalia koskevasta määräyksestä saadaan poiketa siten, että julkisivumateriaali saa olla PVC-muovia.
- Rakennuksen vesikaton ylimmän kohdan korkeusasemasta (+26,3 N2000-korkeusjärjestelmässä) saadaan poiketa siten, että korkeusasema ylittyy enintään noin 3 metriä.
- Puilla ja pensailla istutettava alueen osan merkinnästä saadaan poiketa siten, että alue jätetään toteuttamatta.
- Poikkeaminen autopaikkojen vähimmäismäärästä 68 ap (1 ap/110 k-m²) sallitaan siten, että jätetään rakentamatta 18 ap.
Kaupunkiympäristölautakunta päättää myöntää poikkeamisen seuraavilla ehdoilla:
- Hallin pohjoispuoleinen alue tulee ottaa ulkoliikuntalajien käyttöön tai istuttaa puin ja pensain. Hallin pohjoispuolelle jäävää aluetta ei saa käyttää varastointiin.
- Ääntä aiheuttavat tekniset laitteet tulee sijoittaa hallin eteläpuolelle.
- Hallin maksimihenkilömäärä, poistumismatkat ja käyttötarkoitus on tarkennettava rakennusluvassa ja suunnitelma tulee hyväksyttää pelastusviranomaisella rakennuslupavaiheessa.
- Halli on varustettava poistumisreittivalaistuksella ja turvavalaistuksella sekä riittävällä alkusammutuskalustolla.
- Pyöräpaikkojen vähimmäismäärä on 1 pp/150 k-m².
Maksu
1 365 euroa
Hakija
Helsingin Mailapelikeskus Oy
Rakennuspaikka
40. kaupunginosan (Suutarila) **********
Hakemus
Hakija hakee lupaa urheiluhallin (2 378 k-m²) rakentamiseen. Hankkeen tavoitteena on korvata rakennuspaikalla nykyisin sijaitseva ylipainehalli pysyvällä rakennuksella. Hakemus poikkeaa voimassa olevasta asemakaavasta 11608 seuraavasti:
- Poiketaan ylipainehallille osoitetusta alueen osan merkinnästä (yph) siten, että alueelle rakennetaan pysyvä palloiluhalli. Lisäksi alueen osan raja ylitetään.
- Tontille osoitettu rakennusoikeus 4 950 k-m² ylitetään yhteensä 2 531 k-m² (51,1 %). Tontilla olemassa olevan rakennuksen kerrosala on 5 103 k-m², joten tontin rakennusoikeus on jo ylitetty 153 k-m².
- Poiketaan urheilu- ja pelikentille osoitetusta ohjeellisen alueen osasta (k) siten, että alueelle rakennetaan pysyvä palloiluhalli. Lisäksi alueen osan raja ylitetään.
- Poiketaan määräyksestä, jonka mukaan ylipainehallin saa pystyttää vuosittain 15.9.– 30.4. väliselle ajalle. Tilapäisen ylipainehallin paikalle rakennetaan pysyvä palloiluhalli.
- Poiketaan rakennusten julkisivujen jaottelua ja materiaalia koskevasta määräyksestä siten, että julkisivumateriaali on PVC-muovia.
- Poiketaan rakennuksen vesikaton ylimmän kohdan korkeusasemasta (+26,3 N2000-korkeusjärjestelmässä) siten, että korkeusasema ylittyy noin 3 metriä.
- Poiketaan puilla ja pensailla istutettava alueen osan merkinnästä siten, että aluetta ei toteuteta.
- Poiketaan autopaikkojen vähimmäismäärästä (1 ap/110 k-m²) siten, että uusia autopaikkoja eri rakenneta. Tonttia palvelevia autopaikkoja on osoitettu omalta tontilta 50 ap.
Hakija perustelee poikkeamista alueen osien merkinnöistä (yph ja k) sekä näiden alueiden rajan ylitystä sillä, että tarvittavat toiminnot saadaan mahtumaan uudisrakennukseen.
Hakija perustelee rakennusoikeuden ylitystä sillä, että siten tarvittavat toiminnot saadaan mahtumaan uudisrakennukseen. Hakijan mukaan rakennusmassa uppoaa olemassa olevien rakennusten viereen ja parantaa olennaisesti kaupunkikuvaa verrattuna nyt paikalla olevan väliaikaiseen rakennukseen.
Hakija perustelee poikkeamista ylipainehallin pystyttämisen aikaväliä (15.9.– 30.4.) koskevasta määräyksestä sillä, että pysyvä rakennus parantaa merkittävästi alueen palveluja ympärivuotisesti ja liittyy myös toiminnallisesti läheiseen liikuntapuistoon.
