Tarveselvitys, uudisrakennus, perusopetus, päiväkoti ja leikkipuisto, Jaluspolku 3
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös Meri-Rastilassa osoitteeseen Jaluspolku 3 sijoittuvien päiväkotien ja peruskoulun perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksestä
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Vuosaaren Meri-Rastilaan osoitteeseen Jaluspolku 3 toteutettavien Meri-Rastilan monitoimitaloon sijoittuvien päiväkodin ja peruskoulun perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus, ekologisuus ja luontoystävällisyys. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia oppimisen tiloja.
Lautakunta edellyttää, että kaupunkiympäristön toimiala esittää hankesuunnitelmassa hankekustannusten muodostumisperusteet. Lisäksi hankeen suunnittelussa tulee etsiä mahdollisimman toimivia ja taloudellisia ratkaisuja.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Meri-Rastilan osoitteessa Jaluspolku 3 sijaitsevan Merilahden peruskoulun ja päiväkoti Merirastin nykyiset tilat eivät vastaa alueen palvelutarvetta eikä kaikilta osin tue toiminnallisia tavoitteita. Meri-Rastila on kaupunginuudistusalue, jota kehitetään toteuttamalla alueelle useita palveluita sisältävä monitoimitalo. Hankkeessa toteutetaan perusparannetut ja laajennetut tilat peruskoululle, päiväkodille ja leikkipuistolle sekä tiloja nuorisopalveluille ja työtiloja sosiaali- ja terveyden hoidon työntekijöille.
Uudet tilat osoitteessa Jaluspolku 3 suunnitellaan perusopetuksen 1-4 luokkien 276 oppilaille, 24 erityisopetuksen oppilaalle ja suomenkielisen varhaiskasvatuksen 191 lapselle sekä ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen 63 lapselle.
Päiväkodeissa on tällä hetkellä yhteensä hankkeeseen liittyvissä toimipisteissä 191 paikkaa suomenkielisen varhaiskasvatuksen lapselle sekä 63 paikkaa ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen lapselle. Koulussa on tällä hetkellä yhteensä 766 oppilasta. Jaluspolku 3 toimipisteen lisäksi koululla on tiloja osoitteessa Kallvikinniementie 1, jossa tiloja 510 oppilaalle.
Hankkeessa toteutettavat tilat otetaan käyttöön kalustettuna 2028 loppuun mennessä ja niissä voidaan järjestää varhaiskasvatusta ja perusopetusta alueen muuntuviin palvelutarpeisiin. Tilojen monipuolinen käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa.
Osoitteessa Jaluspolku 3 sijaitsevan laajennuksen ja perusparannuksen valmistuttua päiväkoti Rastilan (osoitteessa Halkasijanpolku 1), päiväkoti Katiskan (osoitteessa Harustie 4) ja daghem Strandboden:in (osoitteessa Pramminkuja 3) nykyisistä tiloista voidaan luopua toiminnan siirtyessä uusiin tiloihin osoitteessa Jaluspolku 3 ja palvelutarpeen sen salliessa. Uusissa tiloissa tulee toimimaan myös leikkipuisto Haruspuisto (osoitteessa Meri-Rastilan tori 7), jonka sisätiloista on jo luovuttu. Päiväkotien yksikkörakenteen hallinnolliset muutokset päätetään erikseen.
Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä
Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.
Vuoden 2020 aikana toteutettiin Vuosaaren alueen palveluverkkotarkastelu kaupunginkanslian, kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Tarkastelussa selvitettiin alueen väestön kasvuun perustuvia palvelutarpeita. Tarkasteluhetkellä käytössä olleessa väestöennusteessa Meri-Rastilan ennustettiin kasvavan uudempiin ennusteisiin verrattuna selvästi nopeammin ja rakennuspaikka on mitoitettu vastaamaan alueen kokonaiskasvun mukaista palvelutarvetta.
