Maksuperusteiden määräytyminen, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Helsingin verkko- ja etätarjottimien maksut 1.8.2022 alkaen

HEL 2022-002571
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 7. / 50 §

Helsingin verkko- ja etätarjottimien maksut 1.8.2022 alkaen

Nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Helsingin verkko- ja etätarjottimien maksut 1.8.2022 alkaen seuraavasti:

  • Helsingin verkko- ja etätarjottimien opinnot ovat maksuttomia Helsingin kaupungin toisen asteen oppilaitosten opiskelijoille.
  • Helsinkiläiset yksityiset ja valtion toisen asteen oppilaitokset voivat tehdä Helsingin kaupungin kanssa sopimuksen opiskelijoidensa verkko- ja etäopintojen suorittamismahdollisuudesta. Tällöin opiskelu on opiskelijalle maksutonta, mutta oppilaitos maksaa sopimuksen mukaisen hinnan. Maksu on 50 euroa per opintopiste (LOPS2021) tai 100 euroa per kurssi (LOPS2016). Se peritään aloitetuista opintojaksoista tai kursseista ja sisältää oppimateriaalit.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Helsingin verkkolukio

Helsingin verkkolukio on Helsingin kaupungin lukioiden yhteinen etä- ja verkko-opintojen tarjotin. Verkkolukio ei ole hallinnollisesti itsenäinen lukio vaan tekninen ratkaisu Primus-opiskelijahallintojärjestelmässä. Se käsittää kaupungin lukioiden yhteisen opetustarjonnan. Tällä hetkellä Helsingin verkkolukion opinnot on suunnattu Helsingin kaupungin toisen asteen opiskelijoille sekä Helsingin aikuislukion aineopiskelijoille, jotka eivät opiskele yksityisessä tai valtion oppilaitoksessa.

Helsingin verkkolukion verkkotarjotin

Verkkotarjotin sisältää opintoja, jotka toteutetaan verkko-opetuksessa. Näitä opintoja voi suorittaa joustavasti ajasta ja paikasta riippumatta − kuitenkin verkkoperiodeihin sidotusti. Verkko-opetuksen tarkoitus on mahdollistaa opiskelijalle joustavia oppimispolkuja. Opettaja tukee opiskelijan oppimista antamalla henkilökohtaista palautetta työskentelystä opintojakson aikana. Verkko-opetus ei siis tarkoita opiskelijalle itsenäistä suoritusta. Opintoja tarjotaan viidessä periodissa.

Verkkotarjottimella on valtakunnallisia pakollisia ja valinnaisia opintojaksoja. Esimerkiksi lukuvuonna 2021−2022 tarjolla on opintoja muun muassa biologiassa, elämänkatsomustiedossa, vieraissa kielissä, filosofiassa sekä äidinkielessä ja kirjallisuudessa yhteensä 86 kurssin verran.

Helsingin verkkolukion etätarjotin

Helsingin verkkolukiossa lukio-opintoja on myös mahdollista suorittaa kaupungin etätarjottimen kautta. Etäopetus tarkoittaa opintojaksoa tai kurssia, jossa opiskelija osallistuu oppitunneille verkossa lukujärjestykseen merkittynä aikana.

Oppitunnit pidetään kaupungin tarjoamilla alustoilla Google Meetissä tai O365 Teamsissa kaupunkitarjottimen tuntipaikoilla 6, 7 ja 8. Oppituntien määrä ja kesto on sama kuin nuorten lukion lähiopetuksen opintojaksoilla. Etäperiodit vastaavat lähiopetuksen periodeja kaupungin viisiperiodijärjestelmän lukioissa. Opiskelija osallistuu etäoppitunneille lukujärjestyksen mukaisesti aivan kuten lähiopetuksessa. Etäopintojen tarjottimella on lukuvuonna 2021−2022 runsaasti kielten opintoja esimerkiksi venäjää, kiinaa, japania ja latinaa. Opintoja on tarjolla 92 opintojakson tai kurssin verran.

Helsingin verkko- ja etätarjottimien opintojen maksuttomuus Helsingin kaupungin toisen asteen oppilaitosten opiskelijoille

Helsingin verkko- ja etätarjottimen opinnot olisivat ehdotuksen mukaisesti jatkossakin maksuttomia Helsingin kaupungin toisen asteen oppilaitosten opiskelijoille. Lukiolain (2018/714, § 34) mukaan laissa tarkoitettuun koulutukseen kuuluva opetus ja ohjaus ovat opiskelijalle maksuttomia muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Lain mukaan aineopiskelijalta ja erityisen tutkinnon kokeista voidaan periä maksuja. Nämä maksut eivät kuitenkaan koske oppivelvollisia.

