Yksityisen hoidon tuen kuntalisämuutokset 1.3.2025 alkaen

HEL 2021-013253
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 4. / 20 §

Yksityisen hoidon tuen kuntalisämuutokset päiväkotihoidossa 1.6.2022 ja esiopetusta täydentävässä varhaiskasvatuksessa 1.8.2022 alkaen

Nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti korottaa alle kuusivuotiaiden lasten päiväkotihoidon yksityisen hoidon tuen kuntalisää 30 eurolla 1.6.2022 alkaen.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että esiopetusta täydentävästä varhaiskasvatuksesta maksetaan yksityisen hoidon tuen kuntalisää 50 euroa kuukaudessa 1.8.2022 alkaen.

Käsittely

Asian aikana oli kuultavana varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Riikka Reunanen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on 14.12.2021 § 389 päättänyt vuoden 2022 tulosbudjettiin 1 000 000 euron määrärahan, joka kohdistuu yksityisen hoidon tuen kuntalisän kehittämiseen. Määräraha kohdistetaan yksityisen hoidon tuen kuntalisämuutoksiin, sisaruskorvaukseen ja esiopetuskorvaukseen.

Tässä päätettävästä yksityisen hoidon tuen kuntalisästä (Helsinki-lisä) maksetaan Kansaneläkelaitoksen (Kela) kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti
- alle kolmevuotiaista ja
- yli kolmivuotiaista lapsista sekä
- esiopetusta täydentävästä varhaiskasvatuksesta.

Yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutoksista tulee päättää tässä lautakunnassa, jotta Kelan ja Helsingin kaupungin välisen kuntalisäsopimuksen muutos ehtii astua voimaan 1.6.2022 alkaen.

Yksityinen varhaiskasvatus ja esiopetus täydentävät kunnallisen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palveluverkkoa ja lisäävät asiakkaiden valinnanmahdollisuuksia sekä tukevat lähipäiväkotiperiaatteen toteutumista. Erilaiset vaihtoehdot toteutuvat muun muassa vieraskielisen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tarjoamisena. Kotimaisten kielten lisäksi yksityistä varhaiskasvatusta ja esiopetusta toteutetaan englanniksi, ranskaksi, espanjaksi, saksaksi, eestiksi ja venäjäksi. Tämän lisäksi on pedagogisesti suuntautuneita päiväkoteja; montessori ja steiner, sekä musiikkiin, liikuntaan, luontoon, kestävään kehitykseen ja katsomukseen painottuvia päiväkoteja.

Yksityisen hoidon tuen kuntalisäkorotus päiväkotihoidossa

Yksityisessä varhaiskasvatuksessa oli marraskuussa 2021 yhteensä 3202 lasta. Yksityisen hoidon tuella ennustetaan vuonna 2022 olevan keskimäärin noin 9,7 prosenttia varhaiskasvatuspalvelujen piirissä olevista lapsista.

Yksityisen hoidon tuki muodostuu hoitorahasta, tulosidonnaisesta hoitolisästä sekä kuntalisästä (Helsinki-lisä). Alle kolmevuotiaiden lasten päiväkotihoidon yksityisen hoidon tuen kuntalisä on tällä hetkellä 600 euroa/kk ja korotuksen jälkeen se on 630 euroa/kk. Yli kolmivuotiaiden lasten päiväkotihoidon yksityisen hoidon tuen kuntalisä on tällä hetkellä 340 euroa/kk ja korotuksen jälkeen se on 370 euroa/kk.

Yksityisen hoidon tuen kuntalisäkorotus esiopetusta täydentävässä varhaiskasvatuksessa

Toimintavuonna 21-22 esiopetusta järjestetään 53 yksikössä, joista kokonaan englanninkielistä esiopetusta annetaan 18 päiväkodissa ja kolmessa (3) päiväkodissa esiopetusta järjestetään laajamittaisena kaksikielisenä suomi-englanti -opetuksena. Lisäksi yksityisistä esiopetuksen järjestäjistä viidessä (5) yksikössä annetaan muuta vieraskielistä esiopetusta. Kaikissa näissä yksiköissä järjestetään esiopetusta täydentävää varhaiskasvatusta.