Hakija perustelee poikkeamista rakennuksen vesikaton ylimmän kohdan korkeusasemasta sillä, että uuden pysyvän hallin sisä- ja ulkokorkeuden tulee olla alustavan suunnitelman mukaiset, jotta halli palvelee käyttötarkoitustaan. Hakijan mukaan uusi rakennus sulautuu suunnitellun korkuisena olemassa olevien rakennusten viereen ja parantaa olennaisesti kaupunkikuvaa verrattuna nyt paikalla olevan väliaikaiseen rakennukseen.
Hakija perustelee poikkeamista rakennuksen julkisivumateriaalia koskevasta määräyksestä sillä, että julkisivuiltaan yksiaineisen ja PVC-pintaisen uuden hallin julkisivut on jaettu osiin eri värisinä alueina. Julkisivujen yläosa on valkoinen ja alaosa punainen. Punainen väri tukee kaavamääräyksen ideaa punatiilestä.
Hakija perustelee poikkeamista puin ja pensain istutettavan alueen merkinnästä sillä, että istutusalueen toteuttaminen ei ole tontin käytön kannalta tarkoituksenmukaista.
Poikkeamista autopaikkojen vähimmäismäärästä hakija perustelee sillä, että autopaikkojen tarve ei kasva nykytilanteesta. Tonttia palvelevia autopaikkoja on osoitettu omalta tontilta 50 ap sekä viereisen koulun pysäköintialueelta 80 ap, yhteensä 130 ap.
Säännökset, joista poiketaan
Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.
Lähtötiedot
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 9.5.2007 vahvistettu asemakaava nro 11608. Asemakaavan mukaan rakennuspaikka on urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue (YU). Tontilla on rakennusoikeutta 4 950 k-m². Hakijan alustavien suunnitelmien mukaisen rakennuksen paikalla ovat voimassa seuraavat asemakaavamerkinnät ja -määräykset:
- Alueen osa (yph), jolle saa pystyttää liikuntakäyttöön tarkoitetun yliainehallin vuosittain 15.9.– 30.4. väliseksi ajaksi.
- Rakennusten julkisivut on jaoteltava osiin. Julkisivumateriaalin tulee julkisivun alaosassa olla punatiiltä.
- Ylipainehallin tekniset laitteet on sijoitettava ylipainehallin eteläpuolelle.
- Rakennuksen vesikaton ylimmän kohdan korkeusasema on +26.3 (N2000-korkeusjärjestelmässä).
- Ohjeellinen alueen osa (k), jolle saa sijoittaa urheilu- ja pelikenttiä.
- Puilla ja pensailla istutettava alueen osa.
- Autopaikkojen vähimmäismäärä: 1 ap/110 k-m².
Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu asuntovaltaiseksi alueeksi A3, jota kehitetään pääasiassa asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä lähipalvelujen käyttöön. Korttelitehokkuus on pääasiassa 0,4–1,2. Perustellusti korttelikohtainen tehokkuus voi olla tätä suurempikin. Alueen pinta-alasta keskimäärin 60 % tai enemmän on korttelimaata.
Nykytilanteessa rakennuspaikalla sijaitsee urheilutoimintaa palveleva ylipainehalli. Sen itäpuolella samalla tontilla sijaitsee liikuntahallirakennus.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoitus -palvelun kirjeellä (11.5.2021). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle. Muistutuksia ei ole esitetty.
Hakemuksesta on pyydetty lausunnot kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta, Helsingin seudun ympäristöpalveluilta, Helen Oy:ltä ja Helen Sähköverkko Oy:ltä. Lausunnoissa ei ollut huomautettavaa.
Perustelut
Poikkeaminen ylipainehallille osoitetusta alueen osan merkinnästä (yph) ja sen osittainen ylitys voidaan sallia. Asemakaavamerkinnän tarkoitus on osoittaa tilapäisen rakennuksen tai rakenteen paikka. Hakijan alustavissa suunnitelmissa osoitetut ylitykset voidaan sallia, sillä pysyvän rakennuksen mitoituksessa ja sijoittamisessa voidaan ottaa huomioon tilojen tekniset ja toiminnalliset edellytykset. Rakennus noudattelee ylipainehallin sijoittelua ja siten asemakaavan tavoitteita. Hankkeeseen ryhtyvän tulee noudattaa palo- ja pelastusturvallisuuden sekä ääntä aiheuttavien teknisten laitteiden osalta annettuja ehtoja.
