Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio, Ruskeasuo

HEL 2021-008554
Ärendet har nyare handläggningar
§ 214

Vahingonkorvausvaatimus auton vahingoittumisesta

Förvaltningschef

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen auton tuulilasin rikkoutumisesta.

Päätöksen perustelut

Hakija on esittänyt 26.7.2019 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa liitteineen yhteensä 270 euron suuruisen korvausvaatimuksen autovauriosta. Täydennys toimitettu 17.8.2021.

Hakijan auto oli parkissa kaupungin hallinnoimalla parkkialueella, kun välittömässä läheisyydessä sijaitsevan päiväkodin pihalta heitettiin auton tuulilasiin kivi, joka rikkoi tuulilasin vaihtokuntoon. Vauriokohta teipattiin, jotta sillä uskaltaisi ajaa korjaamolle asti. Hakijalla on vakuutus, kuitenkin omavastuu on 200 euroa. Korvausvaatimus hakijalle aiheutuneista muista kuluista 70 euroa (selvittely, puhelut, korjausvaraukset, auton poissaolo käytöstä korjauksen aikana). Vahinko on kirjattu tapahtuneeksi 3.6.2021 klo 15.15. Vahingon on hakijan mukaan nähnyt silminnäkijä (nimetty), joka on ottanut yhteyttä auton rekisterinumeron perusteella. Silminnäkijä on kertonut nähneensä, miten hakijan auton tuulilasiin heitettiin kivi päiväkodin pihalta. Silminnäkijä kertoi keskustelleensa päiväkodin työntekijöiden kanssa tapahtumasta, jonka myös työntekijät olivat nähneet. Silminnäkijä tarjoutui tarvittaessa todistajaksi. Tuulilasiin oli silminnäkijän mukaan tullut isku, vahingoittunut lasin osa läpimitaltaan noin 5 cm. Korjaamon mukaan tuulilasi ei olisi kestänyt paikkaamista. Kun hakija sai tiedon asiasta, hän meni parkkipaikalle, jossa keskusteli työntekijöiden kanssa ja myös päiväkodin johtaja haettiin paikalle. Päiväkodin leikkipiha-alue rajoittuu välittömästi ko. parkkipaikkaan ja välissä on melko matala ja harva metalliaita, josta kivi lentää läpi. Päiväkodin henkilökunnan kertoman mukaan vahinkoja on sattunut useita, myös tänä vuonna jo aiemmin.

Varhaiskasvatuksen toimipisteestä saadun selvityksen mukaan päiväkodin työntekijä tuli ilmoittamaan 3.6.2021 kolmen jälkeen iltapäivällä tapahtuneesta ja päiväkodin johtaja meni katsomaan auton vaurioita. Päiväkodin pihalla leikkimässä ollut lapsi oli lähtenyt juoksemaan pihan poikki. Hänellä oli pihalta löytämänsä irtokivi kädessä. Työntekijän kielloista huolimatta lapsi oli juossut aidalle ja heittänyt yksittäisen kiven aidan läpi. Työntekijä oli juossut lapsen perään, muttei ehtinyt estää kiven heittoa. Auton tuulilasissa oli jälki ja yksittäinen noin 3 cm x 4 cm kivi oli auton katolla. Parkkipaikalla oli silminnäkijä (nimetty), jonka kanssa päiväkodin johtaja keskusteli tapahtuneesta ja otti auton yhteystiedot. Myöhemmin päiväkodin johtaja keskusteli vielä hakijan kanssa. Päiväkodin henkilöstömitoitus oli pihavalvonnassa riittävä ja tilanne yritettiin estää. Henkilökuntaresurssia ei ole seisomaan aidan vieressä turvaamassa kaupungin parkkipaikalle jätettyjä autoja. Alueella on paljon paikoitusmahdollisuuksia, jotka eivät ole päiväkodin aidan vieressä. Isännöitsijää on informoitu tilanteesta aidan muutosmahdollisuuksia ajatellen, koska aita kuuluu kaupunkiympäristön toimialalle. Pihaa käyttävät myös ala-asteen oppilaat ja ulkopuoliset käyttäjät. Pari vuotta sitten uusittu piha on suunniteltu ala-asteen ja päiväkodin yhteiskäyttöön.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman pykälän 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Helsingin kaupunki on vastuussa vahingosta vahingonkorvauslain isännänvastuun mukaan sellaisesta vahingosta, jonka kaupungin työntekijät ovat tuottamuksellaan aiheuttaneet.

Saadun selvityksen perusteella päiväkodin piha-alueen viereisellä parkkialueella parkkeerattuna olleen auton tuulilasin rikkoutuminen ei ole aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Saadun selvityksen perusteella päiväkodin henkilökunta on täyttänyt valvontavastuunsa ulkoilun aikana, eikä äkillinen vahinkotilanne ole ollut estettävissä asianmukaisesti toteutuneesta valvonnasta huolimatta. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen.

Detta beslut publicerades 14.12.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Beslutsfattare

Marko Enberg
hallintopäällikkö