Kuuleminen, hallintolaki 34 §, yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta, yksityinen palveluntuottaja

HEL 2021-002333
Ärendet har nyare handläggningar
§ 10

Varhaiskasvatuslain mukainen huomautus ja määräys

Områdeschef inom småbarnspedagogiken

Päätös

Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö päätti antaa yksityiselle palveluntuottaja Annila ry:lle varhaiskasvatuslain (540/2018) 57 §:n mukaisen huomautuksen vastaisen toiminnan varalle perusteluissa esiin tuodun virheellisen menettelyn johdosta.

Lisäksi yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö päätti antaa yksityiselle palveluntuottaja Annila ry:lle varhaiskasvatuslain 58 §:n mukaisen määräyksen valtioneuvoston asetuksessa varhaiskasvatuksesta (753/2018) määritellyn henkilöstön mitoituksen noudattamiseksi välittömästi.

Edelleen yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö päätti todeta, että mikäli edellä mainittua henkilöstön mitoitusta ei noudateta, asia voidaan saattaa kasvatus- ja koulutuslautakunnan ratkaistavaksi.

Päätöksen perustelut

Varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaan, jos varhaiskasvatuksen ohjauksen ja valvonnan yhteydessä todetaan, että toiminnan järjestäjä on tämän lain mukaista toimintaa järjestäessään tai toteuttaessaan menetellyt virheellisesti tai jättänyt velvollisuutensa täyttämättä eikä asia anna aihetta muihin toimenpiteisiin, valvontaviranomainen voi antaa varhaiskasvatuksen järjestäjälle, kunnan tai kuntayhtymän virheellisestä toiminnasta vastuussa olevalle henkilölle tai yksityisen palvelujentuottajan toiminnasta vastaavalle vastuuhenkilölle huomautuksen vastaisen toiminnan varalle.

Jos asia ei anna aihetta huomautukseen tai muihin toimenpiteisiin, voivat valvontaviranomaiset kiinnittää 1 momentissa tarkoitettujen huomiota toiminnan asianmukaiseen järjestämiseen ja hyvän hallintotavan noudattamiseen.

Varhaiskasvatuslain 58 §:n mukaan, jos varhaiskasvatuksen järjestämisessä tai toteuttamisessa havaitaan asiakasturvallisuutta vaarantavia puutteita tai muita epäkohtia taikka toiminta on muutoin tämän lain vastaista taikka jos yksityinen palvelujentuottaja ei ole täyttänyt ilmoitusvelvollisuuttaan, valvontaviranomainen voi antaa määräyksen puutteiden korjaamisesta tai epäkohtien poistamisesta. Määräystä annettaessa on asetettava määräaika, jonka kuluessa tarpeelliset toimenpiteet on suoritettava. Jos asiakasturvallisuus sitä edellyttää, toiminta voidaan määrätä välittömästi keskeytettäväksi taikka toimipaikan, sen osan tai laitteen käyttö kieltää välittömästi.

Valvontaviranomainen voi velvoittaa toiminnan järjestäjän noudattamaan 1 momentissa tarkoitettua määräystä sakon uhalla tai uhalla, että toiminta keskeytetään, taikka että toimipaikan, sen osan tai laitteen käyttö kielletään.

Tarkastuskäynneillä todettua

Yksityisen palveluntuottaja Annila ry:n päiväkoti Anni Lastentarhassa osoitteessa Asemapäällikönkatu 5, 00520 Helsinki, on viranomaisvalvonnan myötä tullut esille vakava turvallisuuspuute. Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta saivat sähköisen palautteen 15.02.2021 koskien päiväkoti Anni Lastentarhan henkilöstömitoitusta. Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjausta ja valvontaa suorittavat viranomaiset tekivät asiakasturvallisuuden toteutumisen seurannan johdosta ennalta ilmoittamattomat tarkastuskäynnit 18.2.2021 ja 22.2.2021.

Yksityisen varhaiskasvatuksen palveluvastaavien toteuttamalla tarkastuskäynnillä 18.2.2021 selvisi, että päiväkodissa ei ollut riittävästi henkilökuntaa lasten määrään nähden. Päiväkodissa oli yhteensä 33 lasta, joista kymmenen (10) oli alle 3-vuotiaita. Kasvatusvastuullista henkilökuntaa oli paikalla yhteensä neljä (4).

Palveluntuottaja kertoi tarkastuskäynnillä, että toiminnasta vastaavana vastuuhenkilönä toimii aluehallintoviraston päätöksen (ESAVI/9013/04.11.00/2017) mukainen henkilö. Päiväkodin henkilökuntaan kuuluva työntekijä kertoi, ettei työntekijä ole ollut päiväkodissa toimintavuonna töissä. Asiaa uudelleen kysyttäessä palveluntuottaja kertoi, ettei työntekijä ole työskennellyt toimintavuonna päiväkodissa. Palveluntuottaja oli ilmoittanut toimintavuoden alussa ja toimintavuoden ohjauskäynnillä kyseisen henkilön toimivan toiminnasta vastaavana vastuuhenkilönä sekä esiopetuksesta vastaavana opettajana.