Vuonna 2023 Vuosaaren peruspiirissä asui 2190 suomen ja muun kielistä 1–6-vuotiasta ja samana vuonna 3734 suomen ja muun kielistä 7–15-vuotiasta. Viimeisimmän väestöennusteen mukaan Vuosaaren peruspiirissä 1–6-vuotiaiden määrä kasvaa ennustekaudella 2023–2038 noin 280 lapsella. Ennustekauden lopussa arvioidaan 7–15-vuotiata olevan Vuosaaressa noin 310 vuoden 2023 toteumaa vähemmän.
Tilahanke korvaa nykyisen rakennuksen, jossa on Merilahden peruskoulun (256 oppilasta) ja päiväkoti Merirastin (80 tilapaikkaa) nykyisin käytössä olevat tilat osoitteissa Jaluspolku 3. Lisäksi tilahanke korvaa Haruspuiston leikkipuiston sisätilat, päiväkoti Katiska (86 tilapaikkaa), päiväkoti Rastilan päiväaikaisen toiminnan (25 tilapaikkaa) sekä daghem Strandboden (63 tilapaikkaa). Luovuttavat tilat ovat tällä hetkellä 254 lapsen käytössä. Korvattavat päiväkodit sijaitsevat huonokuntoisissa rakennuksissa, joiden purkaminen mahdollistaa alueen kaupunkiuudistuksen tavoitteiden mukaisen rakentamisen toteuttamisen. Kaupunkiuudistuksen toteutuessa tulee tontille voida myöhemmin sijoittaa yhtenäinen peruskoulu alueen vuonna 2020 tehdyn palveluverkkosuunnitelman mukaisesti. Varhaiskasvatusikäisten kasvavan palvelutarpeen kattamiseksi talonrakentamisohjelmaan sisällytetty alueelle tämän hankkeen lisäksi rakennushankkeet, jotka sijaitsevat osoitteissa Harbonkatu 8, Kalkkihiekankuja 4 ja Aurinkotuulenkatu 11.
Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea
Perusparannettuun rakennukseen ja laajennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset koulun ja päiväkodin toiminnalle ja vastaavat Vuosaaren alueen palvelutarpeisiin.
Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset, nuoret ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden ja asukaskäytön lisäämisen alueella.
Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman ja perusopetuksen opetussuunnitelman toteuttamista
Hankkeessa toteutetaan perusopetukselle ja päiväkodille pedagogisesti monipuoliset, ja tarkoituksenmukaisesti mitoitetut tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.
Liikuntasalin koko on arvioitu palveluverkon kehittämisen yhteydessä toimialojen välisessä yhteistyössä ja salin mitoituksessa on huomioitu koulun liikuntapainotus ja varauduttu koulun mahdolliseen tulevaan laajentamiseen. Liikuntasalin koko ylittää koulun mitoitustarpeen tässä vaiheessa.
Rakennus ja sen piha muodostuvat pienistä erillisistä toiminta-alueista. Rakennuksen tilat luovat pedagogisesti monipuolista toimintaa tukevan kokonaisuuden. Tavoitteena on, että lapsi voi turvallisesti aikuisten tukemana laajentaa kasvuympäristöään niin sisä- kuin ulkotiloissa opinpolkunsa aikana.
Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita ja niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Piha-alueet tarjoavat sekä päiväkotien, leikkipuiston, nuorisotilojen että koulun käyttäjille ja alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Henkilökuntaa ja oppilaita osallistetaan pihan suunnitteluun.
Piha-alueiden suunnittelussa säilytetään mahdollisimman paljon tontilla olevaa kasvillisuutta, huomioidaan toiminnan tarpeet eri sääolosuhteissa ja varmistetaan toimivat yhteydet lähialueen metsiin ja puistoihin.
Merilahden peruskoulun, päiväkotien, nuorisotilojen ja leikkipuiston tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.
Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin
Meri-Rastilan monitoimitalon kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käytössä olevien perusparannetut ja laajennetut tilat ovat yhteensä laajuudeltaan 5638 htm² (4405 hym²). Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on noin 35,70 euroa/htm²/kk eli noin 2 415 000 euroa/vuosi. Hankkeen kustannuksia nostaa ja tilatehokkuutta heikentää tavanomaisempi suurempi neliömäärä per lapsi, joka vuorostaan aiheutuu suhteessa suuremmasta liikuntasalista sekä vuosiluokkien hajauttamisesta eri toimipisteiden välillä. Yhteiskäyttöisten liikuntatilojen kustannuksista sovitaan erikseen.
Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Ensikertaisessa kalustamisessa hyödynnetään vähintään 30 % toimialan käytössä olleita kalusteita, mikä edistää kaupungin hiilineutraalisuustavoitteita ja vähentää irtokalustukseen varattavia määrärahoja. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 530 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia, jotka ovat noin 46 000 euroa, eikä kovien materiaalien kädentaitojen tilojen laitehankintojen kustannuksia, jotka ovat noin 65 000 euroa. Muuttokustannusarvio on noin 82 500 euroa, siivouskustannusarvio on noin 175 500 euroa/vuosi.
Päiväkotien, peruskoulun, nuorisotilojen ja leikkipuiston sijoittaminen samaan kiinteistöön ja tilojen yhteiskäyttö on tilankäytöllisesti kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu sekä vahvistaa yhtenäistä opinpolkua. Yhteiskäyttöisiä tiloja ovat esimerkiksi ruokasali, kädentaitojen tilat ja liikuntasali.
Merilahden peruskoulun osoitteessa Jaluspolku 3 sijaitsevan toimipisteen väistötilat on alustavasti suunniteltu osoitteisiin Lohikäärmeenpolku 5 ja Punakiventie 4. Päiväkoti Merirastin väistötilat on alustavasti suunniteltu osoitteeseen Harbonkatu 8. Päiväkoti Katiska, päiväkoti Rastila ja daghem Strandboden eivät tarvitse väistötiloja.
Merilahden peruskoulun väistötilojen vuokra-arvio on 37,30 euroa/htm²/kk eli noin 1 152 130 euroa/vuosi hintatasossa 09/2023. Päiväkoti Merirastin väistötilojen vuokra-arvio on 32,04 euroa/ htm²/kk, eli noin 316 000 euroa/vuosi hintatasossa 02/2024. Väistötilat tarvitaan tilahankkeen valmistumiseen saakka.
Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu
Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen aluepäälliköiden sekä erityisen tuen palveluiden asiantuntijoiden lisäksi alueen päiväkotien johtajat ja rehtori ovat osallistuneet alueen palveluntarpeen määrittelyyn.
Päiväkodin ja koulun henkilöstöjen edustajat ovat osallistuneet hankkeen valmisteluun tuoden tilasuunnitteluun pedagogisen ja toiminnallisen näkökulman. Osallistamisen myötä saatu palaute on otettu huomioon suunnitelmien laadinnassa. Henkilökuntaa osallistetaan käyttäjäkokousten kautta suunnitelmien jatkokehittämiseen hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.
Uudesta monitoimitalosta ja toiminnan muutoksista on tiedotettu suomenkielisen varhaiskasvatuksen päiväkotien henkilökuntaa 28.2.2024 sekä 28.10.2024, jonka lisäksi huoltajia on tiedotettu viikkokirjeessä 28.10.2024. Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen henkilökunnalle ja huoltajille on lähetetty tiedote 28.10.2024. Peruskoulun henkilökuntaa ei kuulla erikseen, sillä henkilöstöön tai heidän työhönsä ei kohdistu merkittäviä muutoksia hankkeen yhteydessä. Peruskoulun järjestämä asukasilta pidettiin 4.3.2024 ja peruskoulun huoltajia tullaan tiedottamaan erikseen 29.11.2024 mennessä. Leikkipuisto Haruspuiston osalta asukkaiden kuulemistilaisuus järjestettiin 9.8.2023. Leikkipuisto Haruspuisto on määräaikaisesti lakkautettu hankkeen toteutuksen ajaksi, ja henkilökunta on siirtyneet muihin toimipisteisiin, jonka takia henkilökuntaa ei olla kuultu. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tilahankeyksikkö järjesti tiedotustilaisuuden aluepäälliköille sekä yksiköiden henkilökunnille 20.11.2024.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto on esittänyt lautakunnalle päätöksessään 5.11.2024 osoitteessa Jaluspolku 3 toteutettavan monitoimitalon perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksen hyväksymistä.
Kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunta päätti 11.06.2024 hyväksyä Meri-Rastilan monitoimitalon nuorisotilan tarveselvityksen.
Lapsivaikutusten arviointi
Tilojen rakentamisella Vuosaaren alueella voidaan varmistaa alueen lapsille varhaiskasvatus ja perusopetus paikka lähipalveluna. Tämä edesauttaa alueella asuvien lapsien yhtenäisen opinpolun toteutumista. Lisätilojen sijainti mahdollistaa varhaiskasvatuksen piirissä olevia lapsia ja Merilahden peruskoulun toimipisteen oppilaiden koulupolun jatkumisen lähialueella. Tilojen ja pihan toteutuksella varmistetaan lapsille turvallinen ja terveellinen toimintaympäristö. Tilasuunnittelulla edistetään jokaisen lapsen mahdollisuutta kasvaa ja oppia rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä. Tilat tarjoavat mahdollisuuksia sekä vetäytymiseen ja rauhoittumiseen että yhdessä oppimiseen. Lapsen siirtymiä varhaiskasvatuksesta esi- ja perusopetukseen helpotetaan sijoittamalla eri toimintoja saman katon alle. Samalla mahdollistetaan lapselle tuttujen aikuisten ja lasten kanssa toimiminen pitkäjänteisesti. Ratkaisu edistää lapsen yhtenäisen opinpolun toteutumista.
Rakennuksen ja piha-alueiden suunnittelussa varmistetaan lasten ja nuorten mahdollisuus leikkiin ja liikkumiseen pihalla ja lähipuistoissa sekä huomioidaan turvallinen siirtyminen lähialueen virkistys-, liikunta- ja kulttuuripalveluihin.
Henkilökunnalla on mahdollisuus osallistua pedagogisesti tarkoituksenmukaisten ja sosiaalisesti turvallisten tilojen ja yhteisen toimintakulttuurin suunnitteluun. Tilojen ja toimintakulttuurin suunnittelun lähtökohta on oppijoiden hyvinvoinnin, kasvun ja hyvien oppimisen edellytysten turvaamisessa. Lapsille tarjotaan mahdollisuuksia vaikuttaa tilojen suunnitteluun irtokalustuksen ja pihojen osalta. Lasten osallistaminen toteutetaan yhteistyössä lapselle tutun henkilökunnan kanssa.
Jokaisella lapsella on oma ryhmä. Ryhmien toiminnalliset tarpeet on otettu huomioon toiminta- ja tilasuunnittelussa. Uusiin tiloihin siirtyessä mahdollistetaan kaverisuhteiden jatkuvuus.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning 05.11.2024 § 46
Framställning
Svenska sektionen vid fostrans- och utbildningsnämnden beslutade föreslå att nämnden godkänner behovsutredningen för om- och utbyggnad av ett allaktivitetshus som byggs på Skotstigen 3 i Havsrastböle i Nordsjö. Daghemmet Strandboden, som erbjuder småbarnspedagogik på svenska, flyttar in i allaktivitetshuset när det är klart. Lokalerna planeras så att daghemmet även i fortsättningen kan fungera som en självständig enhet.
Sektionen betonar att personalens och de lärandes synpunkter på hur lokalerna bör utvecklas även i fortsättningen ska beaktas i samband med den fortsatta planeringen och genomförandet av projekten, samt att det ska säkerställas att lokalerna är totalekonomiskt och ekologiskt fördelaktiga samt naturvänliga. Vid utvecklingen av lokalerna sörjer man för att det finns tillräckligt med lugna inlärningslokaler för verksamheten.
Sektionen förutsätter att stadsmiljösektorn presenterar i projektplanen grunderna för hur projektkostnaderna bildas. Vid planeringen av projektet ska man dessutom söka lösningar som är så välfungerande och ekonomiskt fördelaktiga som möjligt.
Föredragande
Upplysningar
Molly Ekholm, projektarkitekt, telefon: 310 33257
Detta beslut publicerades 10.12.2024
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Molly Ekholm, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 33257