Vahingonkorvaus, autovaurio, 18.6.2021, Päiväkoti Purje
Vahingonkorvausvaatimus auton vahingoittumisesta
Päätös
Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen auton tuulilasin vahingoittumisesta.
Päätöksen perustelut
Hakija on esittänyt 28.6.2021 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa ja sen täydennyksessä 29.7.2021 yhteensä 650 euron suuruisen korvausvaatimuksen (tuulilasin korjaus 450 euroa, muu kustannus 200 euroa) 18.6.2021 päiväkodin pihassa pallokentän laidalla tapahtuneesta autovauriosta. Auton tuulilasi meni keskeltä halki, tuulilasissa pallon, pölyn ja hiekan jälkiä. Hakijan mukaan hän oli jättänyt auton parkkiin klo 13, jolloin pihassa oli käynnissä lasten pelit ja leikit. Saavuttuaan noin klo 17.15 hakija totesi vahingon. Päiväkodin pihassa oli tuolloin hiljaista, eikä ketään näkynyt, joten hakija lähti paikalta. Hakija soitti päiväkotiin jälkikäteen. Vahinko on mitä todennäköisemmin tapahtunut päiväkodin aukioloaikana. Aita parkkipaikkaan ja pallopeleihin nähden on liian matala. Autojen parkkipaikka on suoraan vyötärön korkuista aitaa vasten (etäisyys noin 30 cm) ja pallopeli/sählymaalit aseteltu suoraan aidan taakse. Autot ovat selkeästi vaarassa aidan takana.
Hakemuksen liitteenä on hinta-arvio auton tuulilasin korjauksesta, kuvat tuulilasin vaurioitumisesta sekä asiakirja (todistajan lausunto). Lausunnon antanut henkilö on kertomansa mukaan nähnyt tapahtuneen vahingon päiväkodin pihassa parkkipaikalla 18.6.2021 klo 13-17.15 välisenä aikana. Henkilön mukaan on selvää, että kyseisen auton tuulilasi on hajonnut päiväkodin pallopelien seurauksena päiväkodin aukioloaikana. Lisäksi hakija on toimittanut erillisen sähköpostin korvausvaatimuksensa perusteista.
Varhaiskasvatuksen toimipisteestä (päiväkoti) saadun selvityksen mukaan soittaja (hakija) kertoi autonsa ikkunaan tapahtuneen vahingon käyneen aikana, jolloin hän oli veneilemässä. Hän kertoi tuoneensa auton noin kello 13 ja hakeneensa sen kello seitsemän jälkeen. Päiväkodissa iltapäivä 18.6.2021 oli rauhallinen ja lapsia haettiin jo aikaisemmin. Leikit sujuivat hyvin, eikä varsinaisia pallopelejä pelattu, vaikka jotain pallottelua saattoi toki olla. Viimeiset lapset haettiin jo ennen klo 17, jolloin pihalta oltiin jo siirrytty eteiseen. Pihalle tuli jo klo 17 maissa päiväkodin ulkopuolisia käyttäjiä ja käyttäjiä on ollut paljon koko alkukesän. Pihaa käyttävät myös alueen lapset ja nuoret silloin, kun päiväkotilapset eivät ole pihalla. Yhdessä ala-asteen koulun rehtorin kanssa on tapahtuman jälkeisellä viikolla katsottu kyseisen päivän valvontakameran kuvaa päiväkodin toiminta-ajasta ja niissä oli myös nähtävissä päiväkotilasten leikkien sujuminen ilman tavanomaisesta poikkeavaa. Henkilöstömitoitus ja lasten valvonta olivat kunnossa koko ulkoilun ajan. Pari vuotta sitten uusittu piha on suunniteltu ala-asteen ja päiväkodin yhteiskäyttöön. Maalien ja pihan suunta ei ole päiväkodin vastuulla. Päiväkodin johtaja on ollut yhteydessä isännöintiin ja koulun rehtoriin liittyen leikkivälineiden ja maalien sijoitteluun. Selvityksessä on, voidaanko esimerkiksi maaleja uudelleen sijoittaa, missä joudutaan huomioimaan muiden pihavälineiden kesäajan ja talviajan turva-alueet. Maalien poistaminen kokonaan ei ole lasten ja toiminnan näkökulmasta perusteltua.
Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.
Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys. Helsingin kaupunki on vastuussa vahingosta vahingonkorvauslain nojalla isännänvastuun perusteella sellaisesta vahingosta, jonka kaupungin työntekijät ovat tuottamuksellaan aiheuttaneet.
Saadun selvityksen perusteella päiväkodin piha-alueen viereisellä parkkialueella parkkeerattuna olleen auton tuulilasin rikkoutuminen ei ole aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Saadun selvityksen perusteella päiväkodin työntekijöiden valvontavastuu on asianmukaisesti toteutunut pihaulkoilun aikana. Ylipäätään ei ole todennettavissa, että vahinko olisi syntynyt päiväkodin ulkoilun aikana. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen.
Detta beslut publicerades 17.09.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036