Oppivelvollisuuslain (2020/1214, 17 §) mukaan opetuksen edellyttämät oppimateriaalit ovat lain maksuttomuuden (16 §) piiriin kuuluville opiskelijoille maksuttomia. Maksuttomia eivät kuitenkaan ole erityistä harrastuneisuutta painottavissa koulutuksissa tarvittavat opiskelijan henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetut soittimet, urheiluvälineet tai muut vastaavat välineet ja tarvikkeet, joita opiskelija voi käyttää myös muutoin kuin opetuksen yhteydessä. Lisäksi opintoja täydentävistä vapaaehtoisista opintoretkistä, vierailuista, tapahtumista ja muista vastaavista toiminnoista voidaan periä kohtuullisia maksuja.

Helsinkiläisten yksityisten ja valtion toisen asteen oppilaitosten opiskelijoiden mahdollisuus suorittaa verkko- ja etätarjottimien opintoja

Ehdotus mahdollistaisi Helsingin kaupungin ja helsinkiläisten yksityisten ja valtion toiseen asteen oppilaitosten välisen sopimuksen, jonka kautta näiden oppilaitosten opiskelijat voisivat suorittaa opintoja Helsingin etä- tai verkkotarjottimilta. Opiskelu olisi opiskelijalle maksutonta, mutta oppilaitos maksaisi sopimuksen mukaisen hinnan. Oppilaitokselle maksu olisi 50 euroa per opintopiste vuoden 2021 opetussuunnitelman mukaisista opinnoista. Vuoden 2016 opetussuunnitelman mukaisista opinnoista maksu olisi 100 euroa per kurssi. Maksu perittäisiin aloitetuista opintojaksoista tai kursseista, ja se sisältäisi oppimateriaalit.

Lukiolain (2018/714, § 8) mukaan koulutuksen järjestäjä voi täydentää järjestämäänsä koulutusta hankkimalla lukiolaissa tarkoitettua opetusta ja muita palveluja toiselta lukiokoulutuksen tai muun koulutuksen järjestäjältä, korkeakoululta, muulta julkiselta taholta taikka muulta yksityiseltä rekisteröidyltä yhteisöltä tai säätiöltä.

Lukiolaissa (2018/714, § 4) säädetään myös lukiokoulutuksen järjestämisluvan edellytyksistä. Koulutuksen on esimerkiksi oltava tarpeellista ottaen huomioon valtakunnallinen tai alueellinen koulutustarve ja koulutustarjonta. Lain mukaan koulutusta ei saa järjestää taloudellisen voiton tavoittelemiseksi. Tästä syystä yksityisille ja valtion toisen asteen oppilaitoksille myytäisiin ainoastaan sellaisia paikkoja, jotka jäävät kaupungin opiskelijoilta käyttämättä. Helsingin kaupunki ei siis myisi tilauskoulutusta vaan kaupungin ylijäämäpaikkoja.

Liitteestä 1 käy ilmi eri aikuis-, etä- ja verkkolukioiden opiskelumaksut. Liitteessä mainituilla lukioilla yksittäisten vuoden 2015 opetussuunnitelman perusteiden mukaisten kurssien maksut vaihtelevat 45 eurosta 140 euroon. Vuoden 2019 opetussuunnitelman perusteiden mukaisten opintojen maksut ovat 40−95 euron välillä per opintopiste. Jotkut lukiot määrittelevät hinnat opintojaksoina, jolloin väli on 50−100 euroa.

Jos yksityinen tai valtion toisen asteen oppilaitos haluaa heidän opiskelijansa voivan ottaa opintoja Helsingin verkko- ja etätarjottimilta, tekee oppilaitos sopimuksen Helsingin kaupungin kanssa. Näiden oppilaitosten opiskelijat voivat valita tarjottimien opintoja, jos kursseilla tai opintojaksoilla on tilaa kaupungin omien opiskelijoiden jälkeen.

Suunnitelma etenemisestä

Helsinkiläiset yksityiset ja valtion toiseen asteen oppilaitokset ovat jo kyselleet mahdollisuutta ostaa verkko- ja etätarjottimien opintoja opiskelijoilleen. Oppilaitoksille on alustavasti kerrottu suunnitelmasta tarjota heille mahdollisuutta tehdä sopimus Helsingin kaupungin kanssa. Jos lautakunta hyväksyy ehdotuksen, viestitään jo tämän kevään aikana oppilaitoksille ja niiden opiskelijoille mahdollisuudesta suorittaa Helsingin verkkolukion etä- ja verkko-opintoja. Näin oppilaitosten opiskelijat voivat hyödyntää opiskelumahdollisuutta syksystä 2022 alkaen.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännössä todetaan toimialalautakunnan yleistoimivallasta seuraavaa (10 luku, 1 §, 3 momentti, 1 kohta):

Ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta.

Stäng

Detta beslut publicerades 15.03.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Mer information fås av

Elli-Noora Lassy, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 35095

elli-noora.lassy@hel.fi

Harri Korhonen, lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 86342

harri.korhonen@hel.fi