Kokoonpano, järjestöyhteistyön ja järjestöavustusten kaupunkiyhteistä mallia valmistelevan työryhmän nimeäminen, kaupunginkanslia

HEL 2022-005224
Ärendet har nyare handläggningar
§ 96

Järjestöyhteistyön ja järjestöavustusten kaupunkiyhteistä mallia valmistelevan työryhmän nimeäminen

Kanslichef

Päätös

Kansliapäällikkö asetti työryhmän järjestöyhteistyön ja järjestöavustusten kaupunkiyhteisen mallin valmistelemiseksi.

Työryhmän tehtävänä on laatia kaupunkiyhteinen järjestöyhteistyön ja järjestöavustusten jakamisen malli ja ehdottaa koordinointitehtävän tarkoituksenmukaisinta sijoittumista kaupungin organisaatiossa. Työryhmän on työskentelyssään selvitettävä järjestökentän näkemyksiä.

Työryhmän on työssään tarkasteltava ainakin seuraavat näkökulmat:

  • järjestöyhteistyön määrittely ja järjestökentän toimijat
  • järjestöavustusten hallinnoinnin tehokkuus ja tarkoituksenmukaisuus
  • asukasosallisuuden ja asukasyhteistyön mallit
  • hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä koskevat tavoitteet, toimenpiteet, yhteistyö ja seuranta

Työryhmän on luovutettava raporttinsa kansliapäällikölle viimeistään 20.5.2022. Työryhmän raportin pohjalta valmistellaan erikseen tarpeelliset toimivaltaisen viranomaisen päätökset.

Työryhmä voi kuulla tarpeelliseksi katsomiaan asiantuntijoita tai valmistelutahoja. Kokouksiin voidaan tarvittaessa kutsua kaupungin ulkopuolisia osallistujia esimerkiksi järjestökentältä.

Työryhmän jäseniksi nimetään:

  • Johanna Seppälä, osallisuus- ja neuvontayksikön päällikkö, kaupunginkanslia, puheenjohtaja
  • Mikko Vatka, nuorisoasiainjohtaja, Kuva, varapuheenjohtaja
  • Titta Reunanen, vuorovaikutuspäällikkö, kaupunginkanslia
  • Stina Högnabba, erityissuunnittelija, kaupunginkanslia
  • Riikka Henriksson, suunnittelupäällikkö, kaupunginkanslia
  • Riina Kopola, erityissuunnittelija, kaupunginkanslia
  • Marianne Neijonen, järjestökoordinaattori, Sote
  • Armi Vaden, talouspäällikkö, Sote
  • Anneli Hankala, talouspäällikkö, Kasko
  • Reetta Sariola, yksikönpäällikkö, Kuva
  • Outi Sivonen, projektiasiantuntija, Kuva, siht.
  • Jerry Ramstedt, erityissuunnittelija, Sote, siht.
  • Hannu Hyttinen, kaupunginsihteeri, kaupunginkanslia, siht.
  • Katja Rimpilä, kaupunginsihteeri, kaupunginkanslia, siht.

Työryhmän sihteeristön muodostavat Outi Sivonen, Jerry Ramstedt, Katja Rimpilä ja Hannu Hyttinen.

Nimettävät jäsenet on valittu asemansa ja asiantuntemuksensa perusteella.

Päätöksen perustelut

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialasta sekä sote-uudistusta koskevan lainsäädännön mukaan toimialalle kuuluvista tehtävistä käytetään jatkossa lyhyttä nimitystä sotepe.

