Vahingonkorvaus, takaisinsaantivaatimus, henkilövahinko, 24.2.2021, Pohjola Vakuutus
Takaisinsaantivaatimus, liukastuminen, Pohjola Vakuutus Oy
Päätös
Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan takaisinsaantivaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Hakija on 8.4.2022 esittänyt kaupungille 2 814,10 euron suuruisen takaisinsaantivaatimuksen. Takaisinsaantivaatimuksen mukaan vakuutusyhtiö on oikeutettu takaisinsaantiin maksamassaan liukastumisvahingossa TA 21-024058-0 työtapaturma- ja ammattitautilain 270 §:n perusteella. Vaatimuksen mukaan vahingonkärsijä on liukastunut 24.2.2021 klo 17.10 jalkakäytävällä Gustav Pauligin kadun ja Maustetehtaankadun kulmalla, Helsingissä. Vahingonkärsijän tapaturman olosuhteista laatiman selvityksen ja karttapiirroksen mukaan liukastuminen tapahtui Maustetehtaankadun puoleisella jalkakäytävällä Gustav Pauligin kadun ja Maustetehtaankadun risteyksen välittömässä läheisyydessä. Vahingonkärsijän laatiman edellä mainitun selvityksen mukaan vahingon tapahtumapaikka oli täysin hiekoittamaton ja peilikirkkaan jään peitossa.
Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.
Kunnossapitolaki sallii kunnan antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella on laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Määräykset voivat koskea mm. suoritusaikaa sekä katujen ja yleisten alueiden jaottelua tavoitetason mukaan eri kunnossa- ja puhtaanapitoluokkiin.
Helsingin kadut ja kevyen liikenteen väylät jaetaan kolmeen hoito- ja kunnossapitoluokkaan katuluokituksen sekä liikenteellisen merkityksen mukaan. Vahinkopaikka kuuluu hoitoluokkaan C.
C-luokan kevyen liikenteen väyliltä poistetaan lumi, sohjo ja jää niin, ettei synny liikennettä haittaavaa epätasaisuutta. Liukkaus torjutaan heti A- ja B-luokan katujen jälkeen. Aurauksen lähtökynnys C-luokan kevyen liikenteen väylillä on 5 cm. Toimenpideaika on aurauksen osalta kahdeksan tuntia, kuitenkin niin, että klo 13-04 aurauskynnyksen ylittänyt sade tulee olla aurattu klo 12 mennessä. Toimenpideaika alkaa siitä, kun lumisade on päättynyt. Liukkaudentorjunnan toimenpiteiden osalta toimenpideaika on viisi tuntia, kuitenkin niin, että klo 16-7 välillä ilmenneen liukkauden tuntuvan lisääntymisen johdosta liukkaudentorjuntatoimenpiteet tulee olla suoritettu klo 12 mennessä. Liukkaudentorjunnan osalta toimenpideaika alkaa siitä, kun liukkaudessa on tapahtunut tuntuva lisääntyminen.
Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan vahinkopaikalla on tehty kunnossapitotoimenpiteitä muun muassa auraamalla ja hiekoittamalla. Lisäksi vahinkopaikalla on suoritettu työnjohdon tarkkailua. Vahinkopaikka on aurattu ja hiekoitettu vahinkoa edeltäneenä päivänä 23.2.2021. Edellä mainitut kunnossapitotoimenpiteet perustuvat työkoneen keräämiin ja tallentamiin GPS-tietoihin. Kelikeskus ei ole hälyttänyt vahinkopäivänä 24.2.2021. Näin ollen muihin ylimääräisiin talvikunnossapidon toimenpiteisiin ei ole ollut tarvetta edellä mainitun 23.2.2021 suoritetun liukkauden torjunnan jälkeen.
Ilmatieteen laitoksen Helsingin Kumpulan säähavaintoaseman suorittamien mittausten mukaan vahinkopäivänä 24.2.2021 ilman lämpötila on vaihdellut -4 °C ja 3,3 °C välillä. Lauhtuminen on alkanut puolen päivän aikaan ja vahingon tapahtuma-ajankohtana klo 17.10 ilman lämpötila on ollut 2,2 °C. Lumen syvyys on ollut vahinkopäivänä 24.2.2021 33 cm. Viimeisimmän ennen vahingon tapahtuma-ajankohtaa suoritetun aurauksen jälkeen on esiintynyt vähäisiä lumisateita, joiden johdosta lumikertymä on kasvanut 1 cm verran eli 33 cm: stä 34 cm: iin. Näin ollen myöskään aurauskynnys (5 cm uutta lunta) ei ole ylittynyt edellä mainittujen kunnossapitotoimenpiteiden ja vahingon tapahtuma-ajankohdan välisenä aikana.
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kadun kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Kadun kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.
Liukkauden torjuntaa ei ole mahdollista toteuttaa siten, että kadut eivät koskaan olisi liukkaat (KKO:1998:147). Hiekoituksella ei aina voida täysin estää jään aiheuttamaa liukkautta siinäkään tapauksessa, että kunnossapito on ollut asianmukaisella ja kunnossapitolain edellyttämällä tasolla. Aina on jokin kohta, johon on mahdollista liukastua. Jalankulkijan tulee ottaa olosuhteet huomioon ja noudattaa huolellisuutta ja varovaisuutta talvella liikkuessaan (Vakuutuslautakunnan ratkaisusuositus FINE-001397). Kadun käyttäjät voivat myös omilla toimilla ja valinnoillaan vähentää mahdollisesti vakavaan onnettomuuteen johtavaa riskiä varautumalla etukäteen keliolosuhteiden muutoksiin sekä ottamalla tällaiset vastaavat muut seikat riittävissä määrin etukäteen huomioon suunnitellessaan liikkumistaan (HE 281/2004, s.16).
Vahinkopaikalla on tehty liukkaudentorjuntaa auraamalla ja hiekoittamalla vahinkoa edeltäneenä päivänä 23.2.2021. Lumisateet vahinkoa edeltäneiden päivien aikana ovat olleet vähäisiä eikä vahinkopaikan auraukselle ole ollut tarvetta viimeisimmän 23.2.2021 suoritetun aurauksen jälkeen. Vahinkopäivänä 24.2.2021 ei kunnossapitotoimenpiteille ole ollut tarvetta. Vahinkopaikan liukkaudesta ei ole tullut kaupungin palautejärjestelmään palautteita vahinkopäivältä eikä sitä edeltäviltä päiviltä (15.1.2021-24.2.2021).
Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaisesti ja asiassa saatujen selvitysten perusteella vahinkoaikaan vallinneet sääolot ja suoritetut kunnossapidon toimenpiteet huomioon ottaen kaupunki katsoo toimineensa
huolellisesti. Näin ollen kaupunki ei ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään eikä ole asiassa korvausvelvollinen.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §, 14 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53
Detta beslut publicerades 12.10.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Tomi Sjögren, lakimies, puhelin: 09 310 34835