Vahingonkorvaus, ajoneuvovaurio, 6.9.2021, Vaskihuhdantie
Vahingonkorvausvaatimus, ajoneuvovaurio
Päätös
Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Hakija on 7.9.2021 esittänyt kaupungille määrältään yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan alaikäinen lapsi oli ajanut skootterilla kotiin auton perässä rauhallisella vauhdilla ja kaatunut kyljelleen loivassa kaarteessa ajoväylällä olleeseen soraan, jota hän ei ollut edessä olevan auton vuoksi nähnyt. Hakijan käsityksen mukaan lähialueen hiekkateitä oli hiekoitettu ja tasoitettu samana päivänä ja kuormasta olisi tippunut asfaltille soraa. Kaatuminen tapahtui Vaskihuhdantiellä 6.9.2021 klo 18.32. Hakijan lapsen hallinnassa ollut skootteri ja lapsen käyttämä kypärä naarmuuntuivat merkittävästi kaatumisessa.
Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.
Vahinkopaikka kuuluu Helsingin kaupungin kunnossapidettäviin alueisiin.
Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan ajoväylä on lakaistu edellisen kerran ennen vahinkotapahtumaa saman päivän aamuna 6.9.2021 klo 07.43. Lakaisuajo on suoritettu imulakaisukoneella, joka poistaa asfaltin pinnalta tehokkaasti mahdolliset irtonaiset ainekset eikä sen jäljiltä kadulle jää hakemuksen liitteessä olleessa kuvassa esiintyvää hiekka- tai sora-ainesta. Vaskihuhdantie on asfalttipohjainen eikä kaupungin kunnossapitäjä kesäaikana hiekoita katualueita.
Edellinen säännönmukainen tarkastusajo alueella oli suoritettu 31.8.2021 klo 13.40. Selvityksen mukaan kunnossapidosta vastaava urakoitsija oli käynyt kunnostamassa alueen sorateitä tuona päivänä eli 31.8.2021 tasaten sorateitä koneellisesti. Alueelle ei ole kuitenkaan tuolloinkaan kaupungin urakoitsijan toimesta viety mitään kuorma-autolla. Vahinkopäivänä 6.9.2021 urakoitsija ei sen sijaan ole lainkaan ollut kunnostamassa alueen sorateitä, kuten vahingonkorvausvaatimuksessa todetaan, vaan alueella tuona ajankohtana mahdollisesti havaitut työkoneet ja muut ajoneuvot ovat olleet alueella jonkun muun tahon (esim. jonkun alueen kiinteistönomistajan) toimeksiannosta.
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kadun kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys. Vahingon aiheuttanut hiekka tai sora ei ole päätynyt ajoradalle kaupungin toimesta, vaan kaatumisen aiheuttanut irtonainen kiviaines on joutunut ajoradalle tuntemattomaksi jääneen kolmannen osapuolen toimesta.
Ajoneuvon kuljettajan on tieliikennelain mukaan noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Tienkäyttäjän on ennakoitava toisten tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi ja sovitettava oma toimintansa sen mukaisesti sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseksi. Ajoneuvon nopeus ja etäisyys toiseen tienkäyttäjään on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa.
Vahinkopaikalta ei ole tullut ajotiellä olleesta sorasta kaupungille muita ilmoituksia. Kaupungilla on oltava kohtuullinen aika puhdistaa ajoradalle tuntemattomasta syystä joutunut ylimääräinen aines, sillä katuja ei voida pitää kaikilta osin moitteettomassa kunnossa reaaliaikaisesti. Kaupungilla on mahdollisuus puhdistaa katualue vain, jos se havaitaan säännönmukaisten tarkastusten yhteydessä tai jos tienkäyttäjä ilmoittaa siitä kaupungille.
Edellä esitetyin perustein vahinko ei ole aiheutunut kaupungin tuottamuksesta eikä kaupunki ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään. Kaupunki ei näin ollen ole asiassa korvausvelvollinen.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §
Tieliikennelaki (729/2018) 3 §, 5 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53
Detta beslut publicerades 15.12.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Helena Loikkanen, lakimies, puhelin: 09 310 24512