Läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginhallituksen elinkeino- ja konsernijaostojen kokouksissa

HEL 2021-009313
Ärendet har nyare handläggningar
§ 179

Läsnäolo- ja puheoikeutetut kaupunginhallituksen elinkeinojaoston ja konsernijaoston kokouksissa

Kanslichef

Päätös

Kansliapäällikkö päätti, että kaupunginhallituksen elinkeinojaoston kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus on seuraavalla kaupungin henkilöstöllä:

  • viranhaltijoilla, joille on siirretty toimielimen päätöksentekoon liittyviä esittelytehtäviä
  • kaupunginlakimiehellä tai hänen määräämällä alaisellaan työntekijällä tai viranhaltijalla
  • elinkeino-osaston yksiköiden päälliköillä
  • elinkeino-osaston keskeisillä vastuuvalmistelijoilla
  • viestintäjohtajalla
  • kaupunkiympäristön toimialan tonttiyksikön edustajalla
  • pääekonomistilla
  • toimielimen pöytäkirjanpitäjäksi määrätyillä
  • toimielimen kokouksen päätöstiedotteen laadinnasta vastaavalla kaupunginkanslian työntekijällä tai viranhaltijalla

Samalla kansliapäällikkö kumosi 16.9.2019 § 175 läsnäolo- ja puheoikeutettuja kaupunginhallituksen elinkeinojaoston kokouksissa koskevan päätöksensä.

Lisäksi kansliapäällikkö päätti, että kaupunginhallituksen konsernijaoston kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus on seuraavalla kaupungin henkilöstöllä:

  • viranhaltijoilla, joille on siirretty toimielimen päätöksentekoon liittyviä esittelytehtäviä
  • rahoitusjohtajalla
  • talousarviopäälliköllä
  • konserniohjauksen päälliköllä
  • kaupunginlakimiehellä tai hänen määräämällä alaisellaan työntekijällä tai viranhaltijalla
  • viestintäjohtajalla
  • pääekonomistilla
  • toimielimen pöytäkirjanpitäjäksi määrätyillä
  • toimielimen kokouksen päätöstiedotteen laadinnasta vastaavalla kaupunginkanslian työntekijällä tai viranhaltijalla

Samalla kansliapäällikkö kumosi 25.9.2019 § 178 läsnäolo- ja puheoikeutettuja kaupunginhallituksen konsernijaoston kokouksissa koskevan päätöksensä.

Päätöksen perustelut

Hallintosäännön 29 luvun 7 §:n mukaan kaupunginhallituksessa ja sen jaostojen kokouksissa on läsnäolo- ja puheoikeus esittelijöillä sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla ja varapuheenjohtajilla. Muiden
henkilöiden läsnäolo- ja puheoikeudesta päättää kansliapäällikkö.

Lisäksi esittelijän aloitteesta muu toimielin kuin kaupunginvaltuusto voi kuulla asiantuntijoita yksittäisissä asioissa. Asiantuntijalla on läsnäoloja puheoikeus vain oman kuulemisensa aikana.

Kuntalain 101 §:n mukaan muun toimielimen kuin valtuuston kokoukset ovat julkisia vain, jos toimielin niin päättää eikä kokouksessa käsitellä asiaa tai asiakirjaa, joka on lailla säädetty salassa pidettäväksi. Kokouksessa ei näin ollen lähtökohtaisesti saa olla läsnä yleisöä eikä muita sivullisia. Kuntalain esitöiden mukaan luottamushenkilöiden lisäksi kokouksessa tulisi olla läsnä ainakin pöytäkirjanpitäjä ja esittelijät.

Toimielimen kokouksissa päätöksentekoon osallistuvat vain toimielimen jäsenet ja tarvittaessa esteellisten tai estyneiden jäsenten varajäsenet. Muilla kuin toimielimen jäsenillä on oikeus ottaa osaa vain keskusteluun.

