Katusuunnitelma, Huopalahdenportin alue, Ruskeasuo, 31564/1, 31566/1 ja 31568/1

HEL 2021-014341
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 4. / 194 §

Mannerheimintie, Kaarinankatu, Kytösuontie, katusuunnitelmat, Ruskeasuo

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä seuraavat liitteinä olevat katusuunnitelmat:

  • Mannerheimintie välillä Punamäenrinne–Vihdintie suunnitelmapiirustus nro 31564/1 (liite 2)
  • Kaarinankatu suunnitelmapiirustus nro 31566/1 (liite 5)
  • Kytösuontie suunnitelmapiirustus nro 31568/1 (liite 7)

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat tiimipäällikkö Juha Väisänen ja projektinjohtaja Petra Rantalainen. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Alue on nykyään pääosin Helsingin yliopiston kampusaluetta sekä nykyistä katu- tai puistoaluetta. Lisäksi Kytösuontiellä on nykyinen asuinalue. Kampusalueen nykyiset rakennukset puretaan ja toiminnot siirtyvät muualle. Kampusalueella on nykyään lisäksi metsää ja laaja pysäköintikenttä.

Katusuunnitelmilla mahdollistetaan asemakaavassa nro 12591 kaduiksi osoitettujen alueiden rakentaminen ja näin edesautetaan uuden asuinalueen rakentuminen sekä parannetaan jalankulun ja pyöräilyn edellytyksiä ja alueen viihtyisyyttä. Katusuunnitelmien lähtökohtana on ollut asemakaavan nro 12591 liiteaineistona ollut liikennesuunnitelma nro 7013, päivätty 8.9.2020.

Suunnitelmat perustuvat alueella voimassa oleviin asemakaavoihin nro 12591 (tullut voimaan 24.8.2023), nro 11865, nro 10505 ja nro 9090.

Nyt hyväksyttävien Mannerheimintien, Kaarinankadun ja Kytösuontien katusuunnitelmien kanssa samaan aikaan suunnitellut ja vuorovaikutetut Kaarinantorin, Halikonkujan ja Kurjenmiekankujan katusuunnitelmat on päätetty erikseen maankäyttöjohtajan toimesta.

Lisäksi samaan aluekokonaisuuteen kuuluvat Haaganpuronlehdon ja Perttelinpuiston puistosuunnitelmat tuodaan samassa aikataulussa kaupunkiympäristölautakunnan päätettäväksi sekä Kurjenmiekanpuiston ja Punamäenlehdon puistosuunnitelmat maankäyttöjohtajan päätettäväksi.

Katusuunnittelualueeseen rajautuvan Haaganpuronlehdon alueella sijaitsee Haaganpuro, joka on arvokas taimenpuro.

Suunnitelma

Mannerheimintie välillä Punamäenrinne–Vihdintie katusuunnitelman piirustus nro 31564/1, jota on muutettu nähtävillä olon jälkeen 31.1.2024 (liite 2)

Mannerheimintie on nykyinen pääkatu, johon liittyvät uuden asuinalueen kadut Kaarinankatu ja Halikonkuja sekä Kurjenmiekanpuisto. Katua levennetään länsireunasta asuinalueen kohdalla. Levennyksellä parannetaan jalankulku- ja pyöräilyjärjestelyjä. Lisäksi kadun länsireunalle on suunniteltu uusia istutusalueita. Kaarinankatua varten rakennetaan uusi kanavoitu ja valo-ohjattu risteys.

Kaarinankatu katusuunnitelman piirustus nro 31566/1, jota on muutettu nähtävillä olon jälkeen 31.1.2024 (liite 5)

Kaarinankatu on uuden asuinalueen liikennettä palveleva uusi yhteys. Kaarinankatu on tonttikatu, johon liittyvät uudet jalankululle ja polkupyöräilylle varatut kadut Kurjenmiekankuja ja Halikonkuja sekä kadun itäosassa uusi Kaarinantori. Katu liittyy itäpäästä Mannerheimintiehen ja länsipäästä nykyiseen Kytösuontiehen. Kadulta on myös yhteydet Perttelinpuistoon ja Asikaistenpolulle. Kaarinankadun jalankulkijaylitysjärjestelyt on toteutettu ylityspaikkoina sekä kadun itäpäässä Kaarinantorin kohdalla on korotettu alue. Kadun varteen tulee lisäksi mm. pysäköintiä, puita, pienempiä aukioita ja biosuodatuspainanteita.

Kytösuontie katusuunnitelman piirustus nro 31568/1, jota on muutettu nähtävillä olon jälkeen 31.1.2024 (liite 7)

Kytösuontie on nykyinen asuinalueen tonttikatu, joka saneerataan ja katua jatketaan pohjoispäästä. Kadun pohjoispäähän liittyy uusi Kaarinankatu ja katu liittyy eteläpäästä nykyiseen Korppaanmäentiehen. Kadulta on myös yhteydet Kytösuonpolulle, Perttelinpuistoon ja Haaganpuronlehtoon. Kadulle tulee uusia köynnöspylväitä. Kytösuontien jalankulkijaylitysjärjestelyt on toteutettu ylityspaikkoina, joista kaksi on kadun kavennuksien kohdalla.

Suunnitelmien tarkempi kuvaus sekä nähtävillä olon jälkeen tehdyt vähäiset tarkennukset ja muutokset ilmenevät liitteenä olevista suunnitelmaselostuksista nro 31564/1 (liite 1), nro 31566/1 (liite 4) ja nro 31568/1 (liite 6), joita on muutettu nähtävillä olon jälkeen 31.1.2024. Koostepiirustus on liitteenä 3.

