Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta, toimintakausi 2020–2021

HEL 2021-009517
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 3. / 348 §

Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta toimintavuonna 2020 - 2021

Nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti merkitä tiedoksi yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksen ja valvonnan vuosiraportin toimintavuodelta 2020 – 2021. Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö ja ruotsinkielisten palveluiden varhaiskasvatuksen päällikkö ovat todenneet yksityisten palveluntuottajien varhaiskasvatuksen asiakkaalle järjestettävän palvelukokonaisuuden täyttävän varhaiskasvatuslaissa sille asetetut vaatimukset.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Riikka Reunanen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksen ja valvonnan toteuttaminen toimintavuonna 2020 -2021

Yksityisissä päiväkodeissa järjestettävää varhaiskasvatusta ja esiopetusta ohjataan ja valvotaan vuosittain toteutettavilla ohjauskäynneillä. Toimintakautta 2020 - 2021 koskeva ohjaus ja valvonta toteutettiin ennalta sovitun suunnitelman mukaisesti ja ohjauskäynnit tehtiin jokaiseen varhaiskasvatusta tarjoavaan yksityiseen päiväkotiin. Suomenkielisten palvelujen ohjauksessa ja valvonnassa oleviin päiväkoteihin tehtiin 127 ohjauskäyntiä ja ruotsinkielisten palvelujen ohjauksessa ja valvonnassa oleviin päiväkoteihin tehtiin 7 käyntiä. Yksityisen perhepäivähoidon ohjauskäyntejä pidettiin yhteensä 17. Suurin osa ohjauskäynneistä toteutettiin koronaepidemian aiheuttamasta poikkeustilanteesta johtuen etäyhteydellä.

Ohjauskäynneillä tarkastettiin varhaiskasvatuslain mukaisten edellytysten toteutuminen ja keskusteltiin varhaiskasvatuksen järjestämisestä. Ohjauksen ja valvonnan painopistealueina olivat viranomaistarkastusten asiakirjojen sekä henkilöstön kelpoisuuksien tarkastaminen. Toimintakauden pedagogisen ohjauksen painopistealueina olivat yksikön toimintasuunnitelmaa koskeva pedagoginen keskustelu sekä Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) varhaiskasvatuksen laadun arvioinnin menetelmien käyttöönotto ja toiminnan kehittäminen toimipisteissä.

Ohjauskäyntien perusteella voidaan todeta, että yksityisten palveluntuottajien päiväkodeissa järjestetään pääsääntöisesti laadukasta varhaiskasvatusta ja esiopetusta sitoutuneen henkilöstön toteuttamana. Käynneillä nousi esille myös puutteita, joiden osalta toiminnasta vastaavia johtajia ja palveluntuottajia ohjattiin noudattamaan varhaiskasvatuslakia, varhaiskasvatussuunnitelmaa ja muuttamaan toimintatapoja. Ohjausta vaativia puutteita ilmeni esimerkiksi kelpoisuusehdot täyttävän henkilöstön määrässä, turvallisuuden ylläpitämisessä, omavalvonnassa tai ilmoitusvelvollisuuden noudattamisessa vastuuhenkilön vaihtumisen osalta. Yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajia kuultiin esille nousseista puutteista ja niiden korjaamisesta.

Yksityisten palveluntuottajien ja toimipisteiden henkilökunnan oli mahdollista olla yhteydessä kiertävään varhaiskasvatuksen erityisopettajan. Kiertävä varhaiskasvatuksen erityisopettaja konsultoi Helsingissä toimivien yksityisten päiväkotien henkilöstöä, havainnoi ryhmien toimintaa ja ohjaa kasvattajia pedagogisten tukitoimien käytössä.

Yksityisille palveluntuottajille ja toimipisteiden henkilöstölle järjestettiin 12 informaatio- tai koulutustilaisuutta. Palveluntuottajia ja päiväkotien henkilöstöä tiedotettiin säännöllisesti ajankohtaisista asioista sähköpostitse. Yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajien mielipiteitä kuultiin järjestämällä kaksi (2) sähköistä kyselyä, joilla kartoitettiin yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevien lasten tuentarvetta korona-ajan aiheuttamien poissaolojen vaikutusten tasoittamiseksi sekä kokemuksia vaikutusten tasoittamiseen palkatun hanketyöntekijän kanssa työskentelystä. Yksityisen varhaiskasvatuksen asiakkailla oli mahdollisuus osallistua pääkaupunkiseudun yhteiseen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen asiakaskyselyyn.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala sai valtion erityisavustusta varhaiskasvatukseen koronaviruksen (COVID 19) aiheuttaminen poissaolojen vaikutusten tasoittamiseen lukuvuodelle 2020 - 2021. Osa saadusta avustuksesta kohdennettiin yksityiseen varhaiskasvatukseen palkkaamalla hanketyöntekijä ohjaamaan henkilöstöä Kielipeda -materiaalin käytössä sekä tarjoamalla Mininepsy (ratkaisukeskeinen työote neuropsykiatrisen oppijan kohtaamisessa) koulutusta yksityisten päiväkotien henkilöstölle. Hanketyön tavoitteena oli tehostaa varhaiskasvatuksen tukitoimia ja erityisesti suomi toisena kielenä -opetusta niiden lasten osalta, joille varhaiskasvatuksen järjestäjän toimesta oli arvioitu olevan tuen tarvetta koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tekee tiivistä yhteistyötä kaupungin muiden toimialojen kanssa yksityisen päiväkodin tai ryhmäperhepäiväkodin aloittaessa toimintaa sekä jo käynnissä olevan toiminnan ohjauksessa ja valvonnassa. Lisäksi yhteistyötä tehdään Etelä-Suomen aluehallintoviraston kanssa muun muassa säännöllisten tapaamisten, varhaiskasvatuspalvelun perustamisen tai niissä tapahtuneiden muutosten sekä ohjauksen ja valvonnan osalta. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala osallistuu myös pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen) yksityisen varhaiskasvatuksen tapaamisiin, joissa käsitellään yksityisen varhaiskasvatuksen ohjaukseen ja valvontaan liittyviä asioita.

