Hankerahoitus, kaupunginkanslia, pääkaupunkiseudun ekosysteemisopimuksen portfolio -hanke, UKKE-rahoitushaku, Uudenmaan liitto
Pääkaupunkiseudun ekosysteemisopimuksen portfoliohankkeen rahoituksen hakeminen, UKKE-rahoitus
Päätös
Rahoitusjohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Uudenmaan kestävän kasvun ja elinvoiman (UKKE) tukemiseen tarkoitettuun rahoitushakuun hankkeella Pääkaupunkiseudun ekosysteemisopimuksen portfoliohanke. Pääkaupunkiseudun yhteisen hankkeen kokonaiskustannukset ovat 1 333 333 euroa, josta Helsingin kaupungin kokonaiskustannukset ovat 751 733 euroa.
Rahoitusjohtaja päätti esittää, että Helsingin kaupungin osatoteutuksen kustannukset varaudutaan rahoittamaan kaupunginkanslian keskitetyn hanketoiminnan määrärahoista talousarviokohdassa 1 500 4.Uudenmaan kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (UKKE) Uudenmaan liiton koordinoima valtionavustus kattaa kokonaiskustannuksista 60% (451 040 euroa), jolloin Helsingin kaupungin omarahoitusosuudeksi jää 40% eli enintään 300 693 euroa.
Samalla rahoitusjohtaja päätti valtuuttaa kaupunginkanslian elinkeino-osaston innovaatiot ja uudet kokeilut -yksikön toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat.
Päätöksen perustelut
Pormestari hyväksyi 25.1.2021 (HEL 2020-010811) Helsingin kaupungin, Espoon kaupungin, Vantaan kaupungin ja valtion välisen innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen. Työ- ja elinkeinoministeriö sekä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit ovat allekirjoittaneet ekosysteemisopimuksen 9.2.2021.
Suomen hallitus linjasi 20.5.2020 valtion ja kaupunkien välisistä ekosysteemisopimuksista. Sopimuksiin osallistuvat pääkaupunkiseutu (Helsinki, Espoo ja Vantaa) ja 15 muuta yliopisto- ja yliopistokeskuskaupunkia. Ekosysteemisopimukset ovat osa hallituksen toimia, joilla Suomesta halutaan luoda vuoteen 2030 mennessä maailman toimivin kokeilu- ja innovaatioympäristö. Sopimus on luonteeltaan aiesopimus, joka määrittää osapuolten tahtotilan, tavoitteet ja painopisteet. Sopimus on voimassa 31.12.2027 saakka.
Ekosysteemisopimuksessa määriteltyjä painopisteitä toteutetaan Uudistuva ja osaava Suomi 2021 – 2027 -rakennerahasto-ohjelman kautta rahoitettavilla Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) hankkeilla sekä mahdollisuuksien mukaan muilla instrumenteilla, kuten Euroopan sosiaalirahaston (ESR) sekä oikeuden mukaisen siirtymän rahaston (JTF) hankkeet.
Ekosysteemisopimuksen kokonaisrahoituksessa sovelletaan ohjeellista jakosuhdetta, jossa paikallinen omarahoitusosuus (kaupungit ja muu julkinen rahoitus) on 40 % ja EU:n kestävän kaupunkikehittämisen rahoituksen osuus 60 % (EU ja valtio).
Ennen Uudistuva ja osaava Suomi 2021 - 2027 –ohjelman käynnistymistä työ- ja elinkeinoministeriö rahoittaa ekosysteemisopimusten toteutusta kansallisesta alueellisesta kehittämisrahasta. Työ- ja elinkeinoministeriö on osoittanut 9.2.2021 päivätyllä päätöksellä ”Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -määrärahojen alueellinen jako” Uudenmaan liitolle 800 000 euroa ekosysteemisopimusten käynnistämiseen. Uudenmaan maakunnan alueella ekosysteemisopimuskaupunkeja ovat Helsinki, Espoo ja Vantaa.
Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa käydyissä neuvotteluissa, pääkaupunkiseudun ekosysteemisopimuksen kirjauksissa sekä Uudenmaan liiton kanssa käydyissä keskusteluissa on esitetty, että TEM:n osoittama 800 000 euron rahoitus käytetään pääkaupunkiseudulla ekosysteemisopimuksen toteutusta tukevan koordinaatiohankkeen perustamiseen. Hankerahoitus tulee hakea Uudenmaan liiton ”Uudenmaan kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (UKKE-rahoitus)” -rahoitusinstrumentista.