Kadut on suunniteltu niin, että ne sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Huopalahdenportin alueelle tullaan sijoittamaan taidetta. Katu- ja puistosuunnitteluhankkeessa noudatetaan kaupunginhallituksen päättämää (940 §, 13.12.2021) taiteen prosenttiperiaatetta, jossa taideteoksen kustannus sisältyy katu- ja puistoinvestointeihin ja sen suuruus voi olla enintään yksi prosentti rakennuskustannuksista. Taideteoksen suunnittelua ei ole vielä aloitettu, eikä taideteosta siten esitetä katusuunnitelmissa. Taideteos esitetään kadun rakennussuunnitelmissa ja sille haetaan tarvittavat luvat.

Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus

Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Oy. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.

Katusuunnittelun aikana on lisäksi tehty yhteistyötä tietoliikenneoperaattori GlobalConnect Oy:n ja alueen maanomistajien kanssa.

Katusuunnitelmaluonnokset on ovat olleet esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin internetsivuilla 29.11. - 12.12.2021 välisen ajan. Lisäksi katusuunnitelmaluonnoksia on esitelty Uutta Länsi-Helsinkiä -verkkotilaisuudessa 27.10.2021. Ilmoitus verkkotilaisuudesta julkaistiin Helsingin Uutisten läntisessä aluepainoksessa 7.10.2021.

Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu alueen talouksiin postitetulla tiedotekirjeellä, kaupungin verkkosivuilla sekä Ruskeasuo–seuralle, Pikku Huopalahtiseuralle, Puoli Kaupunkia -lehteen ja Munkin Seutu -lehteen. Esillä olon aikaiset asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 8.

Katusuunnitelmaehdotukset ovat olleet sähköisesti nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 19.1. - 1.2.2022 välisen ajan. Suunnitelmien nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä muille osallisille yleistiedoksiantona.

Muistutuksen käsittely

Suunnitelmista jätettiin 1 muistutus.

Muistutuksessa on esitetty seuraavat asiakokonaisuudet:

  1. Muistutuksessa tiedustellaan onko kulku Askaistenpolku 2 autotalleille mahdollinen kadun rakentamisen ajan.
  2. Muistutuksessa tiedustellaan, miten kaupunki järjestää lyhytaikaisen pysäköinnin tarpeen Kytösuontiellä nykyisten paikkojen poistuessa.
  3. Askaistenpolun ja Kytösuontien liittymäalueen turvallisuus liittyen näkemiin, jalankulkuväylien leveyteen sekä painumiin/kuivatukseen liittymäalueella. Tiedustellaan työnaikaisen liittymän mahdollisuutta Vihdintielle.
  4. Muistutuksessa toivotaan, että Askaistenpolku 2 tonttiin rajoittuvalla kolmiopuiston alueella säilytettäisiin osa isoista puista.
  5. Katurakentamisen yhteydessä mahdollisten louhintojen pelätään aiheuttavan vahinkoa kiinteistölle.

Esittelijän vastaus muistutukseen

  1. Lähtökohtaisesti työmaan aikana kulku autotalleille on mahdollista.
  2. Katujen rakentamisen aikana lyhytaikaisten pysäköintipaikkojen määrä todennäköisesti tilapäisesti vähenee. Lopputilanteessa Kytösuontielle ja Kaarinankadulle sijoitetaan kadunvarsipysäköintiä kadun molemmin puolin asiointi- ja vieraspysäköinnin tarpeisiin.
  3. Kytösuontien ja Korppaanmäentien risteysalue on hiljattain saneerattu toisen katuhankkeen yhteydessä. Kyseisessä risteyksessä ei ole tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana poliisin tietoon tulleita liikenneonnettomuuksia. Mainittu risteysalue jää laaditun katusuunnitelman ulkopuolelle ja tilanne säilyy nykyisellään. Rakennuksen kulkuaukon kohdalla kadun länsireunalla on leveämpi jalkakäytävä, eikä ajoradan mitoitus salli lisätilan ottamista jalkakäytävälle. Haaganpuronlehdon puistorakentaminen ei mahdollista työnaikaisen liittymän toteuttamista Kytösuontieltä Vihdintielle.
  4. Askaistenpolku 2 tontin itäpuolella oleva metsäinen alue on osoitettu voimassa olevassa asemakaavassa päiväkodin piha-alueeksi, joka tulee asemakaavamerkinnän mukaan istuttaa puin ja pensain. Katusuunnitelmassa ei oteta kantaa tonteiksi osoitettujen alueiden tilanteeseen.
  5. Katusuunnittelun aikana tehdään riskikartoitus ja tunnistetaan kiinteistöt, joissa järjestetään katselmukset ennen rakentamisen aloittamista ja joihin asennetaan tärinän- ja painumanseurantalaitteet. Rakentamisen aikana seurataan, etteivät sallitut raja-arvot ylity mitattavissa kohteissa. Kiinteistöjä suojataan rakentamisen aikana edellä kuvatuilla tavoilla.

Muistutus ei aiheuta muutoksia laadittuihin katusuunnitelmiin.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelmien ja taideteoksen rakennuskustannus on yhteensä noin 7 060 000 euroa, 324 euroa/m² (alv. 0 %). Kustannukset jakautuvat kaduittain seuraavasti:

 

  yht. euroa (alv. 0 %) euroa/m² (alv. 0 %)
Mannerheimintie 1 790 000 163
Kaarinankatu 3 280 000 496
Kytösuontie 1 920 000 457
Taideteos 70 000  

Katujen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 140 000 euroa (alv 0 %). Ylläpitokustannukset ovat 102 000 euroa kalliimmat kuin nykyisin. Kustannukset nousevat uusien ja laajentuvien katualueiden vuoksi.

Kadun rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 01 Uudisrakentaminen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Stäng

Detta beslut publicerades 24.04.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Juha Väisänen, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 26659

juha.vaisanen@hel.fi