Avustuksen myöntäminen, nuorisopalvelut, koronasta palautumisen lisämääräraha vuosille 2021-2022
Nuorisotoiminnan enintään 3 000 euron koronalisäavustukset 2021-2022
Päätös
Kumppanuuspäällikkö myöntää avustuksia lasten ja nuorten harrastustoiminnan koronasta palautumiseen ja elpymiseen vuosille 2021-2022 liitteen 1 mukaisesti 31 hakijalle yhteensä 73 650 euroa.
Avustusta ei myönnetä Degerö Frivilliga Brandkår - Laajasalon Vapaaehtoinen Palokunta rf:lle (nro 32) eikä Helsingin meripelastusyhdistys - Helsingfors Sjöräddningsforening ry:lle (nro 33), koska näiden yhdistysten avustushakemukset saapuivat myöhästyneenä.
Partiolippukunta Suosirrit ry:lle (nro 34) ei myönnetä avustusta, koska kaupungin avustuksia ei voi myöntää edelleen jaettavaksi yhdistyksen jäsenille.
Ohjeita avustuksen saajille
Koronasta palautumisen ja elpymisen lisämääräraha-avustus tulee selvittää projektiselvityslomakkeella 31.12.2022 mennessä ja sen lisäksi avustusta saavan tulee toimittaa nuorisopalvelujen kumppanuusyksikköön 31.3.2023 mennessä hyväksytty tilinpäätös, jossa hankkeen tulot ja menot näkyvät omana kustannuspaikkanaan. Kustannuspaikkaan ei voi kohdistaa muita kaupungin avustuksia.
Avustusta saavan on noudatettava Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä ja Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita (www.hel.fi/nuorisonavustukset > Avustusten myöntämisperusteet):
Avustusta saavan on käytettävä projektissaan Helsinki-kehystunnusta, joka käyttöohjeineen löytyy osoitteesta:
Avustus maksetaan yhdessä erässä. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.
Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa.
Päätöksen perustelut
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti 7.9.2021, § 130, että kaupunginvaltuuston 16.6.2021, § 187 kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle myöntämä toimintakatteen kertaluonteinen alitusoikeus 3,5 miljoonaa euroa jaetaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan ekosysteemin toimijoille suhteessa nykyisiin avustusmäärärahoihin seuraavasti: liikunta noin 1,05 miljoonaa euroa, nuoriso noin 0,33 miljoonaa euroa ja kulttuuri noin 2,12 miljoonaa euroa. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti, että lisämäärärahan avustusperiaatteissa ja avustusten myöntämisperusteissa on sekä toimialan yhteisiä periaatteita että palvelukohtaisia myöntämisperusteita. Toimialan yhteisten avustusperiaatteiden mukaisesti avustuksia kohdennetaan kulttuurialan ja tapahtumien toipumisen tukemiseen ja lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen osana koronasta toipumista.
Jos hakemusta ei ole toimitettu määräaikaan mennessä, on hakemus myöhästynyt. Myöhästyneet hakemukset tulee hylätä. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)
Avustuksia ei myönnetä edelleen muille yhteisöille tai yksityisille henkilöille jaettaviksi. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö 1.1.2021)
Kaupungin hakijalle myöntämä avustus on julkisista varoista myönnettyä tukea. Mikäli avustusta myönnetään hakijalle, joka harjoittaa taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla (esim. palveluiden tai tuotteiden myyntiä), tulee ennen avustuksen myöntämistä selvittää ja arvioida, onko avustuksen myöntäminen valtiontukisäännösten mukaan mahdollista. Avustuspäätöksen perusteluista tulee tällaisessa tapauksessa ilmetä peruste avustuksen sallittavuudelle. Kiellettynä valtiontukena pidetään julkisen sektorin missä tahansa muodossa myöntämää tukea, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua, suosii jotakin yritystä tai tuotannonalaa ja vaikuttaa EU:n jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Myös avustus voi täyttää kielletyn valtiontuen kriteerit, eikä avustusta tule tällöin myöntää. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)
Nuorisotoiminnan koronalisäavustusta myönnetään nuorten harrastustoiminnan elpymiseen ja nuorisotyöhön sekä perustoiminnan tukemiseen, laajentamiseen ja kehittämiseen että uusiin hankkeisiin. Hakukelpoisia ovat yleishyödylliset yhdistykset, joiden kotipaikka on Helsinki, ja joilla on kokemusta sekä näyttöä nuorisotoiminnan järjestämisestä. Avustuksen tulee kohdistua helsinkiläisiin 7-28-vuotiiaisiin nuoriin siten, että näitä on vähintään 2/3 osaa osallistujista.
