Kokoonpano, ohjausryhmä, Helsingin kaupungin elinvoimatoimintojen uudelleenjärjestelyä koskeva selvitysprosessi, kaupunginkanslia

HEL 2022-004519
Ärendet har nyare handläggningar
§ 95

Helsingin kaupungin elinvoimatoimintojen uudelleenjärjestelyä koskevan selvitysprosessin ohjausryhmän asettaminen

Kanslichef

Päätös

Kansliapäällikkö päätti asettaa Helsingin kaupungin elinvoimatoimintojen uudelleenjärjestelyä koskevan selvitysprosessin ohjausryhmän. Ohjausryhmän tehtävänä on ohjata ja seurata selvitysprosessia, jossa tunnistetaan ja tarkastellaan Helsingin kaupungin elinvoimatoimintojen uudelleenjärjestämisen vaihtoehtoja sekä arvioidaan eri vaihtoehtojen vahvuuksia ja heikkouksia. Ohjausryhmän tehtävänä on laatia selvityksen pohjalta esitys Helsingin kaupungin elinvoimatoimintojen uudelleenjärjestelyksi, jos sellainen todetaan tarkoituksenmukaiseksi.

Selvitysprosessi on saatettava loppuun ja mahdollinen uudelleenjärjestelyesitys tehtävä 31.5.2023 mennessä.

Elinvoimatoimintojen uudelleenjärjestelyä koskevan selvitysprosessin yhteydessä tarkastellaan esimerkiksi seuraavien toimintojen järjestämistä: Työikäisten aikuisten osaamista ja työllistymistä tukevat palvelut, ammatillisen koulutuksen palvelut, maahanmuuttoon liittyvät toiminnot, alueellisen innovaatiojärjestelmän kehittäminen ja korkeakouluyhteistyö, aloittavien yritysten palvelut, yritysmyönteisen toimintaympäristön kehittäminen sekä mahdolliset muut kaupungin elinvoimaa ja elinkeinoelämää vahvistavat palvelut. Selvitysprosessin yhteydessä tarkastellaan kaupungin ja sen elinkeinoyhtiöiden yhteyspintoja.

Ohjausryhmä voi antaa selvitystoimeksiantoja ulkopuolisille asiantuntijoille, jotka voivat olla yksittäisiä selvityshenkilöitä tai organisaatioita. Selvitysprosessia ja toimeksiantoja tuetaan kaupunkikonsernin sisäisellä tiedonkeruulla, jota ohjausryhmän jäsenet tukevat omilla vastuu- ja osaamisalueillaan.

Ohjausryhmään kuuluvat seuraavat henkilöt:

  • Marja-Leena Rinkineva, Kaupunginkanslia, elinkeino-osasto, elinkeinojohtaja (puheenjohtaja)
  • Ilkka Haahtela, Kaupunginkanslia, elinkeino-osasto, työllisyys- ja maahanmuuttoasioiden johtaja
  • Jenni Rope, Kaupunginkanslia, hallinto-osasto, kaupunginlakimies
  • Atte Malmström, Kaupunginkanslia, talous- ja suunnitteluosasto, konserniohjauksen päällikkö
  • Markus Kühn, Kaupunginkanslia, strategiaosasto, strategiajohtaja
  • Liisa Kivelä, Kaupunginkanslia, viestintäosasto, viestintäjohtaja
  • Mikko Kiesiläinen, Kaupunginkanslia, pääekonomisti
  • Arja Kukkonen, Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
  • Maria Sarkkinen, Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, johtava rehtori
  • Antti Eronen, Kaupunginkanslia, elinkeino-osasto, johtava asiantuntija (sihteeri)
  • Ville Salo, Kaupunginkanslia, elinkeino-osasto, erityissuunnittelija (sihteeri)

Ohjausryhmän tukena toimii valmisteluryhmä, jonka kutsuu koolle ohjausryhmän sihteeri. Tarvittaessa ohjausryhmälle voidaan perustaa alatyöryhmiä ja ohjausryhmän kokouksiin voidaan kutsua ulkopuolisia asiantuntijoita.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupungin elinvoimatoimintojen uudelleenjärjestelyyn liittyvien vaihtoehtojen selvittäminen on ajankohtaista strategiakauden 2021–2025 alkupuolella. Elinvoimatoiminnoilla tarkoitetaan tässä yhteydessä sellaisten palveluiden kokonaisuutta, joilla kaupunki voi vaikuttaa alueellaan toimivien yritysten menestymismahdollisuuksiin sekä kaupunkilaisten kykyyn ansaita itselleen toimeentuloa. Selvitysprosessin tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, millainen toimintojen ja palveluiden kokonaisuus vahvistaisi parhaiten kaupungin elinvoimaa.

Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osasto huolehtii kaupungin elinkeino-, innovaatio- ja kilpailukykypolitiikasta, yrittäjyyden edistämisestä sekä työllisyys- ja maahanmuuttoasioista. Osaston alle on organisoitu tällä hetkellä käynnissä oleva työllisyyden kuntakokeilu, jonka puitteissa järjestetään osa kaupunkilaisten lakisääteisistä työllisyyspalveluista tiettyjen asiakasryhmien osalta.