Ekosysteemisopimuksen koordinaatiotoiminnolle on annettu hankenimi: ”Pääkaupunkiseudun ekosysteemisopimuksen portfoliohanke”. Portfoliohankkeen tehtävänä on muodostaa ekosysteemisopimukselle rakenne ja toimintatavat, joiden kautta pääkaupunkiseudulle osoitettava ekosysteemisopimuksen mukainen rahoitus käytetään mahdollisimman tehokkaasti ja vaikuttavasti. Portfoliohankkeen tärkein tavoite on muodostaa pääkaupunkiseudulle mahdollisimman vaikuttava hankeportfolio, joka tukee seudun kilpailukyvyn kehitystä valituissa painopisteissä. Lisäksi portfoliohanke edistää pääkaupunkiseudun kaupunkien ja muiden organisaatioiden innovaatiotoimintaan liittyvää yhteistyötä ja pyrkii edistämään myös muiden instrumenttien kuin ekosysteemisopimuksen tuloksellisempaa hyödyntämistä.
Pääkaupunkiseudun ekosysteemisopimukseen ohjautuvaa hankerahoituksen määrää ei voida sanoa varmasti. Sopimusneuvotteluissa käydyissä keskusteluissa arvioitiin, että pääkaupunkiseudulle tulisi suuntautumaan koko ohjelmakaudella 2021 – 2027 noin 32 miljoonaa euroa, josta 60 % on EU:n ja valtion rahoitusta ja 40 % kaupunkien ja muiden hankatoteuttajien omarahoitusosuutta. Portfoliohankkeessa tulee noudattaa samaa rahoituksen jakosuhdetta.
Ekosysteemisopimuksen toteutuksessa korostuvat innovaatioekosysteemin kehittäminen, kaupungin rooli avoimena innovaatio- ja kokeiluympäristönä sekä korkeakouluyhteistyö. Ekosysteemisopimuksen painotukset ja toimintatavat edistävät Helsingin kaupunkistrategian 2017 – 2021 elinkeino- ja innovaatiopolitiikkaan liittyviä tavoitteita. Erityisesti strategian tavoitteista korostuvat kaupunki alustana kokeiluille ja uutta luovalle elinkeinotoiminnalle, Helsinki yhtenä Euroopan kiehtovimpina sijaintipaikkana uutta luovalle startup-toiminnalle, houkuttelevin yrityskeskittymä yrityksille sekä kampusten asema kansainvälisesti merkittävinä innovaatio- ja liiketoimintaympäristöinä.
Ekosysteemisopimuksen kautta rahoitettavat hankkeet, erityisesti painopisteessä ”kestävät kaupunkiratkaisut”, edistävät kaupunkien, yritysten ja TKI-toimijoiden yhteistyötä vähähiilisyyteen ja kiertotalouteen liittyvien ratkaisujen kehittämisessä ja käyttöönotossa.
Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit toteuttavat pääkaupunkiseudun ekosysteemisopimuksen portfoliohanketta yhdessä. Helsinki toimii hankkeen päätoteuttajana. ja osoittaa hankkeelle muita kaupunkeja enemmän resursseja. Hankkeessa toteuttavien ostopalveluiden kustannukset on jaettu suhteessa kaupunkien väestöön. Helsingin kaupungissa portfoliohankkeen toteuttaa aikavälillä 1.6.2021 – 31.12.2023 kaupunginkanslian elinkeino-osaston Innovaatiot ja uudet kokeilut -yksikkö.
Hankkeen kokonaisbudjetti on enimmillään 1 333 333 euroa. Helsingin kaupungin osatoteutuksen kustannusarvio on 751 733 euroa. Määrärahalle saadaan tukea 451 040 euroa (60 %), jolloin Helsingin kaupungin omarahoitusosuudeksi jää 300 693 euroa (40 %). Espoon kaupungin osatoteutuksen kustannusarvio on 319 400 euroa ja Vantaan kaupungin 262 200 euroa. Espoon ja Vantaan kaupunkien omarahoitusosuudet ovat vastaavasti 127 760 euroa Espoossa ja 104 880 euroa Vantaalla.
Hankkeen päätyttyä koordinaatiotoiminnan toteutustapaa arvioidaan uudelleen ja portfoliohanketta jatketaan tarkoituksenmukaisella tavalla EAKR-rahoituksella, osana laajempaa ekosysteemisopimusten rahoituskokonaisuutta.
Hallintosäännön 12 luvun 4 §:n mukaan rahoitusjohtaja hakee kaupungin puolesta valtionosuudet ja -avustukset sekä niihin verrattavat etuudet.
Detta beslut publicerades 31.03.2021
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Mer information fås av
Antti Eronen, johtava asiantuntija, puhelin: 09 310 36156