Valtuustoaloite, selvitys vammaisten henkilöiden henkilökohtaisen avun saamisesta
- Helsingfors stadsfullmäktige 20/23.11.2022
- Helsingfors stadsstyrelse 41/14.11.2022
- Helsingfors stadsstyrelse 41/14.11.2022
- Helsingfors stadsstyrelse 40/07.11.2022
- Helsingfors stadsstyrelse 40/07.11.2022
- Social- och hälsovårdsnämnden 14/06.09.2022
- Social- och hälsovårdsnämnden 13/30.08.2022
- Social- och hälsovårdsnämnden 12/16.08.2022
V 23.11.2022, Valtuutettu Minja Koskelan aloite vammaisten henkilöiden henkilökohtaisen avun saamisesta
Päätös
Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Titta Hiltusen ehdotuksesta.
Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.
Valtuutettu Minja Koskela ja 15 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että kaupunki teettää henkilökohtaisen avun myöntämisestä selvityksen vuosilta 2019-2022 miten suuri osa kaupungille osoitetuista henkilökohtaisen avun hakemuksista hyväksytään ja miten usein ne hakemukset, joita ei hyväksytä, evätään voimavararajauksen perusteella.
Kaupunginhallitus toteaa, että henkilökohtaisen avun myöntämisen myönteisten, osittain myönteisten ja kielteisten päätösten määrät on selvitetty. Sosiaali- ja terveyslautakunnan suosituksen johdosta selvitystä on tarkoitus kehittää kuluvan valtuustokauden aikana siten, että jatkossa tilastoidaan voimavararajauksen käyttö hylkäävien päätösten perusteena.
Asiasta on saatu sosiaali- ja terveyslautakunnan ja vammaisneuvoston lausunnot. Vastaus on lautakunnan lausunnon mukainen.
Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi aloitteen, jonka on allekirjoittanut vähintään 15 valtuutettua (voimassa aloitteissa, jotka on jätetty viimeistään 30.4.2022).
Sosiaali- ja terveyslautakunta 06.09.2022 § 192
Lausunto
Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle valtuutettu Minja Koskelan ja 15 muun valtuutetun vammaisten henkilöiden henkilökohtaisen avun saamista koskevasta valtuustoaloitteesta seuraavan lausunnon:
”Aloitteessa esitetään, että Helsingin kaupunki teettää henkilökohtaisen avun myöntämisestä selvityksen vuosilta 2019–2022, jossa selviää, kuinka suuri osa kaupungille osoitetuista henkilökohtaisen avun hakemuksista hyväksytään ja kuinka usein ne hakemukset, joita ei hyväksytä, evätään voimavararajauksen perusteella.
Sosiaali- ja terveyslautakunta toteaa, että henkilökohtaisen avun myönteiset, osittain myönteiset ja kielteiset päätökset on selvitetty. Käytössä olevien resurssien puitteissa tietoa ei kuitenkaan voida tuottaa siitä, kuinka usein hakemuksen hylkäämisen taustalla on voimavararajaus.
Henkilökohtainen apu
Vammaispalvelulain (380/1987) 8 §:n mukaan kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle henkilökohtaista apua, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. Palveluun oikeutetulla vaikeavammaisella henkilöllä on subjektiivinen oikeus vamman tai pitkäaikaissairauden vuoksi välttämättömään henkilökohtaiseen apuun. Henkilökohtaista apua voidaan myöntää myös osittain, esimerkiksi tukemaan kodin ulkopuolista asiointia.
Vammaispalvelulain mukaista henkilökohtaista apua ei myönnetä vaikeavammaisille henkilöille, joiden riittävää huolenpitoa ei voida turvata avohuollon tukitoimin. Mikäli avun tarve painottuu selkeästi huolenpitoon, hoivaan, valvontaan tai työntekijälähtöiseen hoitoon, ei vammaispalvelulain mukaista henkilökohtaista apua pääsääntöisesti myönnetä. Tällöin kyseeseen tulee ensisijaisesti omaishoidon tuki, kehitysvammalain mukainen erityishuolto, tukihenkilötoiminta ja/tai muut sosiaali- ja terveyspalvelut.
