Avustuksen myöntäminen, iäkkäiden ihmisten liikunnan ja kulttuuritoiminnan edistäminen, sosiaali- ja terveystoimiala
Puistolan Pyry ry:n oikaisuvaatimus koskien sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan erillistä avustuspäätöstä 25.4.2022 § 80 iäkkäiden ihmisten liikkumisen edistämiseksi
Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hylätä Puistolan Pyry ry:n oikaisuvaatimuksen sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan päätöksestä 25.4.2022 § 80 koskien erillistä avustuspäätöstä 2022 iäkkäiden ihmisten liikkumisen edistämiseksi.
Oikaisuvaatimuksen tueksi ei ole esitetty sellaisia perusteluja, joiden vuoksi se tulisi hyväksyä.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Taustaa
Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen (14.12.2021 § 307) mukaisesti erillistä avustusta myönnetään järjestöille vuonna 2022 hankkeisiin, jotka kehittävät iäkkäille ihmisille suunnattuja lähipalveluja, digitaalisia palveluja ja vapaaehtoistoimintaa. Erillisavustusten avustusehdoissa otetiin huomioon Helsingin hyvinvointisuunnitelman ja liikkumisohjelman arkiaktiivisuuden lisäämistä koskevat tavoitteet. Jakoperusteina painotetiin erityisesti saavutettavuutta ja iäkkäiden henkilöiden osallisuutta.
Sosiaali- ja terveyslautakunta on 12.2.2013 § 12 oikeuttanut toimialajohtajan päättämään enintään 10 000 euron järjestöavustuksista. Päätökset järjestöjen tekemistä avustushakemuksista perustuvat Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeisiin (kaupunginhallitus 28.10.2019 § 723) sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan (3.9.2013 § 288) vahvistamiin avustusten jakoperusteisiin. Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen (14.12.2021 § 307) mukaisesti edellä mainituista ohjeista poiketen avustuksia voitiin myöntää myös uusille toimijoille, jos yhteisö oli merkitty yhdistys-/säätiörekisteriin tai on todisteellisesti jättänyt ilmoituksen yhdistyksen/säätiön rekisteröimiseksi.
Puistolan Pyry ry on hakenut erillisavustusta iäkkäiden liikkumisen edistämiseksi 3 000 euroa. Avustusta haettiin korkeiden salivuokrien maksuun. Hankesuunnitelmana on kävijämäärän kasvattaminen.
Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja on päätöksellään 25.4.2022 § 80 hylännyt yhdistyksen hakemuksen, koska avustuksen saamiseksi edellytetyt kriteerit eivät täyty. Hankesuunnitelman mukaan avustusta haetaan vuokrakustannuksiin, mutta hankkeeseen suunnitellusta toiminnasta ei ollut kuvausta.
Puistolan Pyry ry on tehnyt sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan 25.4.2022 § 80 päätöksestä kirjaamoon 13.5.2022 saapuneen oikaisuvaatimuksen koskien saamaansa kielteistä avustuspäätöstä. Oikaisuvaatimus on tämän asian liitteenä 1.
Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain 138 §:n mukaisessa määräajassa ja oikealle toimielimelle.
Oikaisuvaatimuksessa esitetyt vaatimukset ja perusteiden arviointi
Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan päätöksen oikaisua Puistolan Pyry ry:n osalta siten, että sille myönnetään rahoitusta.
Puistolan Pyry ry perustelee vaatimustaan toteamalla hankkeen tarkoituksen olevan ikäihmisten ja etenkin koronan aikana harjoituksista pois pudonneiden saaminen liikunnan pariin. Toiminnan tavoitteena on saada osallistujien kunto nousemaan, jolloin vältetään ennenaikaiset muutot palvelutaloihin sekä vähennetään lääkärissä käyntejä. Kohderyhmää tavoitetaan olemalla yhteydessä harrastuksesta poisjääneisiin sekä laittamalla ilmoituksia kouluille ja ilmoitustauluille. Oikaisuvaatimuksen tekijä muistuttaa, että Puistolan alueella asuu paljon ikäihmisiä omakotitaloissaan ja tapahtumat ovat avoimia kaikille.
Erillisavustuksen hakuohjeissa kerrottiin, että avustus on tarkoitettu iäkkäiden liikkumista edistäviin hankkeisiin, ei yhdistysten normaalin toiminnan tukemiseen. Avustettavaksi esitettävän hankkeen sisältöä, tavoitteita ja toteutusta tuli kuvata hakudokumentilla, jonka perusteella hankesuunnitelma arvioitiin. Erillisavustuksesta ei myönnetä rahaa pelkkiin vuokrakustannuksiin. Puistolan Pyry ry:n hankesuunnitelma jäi liian yleiselle tasolle, eikä siitä selvinnyt millaisilla toimenpiteillä iäkkäiden liikkumista hankkeessa edistetään tai millaisella aikataululla tapahtumia toteutetaan.
Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty mitään sellaista uutta seikkaa, jonka perusteella asia tulisi ratkaista toisin kuin alkuperäisessä sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan päätöksessä 25.4.2022 § 80 on tehty.
Oikaisuvaatimuksessa ei myöskään ole esitetty väitteitä tai näyttöä siitä, että sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös olisi syntynyt virheellisessä järjestyksessä tai että päätöksen tehnyt viranomainen olisi ylittänyt toimivaltansa tai että päätös olisi muutenkaan lainvastainen.
Muutoksenhaku
Tähän päätökseen voidaan hakea muutosta Helsingin hallinto-oikeudelta kunnallisvalituksella. Hallinto-oikeus voi tutkia valituksen ainoastaan kuntalain 135 §:stä ilmenevillä perusteilla. Kunnallisvalituksen valitusperusteet ilmenevät tämän päätöksen liitteenä olevasta muutoksenhakuohjeesta.
Sosiaali- ja terveystoimiala Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja 25.04.2022 § 80
Detta beslut publicerades 23.06.2022
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Armi Vaden, talouspäällikkö, puhelin: 09 310 15970
Mari Riila, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 46595