Vahingonkorvaus, esinevahinko, 23.2.2021, Pakkamestarinkatu 4

HEL 2021-008706
Ärendet har nyare handläggningar
§ 217

Vahingonkorvausvaatimus kadonneesta pulkasta

Förvaltningschef

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen pulkan katoamisesta.

Päätöksen perustelut

Hakija (huoltaja) on esittänyt 2.8.2021 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa 18,95 euron suuruisen korvausvaatimuksen pulkan katoamisesta. Kuljetusväline on anastettu lapsen hoitoajalla, eikä hakija ole voinut vaikuttaa sen säilytykseen. Palvelun käyttäjille ei ole myöskään osoitettu turvallista/lukittua säilytystilaa. Hakija on tehnyt asiassa rikosilmoituksen.

Varhaiskasvatuksen toimipisteestä saadun selvityksen mukaan pulkkaa säilytettiin ulkona rappukäytävän edessä. Hakija jätti pulkan aamulla perhepäivähoitajan rappukäytävän oven ulkopuolelle. Pulkka oli vielä kyseisen päivän perhepäivähoidon aamu-ulkoilussa käytössä ja se jätettiin ulkoilun jälkeen ulos samaan paikkaan. Kyseessä on yleinen taloyhtiö. Pulkka oli kadonnut klo 10.00 - 15.00 välisenä aikana. Varhaiskasvatuksen toimipisteet (perhepäivähoito ja päiväkodit) eivät vastaa asiakkaiden kulkuvälineiden säilytyksestä, vaan ne ovat perheiden omalla vastuulla.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan työnantajan vahingonkorvausvastuuta sovelletaan myös kuntaan.

Varhaiskasvatuksen toimipisteillä on vaihtelevat mahdollisuudet tarjota tiloja esineiden, kuten rattaiden ja lasten omien pulkkien säilyttämiseksi varhaiskasvatuspäivän aikana, eikä kaupunki vastaa perheiden omaisuuden vahingoittumisesta tai katoamisesta.

Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan tuottamuksesta tai laiminlyönnistä työssä. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole asiassa vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen. Kaupunki ei vastaa kolmannen henkilön moitittavasta menettelystä aiheutuneista vahingoista.

Detta beslut publicerades 14.12.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Beslutsfattare

Marko Enberg
hallintopäällikkö