Puistosuunnitelma, leikkipuisto Vähätupa ja Konalanpuiston länsiosa, VIO 6215/1

HEL 2021-012710
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 4. / 85 §

Konalan puiston ja leikkipuisto Vähätuvan puistosuunnitelman hyväksyminen

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Konalan puiston puistosuunnitelman VIO 6215/1.

Toimiala arvioi hankkeen toteutuksen aikaistusta, mikäli valtuustokauden aikana puistoinvestointien määrärahataso nousee.

Käsittely

Vastaehdotus:
Eveliina Heinäluoma: Toimiala arvioi hankkeen toteutuksen aikaistusta, mikäli valtuustokauden aikana puistoinvestointien määrärahataso nousee.

Kannattaja: Mia Haglund

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Eveliina Heinäluoman vastaehdotuksen.

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Konalan puiston puistosuunnitelman VIO 6215/1.

Stäng

Suunnittelualue on Konalan (32.) kaupunginosassa, osa-alueella Konala. Alue on puisto (P) merkinnällä voimassa olevassa asemakaavassa numero 7993. Koko Konalan puisto ei sisälly puistosuunnitelmaan, vaan osa puistosta jää nykyiselleen. Suunnittelualue näkyy suunnitelmapiirustuksessa VIO6215/1 (liite 2). Konalan puiston pinta-ala on 63 500 m², josta suunnittelualueen pinta-ala on 24 100 m².

Lähtökohdat ja tavoitteet

Konalan puisto rajautuu eteläosasta Kehä 1:en ja pohjois- sekä länsiosasta Konalan kerrostaloalueeseen. Leikkipuisto Vähätupa sijaitsee puiston keskiosassa. Se on suunniteltu 1978. Laaja peruskorjaus suunniteltiin 2003 ja toteutettiin pian sen jälkeen. Suunnittelualueeseen kuuluu leikkipuisto, puiston länsiosa ja eteläpuoleisen suojametsikön reuna-alueet.

Suuri osa leikkipuiston leikkivälineistä on huonokuntoisia, ja niitä on vähän suhteessa käyttäjiin. Leikkipuiston länsipuolella on alun perin ollut kaksi kivituhkapintaista kenttää, joista laajempaa jäädytetään talvisin. Pienempi on nurmetettu.

Suunnittelualueella kasvaa hyväkuntoisia kookkaita puita. Länsiosan kerrostaloalueen laidalla puusto on kasvanut täyteen mittaansa, ja osin tästä syystä niitä ympäröivät pensasistutukset ovat ränsistyneet. Vieraslajikartoituksessa vieraslajeja on löytynyt etenkin puiston länsiosasta (laaja kurtturuusuistutus) sekä eteläosan suojametsiköstä. Leikkipuiston itäpuolella on pieni osallistuva budjetointi -hankkeena toteutettu syötävien kasvien puutarha. Puistossa on ilmennyt paikoitellen jonkin verran kuivatusongelmia.

Puiston pääasiallisia käyttäjiä ovat alueen asukkaat ja leikkipuiston toimintaan osallistuvat perheet.

Tavoitteena on peruskorjata leikkipuisto Vähätupa ja tehdä siitä turvallinen, monipuolinen leikkipaikka, sekä parantaa puiston länsiosan toiminnallisuutta ja viihtyisyyttä. Kunnostuksesta aiheutuvan hiilijalanjäljen pienentämiseksi tavoitteena on käyttää, kunnostaa ja kierrättää nykyisiä varusteita ja materiaaleja mahdollisimman paljon. Suunnittelun yhteydessä verrataan valittavien uusien materiaalien hiilijalanjälkiä. Tuloksia käytetään suunnittelun edetessä materiaalivalintojen yhtenä perusteena.