Varhaiskasvatuksen aluepäällikön ja yksityisen varhaiskasvatuksen palveluvastaavan toteuttamalla tarkastuskäynnillä 22.2.2021 selvisi, että 18.02.2021 aiemmin annetusta ohjeistuksesta huolimatta päiväkodin aamupäiväulkoilun aikana Leikkipaikka Sähköttäjänpuistossa (Vislauskuja 9) ja Leikkipuisto Lehdokissa (Palkkamestarinkatu 4) olevien lapsiryhmien kanssa oli liian vähän henkilökuntaa. Sähköttäjänpuistossa ulkoili kahdeksan (8) alle 3-vuotiasta ja kolme (3) yli 3-vuotiasta lasta kahden (2) kasvattajan kanssa. Leikkipuisto Lehdokissa ulkoili 16 yli 3-vuotiasta lasta kahden (2) kasvattajan kanssa. Palveluntuottaja sekä lapsiryhmän kanssa ulkoileva työntekijä kertoivat aluepäällikölle ja palveluvastaavalle, että ryhmässä olevista lapsista vain kolme (3) on alle 3-vuotiaita. Todellisuudessa alle 3-vuotiaita lapsia oli päiväkodissa tarkastuskäynnillä läsnä yhteensä kahdeksan (8). Päiväkodissa olevien lasten nimet ja läsnäolot tarkastettiin päiväkirjasta ja lasten syntymäajat hoitosopimuksista.

Varhaiskasvatuslain mukainen henkilöstömitoitus ja yksityistä palveluntuottajaa koskeva ilmoitusmenettely

Varhaiskasvatuslain 35 §:n mukaan päiväkodissa tulee kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla varhaiskasvatuksessa olevien lapsien määrään, heidän ikäänsä ja varhaiskasvatuksessa päivittäin viettämäänsä aikaan suhteutettuna riittävä määrä henkilöitä, joilla on tässä laissa säädetty varhaiskasvatuksen opettajan, sosionomin tai lastenhoitajan ammatillinen kelpoisuus. Mitoituksesta säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksessa.

Valtioneuvoston asetuksen (753/2018) 1 §:n mukaan päiväkodissa tulee kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla vähintään yksi henkilö, jolla on varhaiskasvatuslain (540/2018) 26–28 §:ssä säädetty ammatillinen kelpoisuus, enintään seitsemää enemmän kuin viisi tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa olevaa kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden. Enintään neljää alle kolmivuotiasta lasta kohden tulee päiväkodissa kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla vähintään yksi henkilö, jolla on edellä tarkoitettu ammatillinen kelpoisuus.

Varhaiskasvatuslain 45 § velvoittaa yksityistä palveluntuottajaa nimeämään päiväkodille 31 §:ssä tarkoitettu toiminnasta vastaava johtaja, joka vastaa siitä, että varhaiskasvatuksen järjestämispaikka ja siellä toteutettava varhaiskasvatus täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Yksityisen palveluntuottajan on viipymättä tehtävä kirjallinen ilmoitus vastuuhenkilön vaihtumisesta ja vastuuhenkilön yhteystietojen muutoksesta 44 §:ssä tarkoitetun ilmoituksen vastaanottaneelle kunnan toimielimelle.

Palveluntuottajalle on varattu hallintolain 34 §:n mukaisesti tilaisuus tulla kuulluksi. Vastine annettiin 23.3.2021.

Yhteenveto

Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö toteaa, että päiväkodissa on noudatettava varhaiskasvatuslain 35 §:n ja valtioneuvoston asetuksen mukaista henkilöstömitoitusta sekä varhaiskasvatuslain 10 §:n mukaista varhaiskasvatusympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta lapsen ikä, kehitys ja muut edellytykset huomioon ottaen. Henkilöstömitoituksen noudattaminen on tärkeä edellytys terveellisen ja turvallisen varhaiskasvatusympäristön takaamiseksi. Aluepäällikkö toteaa, että päiväkodin henkilöstömitoitus on oltava varhaiskasvatuslain mukainen ja saatava kuntoon välittömästi.

Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö toteaa myös, että palveluntuottajan tulee noudattaa varhaiskasvatuslain 45 §:n mukaista ilmoitusmenettelyä vastuuhenkilön vaihtumisesta. Aluepäällikkö kiinnittää palveluntuottajan huomiota siihen, että vastuuhenkilön vaihtumisesta tulee tehdä aina kirjallinen ilmoitus hyvissä ajoin. Kunnan viranomaisilla ja aluehallintoviraston reksiterissä on oltava olemassa ajantasaiset tiedot toiminnasta vastaavasta vastuuhenkilöstä.

Toimivalta

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti päätöksellä 5.5.2020 § 106 siirtää toimivaltaansa viranhaltijoille siten, että yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö antaa varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaisen huomautuksen yksityisen varhaiskasvatuksen järjestäjälle tai yksityisen palvelujentuottajan toiminnasta vastaavalle vastuuhenkilölle vastaisen toiminnan varalle sekä antaa varhaiskasvatuslain 58 §:n mukaisen määräyksen puutteiden korjaamisesta tai epäkohtien poistamisesta yksityiselle palveluntuottajalle, kun määräyksen tehosteena ei ole hallintopakkoa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa edellä mainitun määräyksen, kun määräyksen tehosteena on hallintopakko

Detta beslut publicerades 23.04.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Pöytäkirjan 10 § (Varhaiskasvatuslain 57 §:n mukainen huomautus).

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Varhaiskasvatuslaki 63 §

VALITUSOSOITUS

Pöytäkirjan 10 § (Varhaiskasvatuslain 58 §:n mukainen määräys).

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Auli Stenberg, palveluvastaava, puhelin: 09 310 26396

auli.stenberg@hel.fi

Katja Almusa, palveluvastaava, puhelin: 09 310 41138

katja.almusa@hel.fi

Henrik Hirviniemi, lakimies, puhelin: 09 310 26086

henrik.hirviniemi@hel.fi

Beslutsfattare

Riikka Reunanen
varhaiskasvatuksen aluepäällikkö