Puistosuunnitelma, Filpuksen leikkipuisto, Longinojanpuiston pohjoisosa, nro VIO 5189/1, Malmi

HEL 2021-005482
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 11. / 532 §

Filpuksenpuisto ja Longinojanpuiston pohjoisosa, Malmi, Ala-Malmin kaupunginosa, puistosuunnitelman hyväksyminen

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Filpuksenpuiston ja Longinojanpuiston pohjoisosan puistosuunnitelman nro VIO 6189/1.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Camilla Lindroth. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Filpuksenpuisto sijaitsee Malmin (38.) kaupunginosassa. Suunnittelualueeseen sisältyy peruskorjattava Leikkipuisto Filpus ja Longinojanpuiston pohjoisosa. Puistoa ympäröivät pohjoisessa Vilppulantie, idässä päiväkotirakennukset ja Filpuksenpolku, etelässä Longinojanpuisto ja lännessä asuinkorttelit. Puistosuunni-telma on alueen voimassa olevan asemakaavan (12621) mukainen. Asemakaavassa alue on puistoa (VP). Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on noin 1,7 hehtaaria.

Puistossa sijaitseva vanha leikkipuistorakennus puretaan ja leikkipuiston sisätilat siirtyvät puistoon rajautuvalle idänpuoleiselle tontille (kortteli 38076) rakennettavaan uuteen leikkipuisto- ja päiväkotirakennukseen. Samalla päiväkodin piha laajenee hieman puiston puolelle. Muutoksen myötä leikkipuiston toimintoja on tarve jäsennellä uudelleen. Puiston nykyiset kalusteet, leikkivälineet, pinnoitteet ja kasvillisuus ovat paikoin huonokuntoisia ja kaipaavat uusimista ja kunnostamista.

Puistosuunnitelman tavoitteena on luoda Leikkipuisto Filpuksesta ja Filpuksenpuistosta toimiva, turvallinen, viihtyisä ja tilallisesti ehyt kokonaisuus. Alue liittyy luontevasti viereiselle tontille rakennettavaan uuteen päiväkoti- ja leikkipuistorakennukseen piha-alueineen sekä puiston eteläpuolelle Longinojanpuistoon suunniteltuihin uusiin toiminta- ja viheralueisiin. Uuden päiväkoti- ja leikkipuistorakennuksen suunnittelun yhteydessä leikkipuistoon on suunniteltu uusi varastorakennus, joka on huomioitu puistosuunnitelmassa tilavarauksena. Suunnittelussa on huomioitu tilavarauksena myös Filpuksenpuiston läpi mahdollisesti tulevaisuudessa toteutettava baanayhteys.

Suunnitelma

Leikkipuisto peruskorjataan omaleimaiseksi ja monipuoliseksi leikkipaikaksi, jonka maisemallisena perusajatuksena on seikkailuhenkinen luontoteema. Suurin osa nykyisistä kalusteista, varusteista ja leikkivälineistä poistetaan ja korvataan uudella, eri ikäisille lapsille ja nuorille sopivalla välineistöllä. Betoninen kahluuallas säilytetään ja kunnostetaan. Pohjoisosaan rakennetaan uusi peliareena heittokoreineen. Suunnitelmaan sisältyvät myös uudet penkit ja pöytäryhmät sekä pyörätelineet.

Alueen pintamateriaaleja korjataan ja uusitaan. Huonokuntoisia puita ja pensaita poistetaan. Puiston vehreä yleisilme kuitenkin säilytetään ja poistettavaa kasvillisuutta korvataan uusilla pensas- ja puuistutuksilla. Puiston valaistus uusitaan.

Puiston suunnitteluratkaisut on esitetty puistosuunnitelmassa VIO 6189/1 (liite 2). Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta VIO 6189/1 (liite 1).

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 12621 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Filpuksenpuiston ja Longinojan pohjoisosan puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, (Työpajankatu 8, 00580 Helsinki) ja Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat (kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat) 12–24.5.2021 välisenä aikana. Puistosuunnitelma-luonnoksesta ei pidetty avointa asukastilaisuutta koronatilanteen vuoksi.

Saadut asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (liite 3).

Kustannukset ja aikataulu

Puiston pinta-ala on noin 1,7 hehtaaria.

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 800 000 euroa eli noin 47 euroa/m² (alv 0 %).

Leikkipuiston hoitoluokka on A2.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 32 000 euroa eli 1,88 euroa/m² (alv 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön toimialan toimintasuunnitelmassa 2022-2023.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01, Puistot ja liikunta-alueet perusparannus.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 46 §

Kuntalaki 29 §

Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. kohta 11

Stäng

Detta beslut publicerades 11.10.2021

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Silja Hyvärinen

Mer information fås av

Camilla Lindroth, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22084

camilla.lindroth-vanhala@hel.fi