Valmistelussa oleva TE2024-uudistus toisi toteutuessaan kaupungin järjestämisvastuulle kaikki lakisääteiset työ- ja elinkeinopalvelut ja kasvattaisi kaupungin elinkeinopoliittista roolia. Työllisyyspalvelut pitävät sisällään lakisääteisiä palveluita, mutta kaupunki tuottaa myös muuta työllistymistä tukevaa palvelua. Työllisyyspalveluihin kytkeytyvät olennaisesti yritysasiakkaille suunnatut palvelut, kuten yritysneuvonta ja yritysten toimintaedellytysten edistäminen. TE2024-uudistus tuo kaupungin järjestämisvastuulle uudenlaisia palveluita, jotka tulee yhteensovittaa kaupungin olemassa olevien palveluiden kanssa.

Elinvoimatoimintoihin tulee myös jatkossa sisältymään paljon sekä henkilö- että yritysasiakaspalvelua, joten toimintojen uudelleenjärjestelyä on tarkasteltava asiakaslähtöisesti. Helsingin työllisyyden kuntakokeilun toteuttaminen kaupunginkanslian elinkeino-osastolla on edellyttänyt mm. omien tukipalveluiden luomista osastolle vastaamaan laajamittaisen asiakaspalvelun tarpeita. Laajamittainen asiakaspalvelu on lähtökohtaisesti tarkoituksenmukaista toteuttaa kaupunginkanslian ulkopuolella.

Kaupungin elinvoimaa tukevien toimintojen hajauttaminen eri organisaatioihin voi taas lisätä kaupungin palveluiden epätarkoituksenmukaista siiloutumista ja vähentää palveluiden asiakaslähtöisyyttä ja vaikuttavuutta. Työllisyydenhoidon organisoitumisvaihtoehtojen rinnalla onkin tarkoituksenmukaista tarkastella myös muiden kaupungin elinvoimaa kehittävien palveluiden organisoitumista kokonaisuutena. Selvitysprosessissa voidaan tarkastella mm. ammatillisen koulutuksen palveluiden, aloittaville yrityksille suunnattujen palveluiden, yritysten kasvua tukevien palveluiden, yritysmyönteistä toimintaympäristöä kehittävien palveluiden sekä alueellisen innovaatiojärjestelmän kehittämiseen ja korkeakouluyhteistyöhön liittyvien palveluiden järjestämistä. Samoin tarkastellaan maahanmuuttoon liittyvien kysymysten vastuunjakoa kaupungin sisällä.

Helsingin kaupunki on merkittävä koulutuksen järjestäjä ja työvoiman osaamisen kehittämistä on keskeistä tarkastella yhdessä työllisyyspalveluiden kanssa. Stadin ammattiopisto tuottaa tutkintoon johtavaa ammatillista koulutusta, mutta myös lyhyempiä koulutuskokonaisuuksia. Helsingin työväenopisto ja Arbis tuottavat mm. kieli- ja digitaitoihin liittyvää koulutusta.

Työttömyyteen ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyyteen vaikuttavat monesti erilaiset työkyvyn ongelmat. Työkyvyn edistäminen jää valtakunnallisessa SOTE-uudistuksessa edelleen kaupungin vastuulle. Työkyvyn ongelmiin puuttuminen on tärkeässä roolissa pitkäaikaistyöttömyyden torjunnassa ja sen kytköksiä työllisyyspalveluihin on tärkeää tarkastella.

Selvitysprosessiin voi kuulua yksi tai useampi ulkopuolisille asiantuntijoille osoitettu toimeksianto. Toimeksiantoja ja selvitysprosessia kokonaisuutenaan tuetaan kaupunkikonsernin sisäisellä tiedonkeruulla ja valmistelutyöllä. Selvitysprosessin tarkoituksena on tunnistaa elinvoimatoimintojen mahdollisia organisoitumisvaihtoehtoja ja eritellä niihin liittyviä reunaehtoja sekä heikkouksia ja vahvuuksia. Valmistelussa huomioidaan, miten mm. osakeyhtiö, kunnallinen liikelaitos tai toimiala tukisivat organisoitumisratkaisuina elinvoimatoimintojen johtamista ja toteutusta. Selvitysprosessissa hyödynnetään muiden kaupunkien esimerkkejä ja kokemuksia.

Selvitysprosessin tulosten pohjalta muotoillaan elinvoimatoimintojen uudelleenjärjestelyn etenemisvaihtoehdot ja tehdään näitä koskeva esitys, jos se todetaan nykytilaan verrattuna tarkoituksenmukaiseksi.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 12 luvun 1 §:n 1 momentin 4 kohdan mukaan kansliapäällikkö asettaa kahta tai useampaa toimialaa käsittelevät työryhmät, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty.

Detta beslut publicerades 15.04.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Antti Eronen, johtava asiantuntija, puhelin: 09 310 36159

antti.eronen@hel.fi

Beslutsfattare

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö
Marja-Leena Rinkineva
elinkeinojohtaja