Valtuustoaloite, skeittipuistojen kunnostuksen tarve Helsingissä
Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Vesa Korkkulan ym. valtuustoaloitteesta koskien skeittipuistojen kunnostuksen tarvetta Helsingissä
Lausunto
Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.
Käsittely
Pöydällepanoehdotus:
Mia Haglund: Pyydän asian pöydälle seuraavaan kokoukseen.
Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.
Kaupunkiympäristölautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:
Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että Helsingin kaupunki pyrkii tarjoamaan turvallisia harrastuspaikkoja kaikenikäisille ja -taitoisille skeittauksen harrastajille rakentamalla ja ylläpitämällä skeittaajien kannalta mahdollisimman monipuolisia ja kestäviä skeittipaikkoja.
Skeittauksen suosio on kasvanut ja se on erityisen tärkeä vapaa-ajan ja liikunnan muoto nuorten keskuudessa. Koronapandemia nosti skeittauksen suosiota kuten kaikkien puisto- ja viheralueiden käyttöä. Helsingissä on tällä hetkellä noin 20 skeittipaikkaa, joiden kunnossapidosta vastaavat hallintorajoista riippuen kaupunkiympäristön toimialan kunnossapitoyksikkö, kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan ulkoliikuntapalvelut sekä muutamassa kohteessa nuorisopalvelu.
Kaupungin ylläpitovastuulla olevien skeittipaikkojen rakenteiden ja varusteiden tulee täyttää EU:n skeittipaikkastandardit. Lisäksi yleisiä alueita koskee laki kuluttajaturvallisuudesta.
Helsingin kaupungin poikkihallinnollinen skeittipaikkatyöryhmä koordinoi koko kaupungin skeittipaikkojen suunnittelua, rakentamista, käyttöä ja kunnossapitoa. Helsingin skeittiohjelmaa päivitetään parhaillaan.
Lausunnossa esitetään, että skeittipuistojen turvallisuuden varmistamiseksi kehitetään järjestelmä tai prosessi, jossa varmistetaan huoltotoimenpiteiden systemaattinen kunnossapito.
Nykytilanne
Skeittipaikkojen suunnitteluratkaisuissa noudatetaan Suomen standardisoimisliiton standardia SFS-EN 14974 + A1 ”Rullalautailualueet. Turvallisuusvaatimukset ja testimenetelmät”. Standardi on päivitetty viimeksi vuonna 2019.
Skeittipaikkapalveluiden tarjoajaa ohjaa kuluttajaturvallisuuslaki (920/2011). Lain mukaan vastuu palvelun turvallisuudesta kuuluu palveluntarjoajalle.
Uuden skeittipaikan valmistuessa suoritetaan käyttöönottotarkastus, jossa varmistetaan turvallisuuteen liittyvien vaatimuksien täyttyminen. Mahdolliset puutteet korjataan ennen alueen luovutusta käyttöön.
Käyttöönoton jälkeen hallintokunnan on huolehdittava skeittipaikan turvallisuudesta säännöllisellä ylläpidolla ja tarvittavilla turvallisuustarkastuksilla. Voimassa olevat turvallisuusohjeet ja -määräykset ohjaavat tarkastuksien laatua. Kuluttajaturvallisuuslain mukaan skeittipaikkojen tulee sisältyä palvelun tarjoajan laatimaan turvallisuusasiakirjaan.
Skeittipaikkojen säännöllinen ylläpito ja turvallisuustarkastukset kuuluvat alueurakkaan. Työn suorittavalta urakoitsijoilta vaaditaan kohdekohtaiset turvallisuussuunnitelmat, joita noudatetaan ylläpidossa. Turvallisuusasiakirjassa määritellään kohteessa noin 6-8 kertaa vuodessa tehtävät tarkastustoimenpiteet. Tämän lisäksi skeittipaikoilla tehdään vuosittain laajempi toimintatarkastus, jonka suorittaa tällä hetkellä Helsingin kaupungille Stara.
Tarkastusasiakirjoissa todetut puutteet pyritään korjaamaan mahdollisimman nopeasti ja kattavasti olevien resurssien puitteissa.
Toimenpiteet kunnossapidon kehittämiseksi skeittipaikoilla
Kunnossapidon turvallisuustarkastukset on suoritettu vaadittujen asiakirjojen mukaisesti. Tarkistusasiakirjoissa esitettyjen puutteiden ja niiden vaatimien kunnostustoimenpiteiden systemaattisessa toteuttamisessa on kuitenkin ollut haasteita riittävän asiantuntijahenkilöstön ja määrärahojen puutteesta johtuen.
