Puistosuunnitelma, Suuntimopuisto, Suurmetsä, VIO 6206/1
Suuntimopuiston puistosuunnitelman hyväksyminen
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä Suuntimopuiston puistosuunnitelman suunnitelmapiirustus nro VIO 6206/1 (liite 1).
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Suuntimopuisto sijaitsee Suurmetsän (41) kaupunginosassa, osa-alueella 411 Puistola. Puisto on voimassa olevassa asemakaavassa nro 7490 Istutettava puisto (PI) merkinnällä. Alueella on käynnissä asemakaavamuutos, joka mahdollistaa koulujen ja päiväkotien palveluverkon uudistamisen Puistolassa ja Tapulikaupungissa.
Suuntimopuiston länsiosaan valmistui vuonna 2021 väliaikainen koulu- ja päiväkotirakennus, joka laajenee myöhemmin mahdollisesti monitoimitaloksi. Koulu- ja päiväkotirakennus on vaikuttanut osaltaan puiston peruskorjauksen aikatauluun.
Puistoalueen pienentymisestä, sen heikosta kunnosta sekä toiminnallisuuden ja viihtyisyyden parantamistarpeista johtuen puisto tarvitsee peruskorjausta.
Puisto muodostuu nurmi- ja niittyalueista ja sen puustoisesta koillisreunasta. Lisäksi puistossa on metsäisiä saarekkeita ja kosteikkoalue. Puistossa on kaksi kivituhkapintaista puistoraittia.
Suunnittelun tavoitteena on säilyttää puisto ilmeeltään vehreänä ja kasvillisuudeltaan monipuolisena, parantaa puiston reittiverkostoa ja lisätä puistoon kuntoilupiste. Suunnittelussa on huomioitu myös puiston käyttö oppimisympäristönä varsinkin kaupunkiluonnon monimuotoisuuden kehittämisen näkökulmasta.
Suunnittelualueen pinta-ala on noin 16 000 m².
Suunnitelma
Puiston tilanjako säilytetään pääosin ennallaan. Metsäisellä selänteellä kulkeva polkumainen reitti rakennetaan puistoraitiksi. Raitilta aukeavat vaihtelevat näkymät avaralle nurmialueelle ja kosteikkoon. Raitin varrelle sijoitetaan penkkejä.
Nurmialuetta kehitetään käyttö/monitoiminurmikkona. Se palvelee mm. viereistä koulua ja päiväkotia mahdollistaen erilaiset leikit ja pelit. Puistoon rakennetaan myös aikuisia palveleva kuntoilupiste.
Eteläreunassa kulkevan raitin varrelle istutetaan kukkivia pensaita ja pikkupuita.
Kosteikkoalueen puustoa harvennetaan ja kasvillisuutta kehitetään monipuolisesti kerroksellisuutta ja monilajisuutta suosien. Kosteikkoalueelle johdetaan pitkospuureitti. Pitkospuureitti mahdollistaa puiston monimuotoisuuden kokemisen. Jatkosuunnittelussa tehdään yhteistyötä viereisen koulun ja päiväkodin kanssa hyvän oppimisympäristön kehittämisessä liittyen mm. puiston/kaupunkiluonnon monimuotoisuuteen, lisäksi tutkitaan hyönteishotellin sijoittamista puistoon.
Puisto täyttää esteettömyyden perustason vaatimukset.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro VIO 6206/1 (liite 2).
Puisto täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Suuntimopuiston puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta
Vuorovaikutus
Suuntimopuiston puistosuunnitelmaluonnos oli esillä 17.11.- 30.11.2021 välisenä aikana Helsingin kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat. Puistosuunnitelmaluonnos esiteltiin asukkaille verkkotilaisuudessa 17.11.2021. Tilaisuudessa oli paikalla edustajia maankäyttö ja kaupunkirakenteen puisto- ja viheralueyksiköstä, liikenne- ja katusuunnittelusta ja asemakaavoituksesta sekä suunnittelukonsultilta. Verkkotilaisuuteen osallistui noin 20 henkilöä.
Tiedote suunnitelman esillä olosta ja kutsu verkkotilaisuuteen lähetettiin puistoon rajautuvien kiinteistöjen omistajille, Puistola-seuralle ja Tapulikaupunkiseura Ry:lle. Lisäksi ilmoitus julkaistiin Helsingin Uutisten koillispainoksessa. Kouluun ja päiväkotiin lähetettiin sähköpostilla tiedote puistosuunnitelmaluonnoksen esilläolosta ja verkkotilaisuudesta.
Puistosuunnitelmasta saatiin palautetta verkkotilaisuudessa ja lisäksi sähköpostitse saatiin 11 palautetta. Palautteet koskivat mm. kasvillisuutta ja puiston toimintoja kuten kuntoilupistettä.
Palautteiden pohjalta selvitetään jatkosuunnittelussa vielä kuntoilupisteeseen sopivaa kuntoiluvälinevalikoimaa. Kuntoiluvälineiden valinnassa on huomioitava koulun ja päiväkodin läheisyyden takia myös lapsiturvallisuus.
Saatu asukaspalaute on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (liite 3).
Kustannukset ja aikataulu
Puiston rakentamisen kustannukset ovat noin 382 000 euroa eli noin 24 euroa/m² (alv. 0 %).
Suuntimopuisto kuuluu hoitoluokkiin A2, A3, B2, C1.
Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 17 700 euroa eli noin 1,1 euroa/m² (alv 0 %).
Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymässä vuoden 2022 investointiohjelmassa.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01, Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä. Puistosuunnitelmalla mahdollistetaan puiston vähäinen peruskorjaus.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §
Tiedoksianto
Päätös toimitetaan yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia on yli 30 / henkilöiden lukumäärää ei tiedetä.
Asiakirjan nähtäville asettamisesta ilmoitetaan viranomaisen verkkosivuilla.
Detta beslut publicerades 02.03.2022
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Mer information fås av
Kaija Laine, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38625