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa rakennusoikeuden ylityksen osalta. Tontilla on toiminut talviaikaan ylipainehalli, jolle ei ole osoitettu rakennusoikeutta asemakaavassa. Alueelle on asemakaavassa osoitettu alueen osa (yph), jolle saa rakentaa tilapäisen, talviaikaan toiminnassa olevan ylipainehallin. Ylipainehallin korvaaminen pysyvällä rakennuksella edellyttää tontille osoitetun rakennusoikeuden ylittämistä yhteensä 2 531 k-m². Ottaen huomioon ylipainehallin jo useita vuosia kestänyt toiminta, rakennusoikeuden ylittämisellä ei voida katsoa olevan merkittäviä maankäytöllisiä vaikutuksia nykytilanteeseen. Haettu toimenpide noudattaa voimassa olevan asemakaavan tavoitteita siten, että rakennuspaikan käyttötarkoituksen voidaan katsoa säilyvän ennallaan.
Poikkeaminen urheilu- ja pelikentille osoitetusta ohjeellisen alueen osasta (k) voidaan sallia. Tämä voidaan katsoa vähäiseksi, sillä merkintä on ohjeellinen.
Poikkeaminen määräyksestä, jonka mukaan ylipainehallin saa pystyttää vuosittain 15.9.– 30.4. väliselle ajalle voidaan sallia. Ylipainehallin korvaaminen pysyvällä rakennuksella parantaa alueen palvelutasoa.
Poikkeaminen rakennusten julkisivujen jaottelua ja materiaalia koskevasta määräyksestä voidaan sallia. Uuden hallin kaupunkikuvallinen vaikutus on vähäisempi kuin olemassa olevien pysyvien rakennusten, jotka sijaitsevat näkyvämmin maisemassa. Hakijan esittämä PVC-julkisivumateriaali voidaan katsoa käyttötarkoitus ja sijainti huomioon ottaen rakennukselle soveltuvaksi. Pohjoispuolen naapuritonttiin jää etäisyyttä n. 24 m, ja lisäksi kiinteistöjen välissä on puistoaluetta, joka pehmentää osaltaan hallirakennuksen ja asuinkerrostalojen kontrastia. Ratkaisulla ei päätöksessä annetuin ehdoin ole merkittävää kaupunkikuvallista vaikutusta.
Poikkeaminen rakennuksen vesikaton ylimmän kohdan korkeusasemasta (+26,3) voidaan sallia. Uusi halli on suunniteltu korkeimmalta kohdaltaan olemassa olevan tennishallin korkuiseksi ja hahmoltaan samasuhtaiseksi. Poikkeamisella ei ole merkittävää kaupunkikuvallista vaikutusta.
Poikkeaminen puilla ja pensailla istutettava alueen osan merkinnästä voidaan sallia. Aluetta ympäröi tarvittava aita, jonka yhteydessä kasvillisuus ei ole välttämätöntä maiseman kannalta. Aita on ympäristöön sopiva.
Poikkeaminen autopaikkojen vähimmäismäärästä 1 ap/110 k-m² (68 ap) voidaan sallia. Tontilla 40110/6 on 50 autopaikkaa. Autopaikkatarpeen muutos nykytilanteeseen ei ole oleellinen kausittaisen tennis- ja sulkapalloylipainehallin korvaamisessa pysyvällä mailapelihallilla, johon on suunniteltu tennis-, sulkapallo- ja padelkenttiä. Tuleva enimmäiskäyttäjien määrä kaikkien kenttien ollessa käytössä on hakijan antaman selvityksen mukaan 46 henkilöä. Pysäköintitarpeen hetkittäistä kuormitusta voidaan lisäksi helpottaa hyödyntämällä vuorottaiskäyttöä viereisellä kaupungin omistamalla yleisellä pysäköintialueella. Asemakaavan mukaan tälle yleiselle pysäköintialueelle saa sijoittaa ohjeellisesti medialukion käyttämän tontin 40110/5 autopaikkoja. Lisäksi tosiasiassa tarvittavien autopaikkojen määrässä voidaan huomioida urheilupuiston sijainti hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella. Etäisyys Puistolan juna-asemalle on noin 500 m ja lähimmälle bussipysäkille, jonka vuoroväli on 10 min, noin 300 m.
Poikkeamisen erityinen syy on tontin tarkoituksen mukainen käyttö ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten edistäminen.
Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. kohta 15 a
Rakennusvalvontataksa 2021, 6 §
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kaupunkiympäristölautakunta 24.08.2021 § 395
Detta beslut publicerades 06.09.2021
Valitusosoitus
Pöytäkirjan 403 § (Poikkeamispäätöksestä).
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 403 § (Maksun osalta).
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Niko Latvakoski, suunnittelija, puhelin: 09 310 37020
Joakim Kettunen, arkkitehti, puhelin: 09 310 37289