Lapsen esiopetuspäivä voi koostua maksuttomasta esiopetuksesta tai maksuttomasta esiopetuksesta ja sitä täydentävästä maksullisesta varhaiskasvatuksesta, jonka osalta palveluntuottaja perii varhaiskasvatusmaksun. Esiopetusta täydentävän varhaiskasvatuksen yksityisen hoidon tuki muodostuu hoitorahasta, tulosidonnaisesta hoitolisästä ja tässä päätettävästä kuntalisästä.

Kela maksaa yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevista esiopetusikäisistä lapsista esiopetuksen toiminta-ajalla (elo-toukokuu) yksityisen hoidon tukea ja kuntalisää. Esiopetusta täydentävän varhaiskasvatuksen kuntalisä on tällä hetkellä 0 euroa ja muutoksen jälkeen 50 euroa.

Kuntalisää maksetaan esiopetusikäisille lapsille kesäajalta täysimääräisenä yli 25 tuntia viikossa kestävään varhaiskasvatukseen.

Lapsivaikutukset

Yksityinen varhaiskasvatus on kunnallista varhaiskasvatusta täydentävää palvelua. Kehittämällä kokopäivähoitoon kohdistuvaa tukea mahdollistuu perheelle yksityisen varhaiskasvatuksen käyttö koko lapsen varhaiskasvatus- ja esiopetusajan. Lapsen etu on, että hänellä on mahdollisuus samaan hoitopaikkaan, kieleen tai pedagogiikkaan.

Vaikutukset asiakkaille ja palveluntuottajille

Yksityisen hoidon tuen kuntalisän korotus päiväkotihoidossa ja esiopetusta täydentävässä varhaiskasvatuksessa vahvistaa lasten opinpolun jatkuvuutta, erityisesti vieraskielisen varhaiskasvatuksen osalta kaupunkistrategian mukaisesti. Kuntalisän korotus esiopetusta täydentävässä varhaiskasvatuksessa edistää lasten mahdollisuuksia jatkaa samassa päiväkodissa ja esiopetuksessa koulun alkuun saakka ja vähentää lasten opinpolun aikaisia siirtymiä (varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta perusopetukseen). Valmistelussa on otettu huomioon käytyjä keskusteluja ja palautteita yksityisen palvelun tuottajilta.

Palveluntuottajien kannalta 30 euron kuntalisä korotus 0–6-vuotiaille on merkittävä uusien asiakkaiden saamisen sekä jo olemassa olevien asiakkaiden pysymisen kannalta. 30 euron korotus kattaa osan kustannustason noususta.

Taloudelliset vaikutukset

Yksityisen hoidon tuen kuntalisien korotuksien kustannusten arvioidaan olevan päiväkotihoidossa 541 000 euroa vuoden 2022 tulosbudjetin asiakasmäärien mukaan laskettuna ajalla 1.6.-31.12.2022 ja esiopetusta täydentävässä varhaiskasvatuksessa 125 000 euroa vuoden 2022 tulosbudjetin asiakasmäärien mukaan laskettuna ajalla 1.8.-31.12.2022.

Kokovuotisena kustannuksena yksityisen hoidon tuen kuntalisien korotuksien kustannusten arvioidaan olevan päiväkotihoidossa 980 000 euroa ja esiopetusta täydentävässä varhaiskasvatuksessa 250 000 euroa vuoden 2022 tulosbudjetin asiakasmäärien mukaan laskettuna. Tulosbudjetissa on varauduttu näihin muutoksiin.

Yksityisen hoidon tuen voimassa olevat kuntalisät ja tulevat muutokset

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 1 §:n 2 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää, kaupungin yksityisen hoidon tuen sekä kotihoidontuen kuntalisästä.

Stäng

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 18.01.2022 § 4

Päätös

Esittelijä poisti asian esityslistalta.

Käsittely

Esittelijä peruutti ehdotuksensa kokouksessa ennen keskustelun alkamista ja siirsi esityksen seuraavaan kokoukseen.

Kasvatus- ja koulutuksenlautakunta hyväksyi ehdotuksen peruuttamisen.

Esittelijä
kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas
Lisätiedot

Nina Auvinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 15942

nina.auvinen@hel.fi

Riikka Reunanen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 32641

riikka.reunanen@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 04.02.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Mer information fås av

Piia Nevala, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 34658

piia.nevala@hel.fi

Riikka Reunanen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 32641

riikka.reunanen@hel.fi