Kaupungin ja kolmannen sektorin yhdyspinnoilla olevien palvelujen nykytilaa ja niiden järjestämisvaihtoehtoja on selvitetty sosiaali- ja terveystoimialan sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteistyönä. Järjestöyhteistyö kuuluu sote-uudistusta koskevan lainsäädännön mukaan jatkossa sekä kunnan että sotepen tehtäviin. Selvityksessä on tunnistettu, että kaupungilla on tarve laatia kaupunkiyhteinen malli järjestöyhteistyöhön ja että organisointi voi tapahtua ainakin neljällä eri tavalla: 1) nykyiset toimialojen järjestökoordinaattorit muodostavat yhteistyöverkoston ja järjestöyhteistyö perustuu verkostoyhteistyöhön, 2) kaupungin nykyisen hyte-rakenteen tehtäviä laajennetaan järjestöyhteistyön koordinointiin, 3) kaupunginkanslian viestintäosaston osallisuus ja neuvonta -yksikön tehtäviin lisätään järjestöyhteistyön koordinointi, 4) järjestöyhteistyön koordinointi tulee kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tehtäväksi.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on tähän asti myöntänyt järjestöavustuksia sosiaali- ja terveyspalvelut -talousarviokohdan määrärahoista sekä valtionperinnöistä. Hallintosäännön mukaan järjestöavustusten jakaminen kuuluu jatkossakin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan tehtäviin. Myös sote-uudistuslainsäädäntö mahdollistaa avustusten jakamisen järjestöille valtionrahoituksesta.

Kaupunginhallitus on vahvistanut valtionperintönä kaupungille tulevien kuolinpesien varojen hakuperusteiksi ja käyttötarkoitukseksi sosiaali- ja terveystoimialan sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan myöntämät avustukset toimintaan, jolla tuetaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Talouden eriyttämisvelvoitteen johdosta sotepen puitteissa ei kuitenkaan enää jatkossa voida päättää sellaisista järjestöavustuksista, jotka rahoitettaisiin valtionperinnöistä. Tämän vuoksi on ratkaistava, mikä taho kaupungilla jatkossa jakaa valtionperinnöistä rahoitettavia hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen kohdistuvia järjestöavustuksia ja päivitettävä kaupunginhallituksen valtionperintöjen hakuperusteita ja käyttötarkoitusta koskeva päätös.

Hallinnollisen kuorman minimoimisen ja järjestöavustuksen saajien yhdenvertaisen kohtelun näkökulmasta voisi olla tarkoituksenmukaista, että järjestöavustukset myönnettäisiin yhden tahon toimesta ja rahoitettaisiin avustuksen saajasta riippuen joko sotepe-valtionrahoituksesta, valtionperinnöistä tai kaupungin muista talousarviomäärärahoista. Asia vaatii kuitenkin jatkotarkastelua.

Kaupunkiyhteisen mallin ja järjestöavustusten uusien järjestelyjen valmistelu on suhteellisen mittava tehtävä, jota varten on tarkoituksenmukaista asettaa kansliapäällikön päätöksellä työryhmä, jonka tehtävänä on laatia kaupunkiyhteinen järjestöyhteistyön malli ja ehdottaa koordinointitehtävän tarkoituksenmukaisinta sijoittumista kaupungin organisaatiossa. Työryhmän selvityksen valmistuttua asia tuodaan erikseen toimivaltaisen viranomaisen päätettäväksi.

Laissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (Sote järjestämislaki) 6 §:ssä todetaan, että kunnan on toimittava hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa ja tuettava sitä asiantuntemuksellaan. Lisäksi kunnan on tehtävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä yhteistyötä kunnassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien muiden julkisten toimijoiden, yksityisten yritysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa. Kunnan on myös edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Kunnan on osallistuttava 7 §:n 4 momentissa tarkoitettuihin neuvotteluihin.

Edelleen Sote järjestämislain 7 §:ssä todetaan, että Helsingin kaupungin on neuvoteltava vähintään kerran vuodessa yhdessä HUS-yhtymän sekä kunnassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien muiden julkisten toimijoiden, yksityisten yritysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä koskevista tavoitteista, toimenpiteistä, yhteistyöstä ja seurannasta.

Hallintosäännön 12 luvun 1 §:n 1 momentin 4 kohdan mukaan kansliapäällikkö asettaa kahta tai useampaa toimialaa käsittelevät työryhmät.

Detta beslut publicerades 15.04.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Katja Rimpilä, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36256

katja.rimpila@hel.fi

Beslutsfattare

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö
Antti Peltonen
va. hallintojohtaja