Löytöeläinten hoito vuonna 2021, Kaupunkiympäristön toimiala
Yhteenveto löytöeläinten hoidosta vuonna 2021
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti merkitä tiedoksi yhteenvedon löytöeläinten ja muiden tilapäisesti hoidettujen eläinten hoidosta vuonna 2021.
Eläinsuojelulain 15 § edellyttää kuntien järjestävän irrallaan tavattujen ja talteen otettujen lemmikkieläinten hoidon 15 vuorokauden ajan. Helsingissä löytöeläinten hoidosta on vastannut 1.10.2020 lähtien Helsingin eläinsuojeluyhdistys - Helsingfors djurskyddsförening HESY ry. Löytöeläinten ja eläinsuojelullisista syistä haltuun otettujen lemmikkieläinten tilapäinen hoito järjestetään Helsingin yliopistolta vuokratussa löytöeläintalossa Viikissä. Toiminta on järjestetty yhteistyössä Espoon, Kaunaisten ja Vantaan kaupunkien kanssa. Espoon sopimukseen sisältyvät myös Kirkkonummen löytöeläimet. Löytöeläintoiminnan järjestäminen kilpailutettiin vuonna 2020 ja sopimukseen sisältyy myös löytöeläinten kuljetus. Sopimus on voimassa 30.9.2023 saakka, jonka jälkeen on mahdollista jatkaa sopimusta kahden vuoden optiolla.
Jos eläimen omistajaa ei löydy 15 vuorokauden säilytysajan jälkeen, eläin voidaan lainsäädännön mukaan sijoittaa uudelleen tai lopettaa. Jatkohoitoa pidetään ensisijaisena vaihtoehtona, mikäli eläimen terveydentila ja luonne tämän sallivat. Uutta kotia etsivät eläimet siirretään pääosin HESY ry:n Helsingin Pitäjänmäessä sijaitsevaan toimitilaan HESY-keskukseen, josta ne luovutetaan edelleen uusille omistajille.
Sopimuksen mukaan toimijan on raportoitava kaupungille vuosittain muun muassa löytöeläintalossa hoidettujen eläinten määrän eläinlajeittain ja hoitovuorokausien lukumäärän. HESY ry on toimittanut vuoden 2021 tiedot sopimuksen mukaisesti (liite 1).
Hoidettavia eläimiä koskevat tiedot
Löytöeläintalossa hoidettiin vuonna 2021 1156 eläintä, joista 586 (51 %) oli Helsingin alueelta löytyneitä tai helsinkiläisten omistajien eläimiä. Vastaava määrä Helsingin alueen eläimiä oli vuonna 2020 497 kpl ja 2019 668 kpl. Helsinkiläisten eläinten määrä on pysynyt edellisten vuosien tasolla, kun vuosittaisen vaihtelun ottaa huomioon.
Helsinkiläisistä eläimistä 41 % oli kissoja, 41 % koiria ja 18 % muita pienikokoisia eläimiä kuten marsuja ja kaneja. Vuonna 2021 löytöeläintalossa hoidetuista helsinkiläisistä eläimistä 41 % oli varsinaisia löytöeläimiä, 40 % valvontaeläinlääkärin haltuun ottamia eläimiä ja 19 % ns. sosiaalisista syistä hoitoon otettuja tai poliisin takavarikoimia eläimiä. Vuonna 2020 vastaavat luvut olivat löytöeläimiä 53 %, valvontaeläinlääkärin haltuun ottamia eläimiä 27 % ja sosiaalisista syistä hoidettuja eläimiä 20 %. Tilaston mukaan löytöeläinten määrä on vähentynyt ja valvontaeläinlääkäreiden haltuun ottamien eläinten määrä kasvanut. Muutokset johtuvat todennäköisesti tilastointitavan muutoksesta, koska eläinsuojeluvalvonnan tilastojen mukaan valvontaeläinlääkäreiden huostaan ottamien eläinten määrässä ei ole merkittävää muutosta vuosien 2020-2021 välillä.
Helsinkiläisten eläinten hoitovuorokausia oli vuonna 2021 yhteensä 2309. Vuonna 2020 hoitovuorokausien määrä oli 4083 ja 2019 määrä oli 4583. Kissoilla hoitovuorokausia oli keskimäärin 4 ja koirilla keskimäärin 2. Vuonna 2020 kissoilla hoitovuorokausia oli keskimäärin 8 vrk ja koirilla 4 vrk. Keskimääräisten hoitovuorokausin määrä on puolittunut edellisvuodesta. Tämä johtuu eläinten nopeasta siirrosta löytöeläintalosta hoidettavaksi HESY-keskukseen.
Koirista suurin osa (79 %) ja kissoista noin 59 % palasi takaisin omistajalleen. Lähes kaikki eläimet, joita omistaja ei noutanut siirrettiin hoidettaviksi HESY-keskukseen, josta ne sijoitetaan edelleen uusille omistajille. Vain 24 eläintä (4 %) tuotiin löytöeläintaloon kuolleena tai jouduttiin lopettamaan sairauden tai vihaisuuden takia.
Lokakuun 2020 alusta lähtien löytöeläintalon eläinlääkinnällinen hoito siirtyi sopimuksen mukaan löytöeläintalon uuden toimijan HESY ry:n vastuulle. Toimijan raportin mukaan HESY ry:n palkkaama eläinlääkäri tutki vuonna 2021 löytöeläintalossa 93 helsinkiläistä eläintä. Yleisimmät eläinlääkinnälliset toimenpiteet olivat yleistutkimus, silmätutkimus, ultraäänitutkimus, haavanhoito ja virtsatieinfektioepäily.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Detta beslut publicerades 22.02.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Minna Ristiniemi, kaupungineläinlääkäri, puhelin: 09 310 31585
Päivi Lahti, johtava valvontaeläinlääkäri, puhelin: 09 310 32076