Suunnitelma

Leikkialueella säilytetään kunnostuskelpoiset välineet. Poistuvien käyttökelpoisten välineiden kierrätys järjestetään. Uusia kalusteita valittaessa otetaan huomioon kestävän kehityksen mukaiset, uusiutuvat ja kestävät materiaalit. Pääosa uusista varusteista on puisia ja kotimaisia. Isojen lasten leikkialueelle tulee tasapaino- ja monitoimivälineitä. Ruokailu- ja oleskelualueelle tulee pöytäpenkkiryhmiä. Näissä hyödynnetään nykyisiä kalusteita.

Leikkipuistorakennuksen edustalla säilytetään nykyinen asfaltti- ja kiveysalue. Isojen lasten alueen turva-alustaksi valittiin turvahake hiilijalanjälkilaskelman perusteella. Pienten puolen turva-alustat on kuitenkin suunniteltu hiekkaturvatekonurmesta, jotta inklusiivisille leikkivälineille olisi esteetön pääsy.

Pihan kookkaat puut säilytetään. Istutuksissa käytetään pääasiassa kukkivia pieniä hedelmäpuita ja monilajisia, kukkivia ja marjovia pensaita. Nurmetetun kentän laidassa kasvavien vieraslajien paikalle istutetaan uusia, metsänreunaa täydentäviä pensaita. Länsiosan puiden ympärillä kasvavat ränsistyneet pensaat poistetaan tarvittavilta osin ja kurtturuusu sekä muut haitalliset vieraslajit poistetaan.

Leikkialueelle ja pallokentälle asennetaan uudet puistovalaisimet ja reunustavien käytävien valaistusta täydennetään. Kuivatusta parannetaan mm. puhdistamalla nykyinen hulevesiverkosto ja tekemällä painanteita nurmialueille.

Leikkipuisto täyttää esteettömyyden perustason vaatimukset.

Lisätietoja suunnitelmasta saa suunnitelmaselostuksesta (liite 1).

Vuorovaikutus

Konalanpuiston puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta. Vuorovaikutusmuistio (liite 3).

Asukastilaisuus pidettiin Leikkipuisto Vähätuvassa, 23.9.2021. Paikalla oli n. 10 henkeä, lähitalojen aikuisia. Leikkipuiston henkilökunta osallisti lisäksi lapsia ja perheitä keväällä 2021 sekä asukastilaisuuden yhteydessä. Asukkaat olivat tyytyväisiä suunnitelmiin. Tilaisuuden perusteella päätettiin muuttaa läntinen nurmetettu kenttä niityksi, lisätä suunnitelmaan seniorikuntoiluvälineitä, trampoliini, kuivatusta koskevia parannuksia ja huonokuntoisen kasvillisuuden poistoa. Aiemmin suunnitelmassa oli jo huomioitu lapsilta keväällä saadut toiveet mm. iso ryhmäkeinu.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä 22.9.-5.10. 2021 välisenä aikana Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat(Länk leder till extern tjänst).

Kustannukset ja aikataulu

Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 730 000 euroa eli noin 30 euroa/m² (alv 0%). Toiminnallisen leikkipuistoalueen kustannukset ovat noin 77 euroa/m² ja muun alueen kustannukset noin 8,4 euroa/m².

Suunnittelualueen arvonlisäverottomat vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 36 150 euroa, 1.5 euroa/m² (alv 0%). Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkiin A2 käyttöviheralue, B2 käyttöniitty ja C3 suojametsä.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8040101 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Puisto- ja liikunta-alueinvestointien nykyinen taso ei mahdollista hankkeen toteuttamista 10-vuotiskauden investointiohjelmassa 2022-2031 kuin vasta ohjelman viimeisinä vuosina. Rakentamisen aikataulu tarkentuu vuoden 2023 talousarvioehdotuksen valmistelun yhteydessä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.

Kuntalaki 29 §

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Stäng

Kaupunkiympäristölautakunta 08.02.2022 § 72

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.

Käsittely

Pöydällepanoehdotus:
Eveliina Heinäluoma: Pyydän asian pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.

Esittelijä
kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski
Lisätiedot

Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 310 23213

sari.knuuti@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 02.03.2022

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213

sari.knuuti@hel.fi