Erityisosaamista vaativat kunnostustoimenpiteet, kuten betonipintojen jälkikäsittely, tilataan erillistyönä. Tehtävä toimenpide suoritetaan talouden sallimissa puitteissa keskitetysti kaikille betonipintaisille skeittipaikoille vuosien 2022-2023 aikana.
Helsingin skeittiohjelmalla varmistetaan skeittipaikkojen turvallisuus ja käytettävyys sekä sovitaan, miten skeitin olosuhteita kehitetään tulevina vuosina. Ohjelman laadinnassa on mukana laaja kaupungin asiantuntijaryhmä sekä alan harrastajia.
Skeittiohjelman päivittämisestä vastaa kaupunkiympäristön toimiala. Skeittiohjelmassa tarkastellaan edellisen kauden toteutuneita hankkeita, todetaan nykyisten skeittipaikkojen olosuhteet sekä esitetään skeittipaikkakohtaiset kehittämistoimenpiteet. Valmistuttuaan ohjelma on tarkoitus viedä sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakuntaan että kaupunkiympäristölautakuntaan vuoden 2022 aikana.
Skeittipaikkatarpeiden selvittämiseksi ja skeittiohjelman päivittämisen tueksi on tehty koko kaupunkia koskeva asukaskyselyn kooste 18.2.2021. https://www.hel.fi/static/liitteet/kaupunkiymparisto/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/Skeitti_kysely_tulokset_raportti…
Palautteissa oltiin yleisesti tyytyväisiä skeittipaikkojen siisteyteen. Olemassa olevien skeittipuistojen kunnostusta ja päivittämistä toivottiin enemmän kuin uusien rakentamista. Skeittipaikkojen päivittäminen tarkoittaa monesti laajempaa kunnostusta ja vaatii usein suunnittelua. Skeittiohjelman päivityksessä otetaan esille mahdolliset perusparannustarpeet.
Valtuustoaloite
Valtuutettu Vesa Korkkulan ja 34 muuta valtuutettua ovat tehneet 3.11.2022 seuraavan valtuustoaloitteen:
"Skeittauksen suosio on kasvanut tasaisesti jo pitkään ja laji oli ensimmäistä kertaa osana Tokion olympialaisia kesällä 2021 ja tulee olemaan myös Pariisin olympialaisissa 2024. Kyse on harrastuksesta, jossa yhdistyvät liikunta, kulttuuri ja yhteisöllisyys.
2000-luvulla Helsinkiin on rakennettu useita laadukkaita skeittipuistoja, joissa lajejaan harrastavat myös skuuttaajat, BMX-pyöräilijät ja bleidaajat eli temppurullaluistelijat. Nämä lajit ovat suosittuja etenkin nuorten ja lapsiperheiden keskuudessa. Syksyn 2021 Helsingin osallistuvassa budjetoinnissa meni läpi hankkeena Skeittipaikka Länsi-Helsinkiin, joka myös kertoo osaltaan skeittipuistojen tarpeesta ja suosiosta.
Mikään rakennettu ei kuitenkaan itsestään pysy kunnossa ja myös skeittipuistot vaativat kunnostus- ja huoltotoimenpiteitä, jotta niissä on turvallista ja hyvä harrastaa. Tällä hetkellä Helsingin kaupungilla ei ole järjestelmää, vastuuhenkilöä tai prosessia, jossa skeittipuistojen kuntoa seurattaisiin ja tarvittavia korjauksia ja normaaleja huoltotoimenpiteitä kuten betonin jälkikäsittelyaineen levittämistä suoritettaisiin.
Tämän puutteen johdosta usea skeittipuisto on päässyt rapistumaan huonoon kuntoon. Lisäksi Helsingin kaupungin viiden vuoden välein laadittavaa uutta skeittiohjelmaa ei ole vieläkään julkaistu, vaikka edellinen loppui vuoteen 2019.
Me tämän aloitteen allekirjoittaneet esitämme, että Helsingin kaupunki kehittää järjestelmän tai prosessin, jossa
a) skeittipuistojen kuntoa seurataan vuosittaisella tasolla ja
b) tarvittavat huolto- ja korjaustoimet tehdään systemaattisesti ja tuodaan nykyistä paremmin osaksi vastaavien toimialojen eli kulttuurin ja vapaa-ajan sekä kaupunkiympäristön budjetointia sekä konsultoidaan skeittaajia ja muita skeittiparkkien käyttäjiä huoltoa ja korjausta suunniteltaessa."
Lausuntopyyntö
Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 28.2.2022 mennessä.
Kaupunginkanslia on myöntänyt lausunnon antamiselle lisäaikaa 12.4.2022.
Detta beslut publicerades 05.04.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Camilla Lindroth, projektinjohtaja: 09 310 22084