Läsnäolo- ja puheoikeutetut

Kokouksen ja päätöksenteon sujuvuuden ja oikeellisuuden varmistamisen vuoksi on nähty, että kokoukseen tulisi pysyväisluonteisesti osallistua toimielimen toiminnan kannalta keskeisiä kaupungin henkilöstöön kuuluvia viranhaltijoita ja työntekijöitä. Lähtökohtana on kuitenkin se, että kuhunkin kokoukseen osallistuvat vain ne henkilöt, joiden asiantuntemuksella on merkitystä kokouksessa käsiteltävien asioiden kannalta

Elinkeinojaoston toiminnan tehokkuuden kannalta on perusteltua, että kokouksessa on läsnäolo- ja puheoikeus elinkeino-, innovaatio- ja kilpailukykypolitiikkaan liittyvästä sekä elinkeinotoiminnan tarpeisiin liittyvien yritys- ja teollisuustonttien varaamisen valmistelusta keskeisesti vastaavalla henkilöstöllä. Henkilöiden asiantuntemuksensa vuoksi läsnäolo- ja puheoikeus on näin ollen elinkeino-osaston yksiköiden päälliköillä, elinkeino-osaston keskeisillä vastuuvalmistelijoilla sekä kaupunkiympäristön toimialan tonttiyksikön edustajalla. Lisäksi viestintävaikutusten kannalta on perusteltua, että viestintäjohtajalla on läsnäolo- ja puheoikeus.

Elinkeino-osaston yksiköiden päälliköt osallistuvat pääsääntöisesti kokouksiin, joissa käsitellään ko. yksikön vastuualueelle kuuluvia asioita. Kokouksiin, joissa käsitellään asioita, joilla on viestintävaikutuksia,
osallistuu viestintäjohtaja. Kokouksiin, joissa käsitellään kaupungin omistamien yritys- ja teollisuustonttien varaamista elinkeinotoiminnan tarpeisiin, osallistuu asiantuntija kaupunkiympäristön toimialan tonttiyksiköstä. Elinkeino-osaston vastuuvalmistelija (elinkeinosuunnittelija tai
erityisasiantuntija) ja kaupunkiympäristön toimialan tonttiyksikön edustaja osallistuu jaoston kokouksiin valmistelun yleisen tehokkuuden ja sujuvuuden varmistamiseksi. Elinkeinopolitiikkaan liittyviin kokouksessa esille tuleviin lainopillisiin kysymyksiin vastaisi ensisijaisesti kaupunginlakimies tai käsiteltävistä asiakokonaisuuksista riippuen muu oikeuspalveluiden henkilöstöön kuuluva. Pääekonomisti osallistuu jaoston kokouksiin taloustieteellisen tuen varmistamiseksi

Konsernijaoston toiminnan tehokkuuden kannalta on perusteltua, että kokouksessa on läsnäolo- ja puheoikeus konserniohjaukseen liittyvästä valmistelusta keskeisesti vastaavalla henkilöstöllä. Henkilöiden asiantuntemuksensa vuoksi läsnäolo- ja puheoikeus on näin ollen rahoitusjohtajalla, talousarviopäälliköllä ja konserniohjauksen päälliköllä. Konserniohjaukseen liittyviin kokouksessa esille tuleviin lainopillisiin kysymyksiin vastaisi ensisijaisesti kaupunginlakimies tai käsiteltävistä asiakokonaisuuksista riippuen muu oikeuspalveluiden henkilöstöön kuuluva. Lisäksi viestintävaikutusten kannalta on perusteltua, että viestintäjohtajalla on läsnäolo- ja puheoikeus kokouksessa. Pääekonomisti osallistuu jaoston kokouksiin taloustieteellisen tuen varmistamiseksi.

Detta beslut publicerades 30.08.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Saara Nirkko, hallintoasiantuntija, puhelin: 09 310 26312

saara.nirkko@hel.fi

Beslutsfattare

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö
Juha Summanen
hallintojohtaja