Ohje, kuntavaalien 2021 järjestelyt, koronavirus-tilanne, oikeusministeriö

HEL 2021-001970
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 2. / 34 §

Vuoden 2021 kuntavaalien koronaan liittyvät järjestelyt vaalipäivänä 13.6.2021

Centralvalnämnden

Päätös

Keskusvaalilautakunta päätti, että Pieni ele -keräys voidaan järjestää Helsingissä vaalihuoneistojen sisätiloissa. Edellytyksenä on, että kerääjät noudattavat vaalilautakunnan ohjeita. Lisäksi keräys tulee järjestää niin, että turvavälit ja terveysturvallisuus säilyvät.

Käsittely

Puheenjohtaja Juha Viertola poistui tämän asian käsittelyn ajaksi, sillä hän ilmoitti olevansa esteellinen.

Keskusvaalilautakunta päättää, että Pieni ele -keräys voidaan järjestää Helsingissä vaalihuoneistojen sisätiloissa, mikäli se voidaan tehdä eri tilassa kuin äänestys, kulku ja jonottaminen.

Stäng

Keskusvaalilautakunta käsitteli kokouksessaan 18.2.2021 koronatilannetta ja sen vaikutusta vaalien järjestelyihin. Tuolloin todettiin, että äänestyspaikkojen tiloissa on terveysturvallisuuden takaamiseksi syytä sallia pelkästään äänestyksen kannalta tarpeellinen toiminta. Keskusvaalilautakunnan näkemys oli, että Pieni ele -keräys ei voi toimia aiempaan tapaan äänestyspaikoilla. Ainoastaan keräys ulkotiloissa koronaohjeita noudattaen on mahdollinen riskien minimoimiseksi äänestäjille ja vaalivirkailijoille.

Keskusvaalilautakunnan näkemys oli, että myöskään niin sanottuja vaalikahviloita ei voida järjestää korona-aikana vaalihuoneistoissa.

Keskusvaalilautakunnan päätöksen (18.2.2021) jälkeen kuntavaalit siirrettiin koronatilanteen vuoksi toimitettavaksi 13.6.2021.

Pieni ele -keräys on lähestynyt keskusvaalilautakuntaa 30.4.2021 päivätyllä kirjelmällä (liite 1), jossa pyydetään mahdollisuutta suorittaa keräys vaalihuoneistoissa sisällä. Pieni ele ry:n puheenjohtajan ja toiminnanjohtajan allekirjoittamassa kirjelmässä korostetaan keräyksen tuoton merkitystä keräykseen osallistuville järjestöille (liite 2).

Helsingissä on vaalipäivänä 165 äänestyspaikkaa, jotka toimivat noin 120-130 eri kiinteistöissä. Koronapandemian vuoksi äänestyspaikat on pyritty sijoittamaan tiloihin, jotka mahdollistavat terveysturvallisen äänestämisen. Äänestyspaikkoina toimii monenlaisia rakennuksia ja niiden sisätilat poikkeavat toisistaan.

Pieni ele -keräyksen järjestäminen terveysturvallisesti sisätiloissa edellyttää sitä, että lipaskerääjät ovat eri tilassa kuin äänestäminen ja siihen liittyvä jonottaminen. Tämän lisäksi on huolehdittava kasvomaskien käyttämisestä, käsihygieniasta ja turvavälien säilymisestä. Joissakin äänestyshuoneistoissa voi olla vaikea järjestää korona-aikana keräys terveysturvallisesti tilojen muodon tai äänestäjien kulkuväylien vuoksi. Tällöin keräyksen järjestäminen ei ole mahdollista sisätiloissa, vaan se voidaan järjestää ulkona riittävän etäällä mahdollisesta äänestäjien jonosta.

Keräyksen järjestämisen edellytyksenä on myös se, ettei äänestys häiriydy millään tavoin ja että äänestystä hoitavan vaalilautakunnan ei tarvitse osallistua keräyksen järjestelyihin.

Stäng

Keskusvaalilautakunta 18.02.2021 § 12

Päätös

Keskusvaalilautakunta päätti merkitä tiedoksi oikeusministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteiset ohjeet koronaan valmistautumisesta vuoden 2021 kuntavaaleissa (liitteet 1-10).

Keskusvaalilautakunta päätti laatia ehdotuksen tukitoimenpiteistä kaupunkikonsernille vaalijärjestelyjen turvaamiseksi korona-aikana.

Käsittely

Keskusvaalilautakunta keskusteli korona-ajan vaalien järjestelyistä. Keskeisimpiä ongelmakohtia ovat henkilöstön riittävyys, erilaisten koronaan liittyvien erityisjärjestelyjen hoitaminen ja kotiäänestyksen mahdollinen lisääntyminen.

Todettiin tarpeelliseksi laajentaa merkittävästi vaalitoimintaan osallistuvaa henkilöstöä ja erityisesti varahenkilöstöä. Kaupunkikonsernin sisällä pyritään henkilöstöjärjestelyihin, joilla turvataan vaalien järjestelyt poikkeavissa tartuntatautitilanteissa. Kotiäänestyksen lisääntymiseen on varauduttava kotiäänestyksen toimitsijoiden merkittävällä lisäämisellä sekä keskusvaalilautakunnan henkilöstön mahdollisuuksilla ottaa vastaan kotiäänestyspyynnöt ja järjestää kotiäänestys sitä tarvitseville. Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien asettamisessa pyritään ryhmien kanssa yhteistyössä nimeämään riittävä määrä jäseniä ja varajäseniä sekä ottaa huomioon tartuntatilanteeseen liittyvät tarpeet pikaisiin varajärjestelyihin.

Keskusvaalilautakunta korosti, että olisi tärkeää vaalien onnistumisen kannalta saada vaalien järjestelyihin osallistuva henkilöstö rokotettua koronaa vastaan. Erityisen tärkeää tämä olisi laitos- ja kotiäänestyksiä hoitavan henkilöstön sekä keskusvaalilautakunnan sihteeristön ja vaalien teknisen järjestämisen kannalta tärkeän henkilöstön osalta.

Todettiin, että vaalilautakunnat tulee tarkemmin ohjeistaa ulkona mahdollistettavan äänestyksen menettelytavoista sekä varautua tähän riittävällä määrällä vaaliavustajia.

Todettiin, että viestinnällä voidaan ohjata riskiryhmiä äänestämään tiettyinä kellonaikoina ja ennakkoäänestyksen aikana tietyissä ennakkoäänestyspaikoissa (esimerkiksi Kisahallissa).

Todettiin, että äänestyspaikkojen tiloissa on terveysturvallisuuden takaamiseksi syytä sallia pelkästään äänestyksen kannalta tarpeellinen toiminta. Keskusvaalilautakunnan näkemys on, että Pieni ele -keräys ei voi toimia aikaisempaan normaaliin tapaan äänestyspaikoilla. Ainoastaan keräys ulkotiloissa koronaohjeita noudattaen olisi mahdollista. Myöskään niin sanottuja vaalikahviloita ei voida järjestää korona-aikana vaalihuoneistoissa.

Esittelijä
keskusvaalilautakunnan sihteeri
Veera Reuna
Lisätiedot

Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, puhelin: 310 20001

veera.reuna@hel.fi

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36550

timo.linden@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 17.05.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin keskusvaalilautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

keskusvaalilautakunnan sihteeri
Veera Reuna

Mer information fås av

Veera Reuna, keskusvaalilautakunnan sihteeri, puhelin: 09 310 20001

veera.reuna@hel.fi

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36550

timo.linden@hel.fi