Hankerahoitus, keskushallinto, Uudenmaan kiertotalouslaakson esiselvitys -hanke, UKKE-hankehaku

HEL 2021-002490
Ärendet har nyare handläggningar
§ 63

Osallistuminen EU:n rahoitushakuun hankkeella Uudenmaan kiertotalouslaakso –esiselvityshanke

Kanslichef

Päätös

Kansliapäällikkö päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Euroopan Unionin Suomen rakennerahasto-ohjelman (UKKE) rahoitushakuun Uudenmaan kiertotalouslaakso – esiselvitys hankkeella.

Samalla kansliapäällikkö päätti valtuuttaa kaupunginkanslian elinkeino-osaston toimimaan kaupungin edustajana hankkeessa ja allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat. Lisäksi kansliapäällikkö totesi, että hankkeen Helsingin osuuden kokonaiskustannuksiin 5833 euroa varaudutaan elinkeino-osaston kaupunki-innovaatiot tiimin talousarviossa. Kustannus on osa Green Net Finlandin hankkeen omarahoitusosuutta. Hanke alkaa 1.4.2021 ja päättyy 31.10.2021.

Päätöksen perustelut

Kiertotalous on tunnistettu alueellisesti tärkeäksi ilmastonmuutosta hillitseväksi keinoksi. Uudellamaalla on maan suurin asukasmäärä, suurimmat materiaalivirrat sekä tiivein ja optimaalisin yhdyskuntarakenne esimerkiksi jätteen hyötykäytön näkökulmasta. Alueella on lisäksi vahvaa tutkimus- ja innovaatiotoimintaa sekä suurilukuinen joukko yrityksiä ja pääkonttoreita. Kiertotalouden mahdollisuuksia on sekä materiaali- ja ainevirtojen hyödyntämisessä että myös perinteisten liiketoimintamallien muuttamisessa uudenlaisiksi "tuote palveluna" liiketoimintamalleiksi. Erityisesti rakentamisen sivuvirrat, tekstiili- ja muovikierrot sekä jätteiden uudelleenkäyttö ja kierrätys tarjoavat potentiaalia. Myös korjaus ja huoltopalveluiden kasvumahdollisuudet ovat hyvät.

Kiertotalouden mahdollisuudet ulottuvat lähes kaikkeen tekemiseen alueella. Potentiaali kiertotalouden kehittämiseen ja pilotointiin on kansallisella tasolla huomattava Uudellamaalla. Haasteina ovat edelleen kokonaiskuvan puuttuminen materiaalivirroista maakunnan tasolla, materiaalivirtojen hajanaisuus, lainsäädännölliset esteet, lineaarista toimintaa ylläpitävät liiketoimintamallit ja arvoketjujen puutteellisuus. Koronan jälkeisessä tilanteessa korostuvat myös haasteet kansainvälisten osaajien saamisessa Suomeen sekä Uudenmaan kansainvälisen kilpailukyvyn säilymiseen liittyvät haasteet. Myös kuntien välisen kilpailun on nähty estävän materiaalivirtojen täyttä hyödyntämistä ja on olemassa riski, että koronan jälkeinen heikentynyt kuntatalous syventää tätä kilpailua.

Kehityksen myötä kiertotalouden tavoitteet ja mahdollisuudet voivat ulottua jätehuollon kehittämistä laajemmalle materiaalikiertojen sulkemiseen ja hukan eliminoimiseen ja sitä kautta uuteen liiketoimintaan ja työpaikkoihin. Yhteistoiminta on tärkeässä osassa kun kiertotalouden uusia kokonaisvaltaisia ratkaisuja kehitetään. Mukaan tarvitaan aktiivisia toimijoita yrityksistä, niiden asiakaskunnasta sekä julkiselta sektorilta, niin että myös disruptiivisia ja radikaalejakin ratkaisuja uskalletaan hallitusti ja yksissä tuumin keksiä ja kokeilla. Mukaan tarvitaan usein koko arvoketju ja toimintaa mahdollistava yritysklusteri. Kokeilun pohjana voi olla uusi tapa toimia, uusi teknologiainnovaatio tai uusi liiketoimintamalli tai ansaintalogiikka.

Uudenmaan kiertotalouslaakso -esiselvityshanke kokoaa vahvojen toimijoiden johdolla yhteen Uudenmaan tärkeimmät toimijat kiertotalouden eri osa-alueilla. Hanke luo pohjan sille, että kiertotaloudesta luodaan Uudenmaan alueellista kilpailukykyä vahvistava ja talouden elpymistä nopeuttava kilpailutekijä.

Koronakriisin seurauksena on Uudellamaalla, kuten monilla muillakin alueilla, useilla toimialoilla tapahtunut liiketoiminnan volyymin voimakas lasku ja siitä johtuen lomautuksia, irtisanomisia ja konkursseja. Hanke vastaa tähän haasteeseen elvyttämällä ja osaltaan kääntämällä kehityksen suunnan kohti parempaa tulevaisuutta. Kiertotalous toimintamallina on lupaava kasvun ja liiketoiminnan alue, jossa Uudellamaalla on hyvät edellytykset vahvistua ja jonka myötä sen kilpailukyky voi kasvaa. Tämä työ vaatii kokonaisvaltaista kehittämistä, pitkäaikaista sitoutumista, monialaista yhteistyötä ja koordinoituja ponnistuksia, johon esiselvityksessä luodaan pohja ja jota esiselvityksen jälkeen tullaan toteuttamaan yhteistyössä varsinaisella suuremmalla hankkeella.

Uudenmaan kiertotalouslaakso – esiselvitys hankkeen päätavoite on luoda Uudenmaan kiertotalouslaakson konsepti. Tähän kuuluu arvoketjujen ja toimijoiden kartoitus, avaintoimijoiden löytäminen, kiertotalouden indikaattorien löytäminen sekä vahvan pohjan luominen Uudenmaan kiertotalouslaaksolle.

Hankkeessa ovat mukana myös VTT, CLIC Innovations, HSY, Espoon kaupunki, Vantaan kaupunki, Kuuma-seutu sekä Uudenmaanliitto.

Hanke tukee Helsingin kierto- ja jakamistalouden tiekartan tavoitteita uuden kiertotalouden mukaisen liiketoimintaedellytysten parantamisesta alueella sekä tuottaa tarvittavaa tietoa Helsingin kiertotalouden klusteriohjelman valmistelulle.

Hankkeen hakijana ja hallinnoijana toimii Green Net Finland. Hankkeen arvioidut kokonaiskustannukset ovat enintään 227 118 euroa, josta EU-tuen osuus on 181 694 euroa. Helsingin kaupungin kustannukset ovat enintään 5833 euroa. Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kansliapäällikkö päättää kaupungin puolesta Euroopan unionin rahoituksen hakemisesta.

Detta beslut publicerades 15.03.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Mira Jarkko, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 64317

mira.jarkko@hel.fi

Beslutsfattare

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö
Marja-Leena Rinkineva
elinkeinojohtaja