Yksityisen varhaiskasvatukseen kohdistuneet valvontatoimet toimintakaudella 2020 - 2021

Toimintakaudella 2020 - 2021 tehtiin yhteensä kuusi (6) ennalta ilmoittamatonta tarkastuskäyntiä. Toimintakaudella tehdyt tarkastuskäynnit perustuivat palautteisiin, muuhun esille nousseisiin epäkohtiin tai muuta kautta saatuihin epäkohtailmoituksiin koskien henkilöstön kelpoisuutta ja riittävyyttä, turvallisuutta ja varhaiskasvatuksen laatua.

Toimintavuonna 2020 - 2021 annettiin neljä (4) varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta. Huomautusten syinä olivat asiakasturvallisuuden vaarantaminen (2), henkilöstömitoituksen noudattaminen (1) ja tarkastuksen kannalta välttämättömien asiakirjojen toimittaminen (1). Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö voi myös kiinnittää esille nousseeseen epäkohtaan huomiota toiminnan asianmukaiseen järjestämiseen, jos asia ei anna aihetta huomautukseen tai muihin toimenpiteeseen. Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö ohjasi yhtä palveluntuottajaa kiinnittämään huomiota toiminnan asianmukaiseen järjestämiseen muutosten ilmoitusvelvollisuutta noudattamalla.

Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö antoi yhden varhaiskasvatuslain 58 §:n mukainen määräyksen ilman hallintopakkoa. Määräyksen syynä oli henkilöstömitoituksen noudattaminen. Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikön antamat varhaiskasvatuslain mukaiset huomautukset ja määräys annettiin tiedoksi kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsenille.

Varhaiskasvatuslaki ja yksityisen varhaiskasvatuksen valvontaviranomaiset

Yksityisen palveluntuottajan järjestämään ja tuottamaan varhaiskasvatukseen sovelletaan varhaiskasvatuslakia (540/2018), jossa säädetään lapsen oikeudesta varhaiskasvatukseen, varhaiskasvatuksen järjestämisestä ja tuottamisesta sekä varhaiskasvatuksen tietovarannosta. Varhaiskasvatuslaki on yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajaa sitova ja sen säännöksiä ja velvoitteita tulee noudattaa kaikilta osin.

Varhaiskasvatuslain 53 §:n mukaan valvontaviranomaisten on toteutettava valvontaa ensisijaisesti antamalla varhaiskasvatuksen järjestäjälle tarpeellista ohjausta ja neuvontaa sekä seuraamalla toiminnan kehitystä yhteistyössä toiminnan järjestäjän kanssa.

Yksityisen palveluntuottajan on varhaiskasvatuslain 48 §:n mukaan laadittava omavalvontasuunnitelma varhaiskasvatustoiminnan asianmukaisuuden varmistamiseksi. Palveluntuottajan laatima omavalvontasuunnitelma on palvelujen laadun ja sisällön ensisijainen valvontamenetelmä.

Toimivalta

Yksityisen palveluntuottajan järjestämän ja tuottaman varhaiskasvatuksen lakisääteisiä valvontaviranomaisia ovat aluehallintovirasto, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto sekä kunnan monijäseninen toimielin tai sen määräämä viranhaltija. Kasvatus- ja koulutuslautakunta valvoo yksityisesti tuotettua varhaiskasvatusta Helsingissä. Kasvatus- ja koulutuslautakunta on siirtänyt toimivaltansa yksityisen varhaiskasvatuksen valvonnan toteuttamisen osalta kasvatuksen ja koulutuksen viranhaltijoille 5.5.2020 (§ 106) päätöksen mukaisesti. Suomen- ja muun kuin ruotsinkielisen yksityisen varhaiskasvatuksen valvontaviranomaisena toimii kaupunkitasoisesti yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö. Ruotsinkielisen yksityisen varhaiskasvatuksen valvontaviranomaisena toimii ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen päällikkö / chef för småbarnspedagogiken.

Stäng

Detta beslut publicerades 28.10.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Mer information fås av

Katja Almusa, palveluvastaava, puhelin: 09 310 41138

katja.almusa@hel.fi

Auli Stenberg, palveluvastaava, puhelin: 09 310 26396

auli.stenberg@hel.fi

Riikka Reunanen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 32641

riikka.reunanen@hel.fi

Jenni Tirronen, ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen päällikkö, puhelin: 09 310 73014

jenni.tirronen@hel.fi

Ulla Lehtonen, vs. varhaiskasvatusjohtaja, puhelin: 09 310 44655

ulla.lehtonen@hel.fi