Vahingonkorvaus, autovaurio, 26.5.2021, Lokkalantie 10
Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio
Päätös
Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Hakijalle korvataan tositteiden mukaiset omavastuuosuus ja bonusmenetys, eli yhteensä 360,17 euroa. Enemmät vaatimukset hylätään.
Päätöksen perustelut
Hakija on 27.5.2021 esittänyt kaupungille vielä yksilöimättömän suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen. Hakijan ajoneuvo on vaurioitunut kaatuneesta liikennemerkistä 26.5.2021 kello 16.00- 17.00 välisenä aikana osoitteessa Lokkalantie 10. Hakija on myöhemmin pyynnöstä täydentänyt vaatimustaan ja toimittanut tositteet bonusmenetyksestä ja omavastuuosuudesta ajoneuvon korjauskuluista. Hakijan toimittamien asiakirjojen mukaan vakuutusyhtiö on korvannut vakiomääräisen kertakorvauksen hakijan ajoneuvosta. Ajoneuvo on myös jäänyt hakijan haltuun. Hakija vaatii kaupungilta korjauskustannusarviossa esitettyä kustannusten erotusta aiemmin saamastaan kertakorvauksesta.
Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen, kuten moottoriajoneuvoliikenteen, jalankulun ja polkupyöräilyn, tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys. Kadun kunnossapito käsittää muun muassa katualueella olevien liikennemerkkien kunnossapidon.
Liikennemerkin rakenne on tarkkaan standardoitu ja sillä on pitkä käyttöikäolettama. Merkki kestää hyvin ympäristöstä aiheutuvat tavanomaiset ympäristökuormat, mutta se ei voi olla täysin hajoamaton ilkivallan ja vastaavien tekijöiden suhteen. Kyseisen liikennemerkin jalustana käytetty juuriputki on luvallinen liikennemerkin jalusta joka täyttää liikenteenohjauslaitteiden rakenteita koskevat määräykset. Merkit eivät saa olla rakenteeltaan särkymättömiä, koska niiden on oltava vaatimusten mukaan törmäysturvallisia.
Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan vahinkopaikalla ei ole havaittu kaatuneita liikennemerkkejä katutarkastuksen yhteydessä 11.5.2021. Kunnossapidolle on tullut ilmoitus 27.5.2021 kaatuneesta liikennemerkistä, joka on samana päivänä tarkastettu ja nostettu sivuun. Liikennemerkki on asennettu uudestaan uudella anturalla 28.5.2021. Liikennemerkissä ei ole todettu varsinaista rakennevikaa, eikä sitä ole pystytetty virheellisesti. Merkin metalliputki on kuitenkin ollut sen laatuinen, ettei sen ole ollut tarkoituskaan kestää siihen asennettua merkkien määrää. Merkkejä on asennettu liikaa putken kantokyky huomioituna.
Kaatunut liikennemerkki ei yksin osoita kaupungin korvausvastuuta. Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kadun kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin,
huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Kadun kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti.
Vahingonkorvauksen tarkoituksena ei ole vahingonkärsijän aseman parantaminen. Sen vuoksi vahingonkorvausta laskettaessa on otettava huomioon vahingonkärsijän saama mahdollinen hyöty vahinkotapahtumasta tai sen jälkeisistä toimenpiteistä. Korvausvelvollisen ei siten ole korvattava kaikkia ennallistamiskuluja tai korvaavan esineen hintaa, jos lopputulos on laadullisesti parempi kuin ennen vahinkoa. Myös muualta kuin vahingon aiheuttajalta saadut korvaukset pienentävät vahingon aiheuttajan vastuuta.
Edellä esitettyjen seikkojen perusteella, kaupunki katsoo toimineensa huolimattomasti vahingon aiheuttaneen liikennemerkin suhteen, ja olevansa tässä asiassa korvausvelvollinen omavastuuosuuden ja bonusmenetyksen suhteen. Ajoneuvon arvo ja ikä huomioiden, kaupunki katsoo, että vakuutusyhtiö on korvannut hakijan ajoneuvosta sen arvon mukaisen korvauksen.
Korvaus maksetaan hakijan ilmoittamalle pankkitilille.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 5 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53
Detta beslut publicerades 28.10.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Marjo Laine, valmistelija, puhelin: 09 310 38506