Hakemuksia valmisteltaessa ja avustussummia määritellessä kiinnitetään huomioita myös siihen sisältääkö tai tukeeko toiminta nuorten kohtaamista toisten nuorten kanssa kasvokkain ja/tai digitaalisesti sekä hakemusten nuorisopoliittiseen ja nuorisokasvatukselliseen merkitykseen.
Kaikkien hakijoiden mukaan pandemia ja siitä johtuvat rajoitukset ovat vaikuttaneet haitallisesti yhdistysten varhaisnuoriso- ja nuorisotoimintaan. Harrastustoiminnan piiristä on pudonnut pois harrastajia ja vapaaehtoisia toiminnan toteuttajia, lasten ja nuorten pahoinvointi ja ahdistus sekä eriarvoisuus ovat lisääntyneet, toimintaa (kerhoja, leirejä, koulutuksia, tapahtumia) on jouduttu perumaan ja/tai osallistujamääriä vähentämään. Lisäksi monen yhdistyksen kohdalla tulot ovat vähentyneet.
Hakijoista lähes kaikki ovat varhaisnuoriso- ja nuorisojärjestöjä, mutta koska hakukelpoisuutta laajennettiin koskemaan muitakin kuin helsinkiläisiä nuorisotoimijoita, mukaan tuli myös muutamia kulttuurijärjestöjä sekä yksi uusi ruotsinkielinen yhdistys ja yksi romaninuorten paikallisjaosto.
Lähes kaikki hakijat hakevat avustusta perustoiminnan elvyttämiseen, jotta harrastustoiminta sekä toimijoiden volyymi saataisiin palautettua ennalleen. Osa hakijoista aikoo perustaa uusia kerhoja ja ryhmiä, osa laajentaa leiri- ja retkitoimintaa, osa hakee tukea markkinoinnin kehittämiseen ja osa tapahtumien järjestämiseen.
Lisämäärärahahakemukset tuli jättää sähköiseen asiointiin 8.10.2021 klo 16.00 mennessä. Degerö Frivilliga Brandkår - Laajasalon Vapaaehtoinen Palokunta rf:n hakemus saapui 8.10.2021 klo 21.46 ja Helsingin meripelastusyhdistys - Helsingfors Sjöräddningsforening ry:n hakemus klo 22.13.
Partiolippukunta Suosirrit haki avustusta siihen, että lippukunta jakaisi sen edelleen jäsenilleen enintään 50 euron tukina Finnjamboree Kajon osallistumiskustannuksiin.
Enintään 3 000 euron hakemuksia tuli yhteensä 36, joista kaksi saapui myöhässä, yksi hakija veti hakemuksensa pois ja yksi siirrettiin kulttuurin elpymisavustuksen puolelle. Yli 3 000 euron hakemuksia tuli 18, joista yksi siirrettiin kulttuurin elpymisavustuksen puolelle.
Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta. (luku 17, § 4 kohta 3 ja 4)
Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet, joiden mukaan Helsingin avustusjärjestelmä on väline Helsingin kaupunkistrategian toteuttamiseksi. Avustuksilla lisätään kaupungin vetovoimaa, asukkaiden elämänlaatua, toimintakykyä ja oman elämän hallintaa. Avustuksin tuetaan toimintaa, joka monipuolistaa kaupungin omaa palvelutarjontaa. Avustusjärjestelmällä kehitetään kansalaisyhteiskuntaa sekä parannetaan kaupunkilaisten mahdollisuuksia voimaantua, liikkua, luoda ja olla aktiviinen toimija. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 13.2.2018, § 28)
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston hyväksymän nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti kumppanuuspäällikkö tekee päätöksen enintään 3 000 euron projektiavustuksista. (Nuorisojaosto 20.6.2017, § 4)
Detta beslut publicerades 23.11.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Tuulia Saves, suunnittelija, puhelin: 09 310 23056
Mika Tullila, suunnittelija, puhelin: 09 310 71682