Vahingonkorvaus, jalkinevahinko, 25.3.2022 päiväkoti Kuninkaantammi

HEL 2022-005701
Ärendet har nyare handläggningar
§ 111

Vahingonkorvausvaatimus vahingoittuneista kumisaappaista

Förvaltningschef

Päätös

Hallintopäällikkö päätti kohtuussyistä myöntää ********** kohtuulliseksi harkitut 15 euroa varhaiskasvatuksen toimipisteessä vahingoittuneista lapsen kumisaappaista.

Päätöksen perustelut

Hakija (huoltaja) on esittänyt 21.4.2022 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa 29,95 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen varhaiskasvatuksen toimipisteessä (päiväkoti) vahingoittuneista kumisaappaista. Hankinta-ajaksi ilmoitettu kuluvan vuoden helmikuu.

Päiväkodista saadun selvityksen mukaan, jos lapsen vaatteet tai kengät kastuvat aamupäivän ulkoilun aikana ne kuivatetaan kuivauskaapissa iltapäivää varten. Kyseisenä päivänä on toimittu kuten aina – sisään tultaessa tarkastettu märät vaatteet. Huomattu siinä, että toinen saapas on sisältä litimärkä. Päiväkodissa ollaan tarkkoja siitä, ettei kuivauskaappi ole täydellä teholla, jotta tekniset ulkoiluvaatteet eivät kärsi. Ylös asetellaan hanskat ja pipot ja seuraavalle tasolle haalareita. Saappaat olivat haalareiden kanssa samalla tasolla, jotta ne olisivat olleet mahdollisimman kuivat, ettei lapsen tarvitsisi laittaa märkää saapasta jalkaan iltapäivällä. Huoltaja ei kertonut henkilökunnalle siitä, että saappaita ei saa laittaa kuivauskaappiin. Huoltajalle ei ole myyntitilanteessa mainittu, ettei saappaita saisi laittaa kuivauskaappiin. Saappaat olivat ensimmäistä kertaa lapsella jalassa, sillä ne oli ostettu edellisenä päivänä. Saappaiden lapusta henkilökunta huomasi kuivauksen jälkeen, että niissä lukee kuivaus huoneenlämmössä, ei ollut kieltoa kuivauskaapista. Huoltajalle kerrottiin hakutilanteessa mitä saappaille oli käynyt. Päiväkodin näkemys on se, että työntekijä on toiminut kuten yleensäkin vastaavanlaisten tuotteiden kanssa, tällä kertaa saappaat eivät valitettavasti kestäneet lämmön vaikutusta.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo.

Helsingin kaupunki on vastuussa vahingonkorvauslain nojalla (isännänvastuu) sellaisesta vahingosta, jonka kaupungin työntekijä on tuottamuksellaan aiheuttanut. Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että työntekijän huolimaton tai varomaton toiminta olisi aiheuttanut vahingon. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei siten ole vahingonkorvauslain nojalla asiassa korvausvelvollinen. Jos kaupunki ei ole asiassa korvausvelvollinen, voidaan aiheutunut vahinko kuitenkin poikkeuksellisesti harkinnan mukaan korvata kohtuussyistä kokonaan tai osittain. Saatu selvitys huomioon ottaen kohtuulliseksi katsotaan, että hakijalle korvataan 15 euroa uusien saappaiden vahingoittumisesta.

Detta beslut publicerades 22.06.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Beslutsfattare

Marko Enberg
hallintopäällikkö