Henkilökohtaisen avun käyttö edellyttää vaikeavammaiselta henkilöltä sekä kykyä tehdä päätöksiä, jotka liittyvät hänen elämäänsä, että kykyä ohjata tilanteita ja toimintaa, joissa avustaja työskentelee. Kun henkilökohtaista apua hakevat henkilöt, joilla on muu kuin fyysiseen toimintakykyyn liittyvä vamma (esimerkiksi kehitysvammaiset, aivovammaiset tai autisminkirjon henkilöt), on keskeistä henkilön oman tahdon selvittäminen. Oman tahdon selvittämisessä huomioidaan se, että henkilön voi olla vaikeaa ilmaista omaa avun tarvettaan ja henkilö voi käyttää korvaavia kommunikaatiokeinoja.
Henkilökohtaisen avun päätökset
Henkilökohtaisen avun päätöksiä on vuodesta 2019 vuoden 2022 toukokuuhun tehty vuosittain seuraavasti:
• 2019: Myönteisiä päätöksiä 1631 (73,3 % päätöksistä), osittain myönteisiä päätöksiä 296 (13,3 % päätöksistä) ja kielteisiä päätöksiä 297 (13,4 % päätöksistä).
• 2020: Myönteisiä päätöksiä 1444 (74,4 % päätöksistä), osittain myönteisiä päätöksiä 232 (11,9 % päätöksistä) ja kielteisiä päätöksiä 266 (13,7 % päätöksistä).
• 2021: Myönteisiä päätöksiä 1150 (77,0 % päätöksistä), osittain myönteisiä päätöksiä 168 (11,3 % päätöksistä) ja kielteisiä päätöksiä 175 (11,7 % päätöksistä).
• 2022 tammi-toukokuu: Myönteisiä päätöksiä 406 (72,5 % päätöksistä), osittain myönteisiä päätöksiä 76 (13,6 % päätöksistä) ja kielteisiä päätöksiä 78 (13,9 % päätöksistä).
Läheskään kaikki päätökset eivät koske voimavararajauksesta tai muista syistä riippuvaa perustavaa oikeutta henkilökohtaiseen apuun. Joillekin asiakkaille tehdään vuosien aikana useita erilaisia lisäpäätöksiä, jotka voivat olla myönteisiä tai kielteisiä. Niissä on kyse esimerkiksi haetuista lisätunneista, eikä siitä että oikeus henkilökohtaiseen apuun hylättäisiin tai myönnettäisiin.
Olemassa olevilla resursseilla ei ole mahdollista selvittää, miten moni hakemuksista on hylätty voimavararajauksen perusteella. Selvitys edellyttäisi yksittäisten päätösten manuaalista läpikäyntiä. Sosiaali- ja terveyslautakunta suosittaa selvityksen toteuttamista kuluvan valtuustokauden aikana siten, että jatkossa voimavararajauksen käyttö hylkäävien päätösten perusteena tilastoidaan.
Sosiaali- ja terveyslautakunta toteaa, että henkilöille pyritään löytämään heidän tarpeitaan vastaavat palvelut. Tarvittavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut pyritään turvaamaan myös heille, joiden kohdalla edellytykset henkilökohtaisen avun saamiseksi eivät täyty.
Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi
Henkilökohtainen apu mahdollistaa vaikeavammaisen henkilön suoriutumisen tavanomaisista elämän toiminnoista. Henkilökohtaisen avun turvin varmistetaan, että vaikeavammainen henkilö voi tämän lisäksi esimerkiksi opiskella ja harrastaa.”
Käsittely
Asiassa tehtiin seuraava vastaehdotus:
Vastaehdotus 1:
Jäsen Samuel Adouchief: Lisätään Henkilökohtaisen avun päätökset -otsikon toiseksi viimeisen kappaleen loppuun seuraava:
"Sosiaali- ja terveyslautakunta suosittaa selvityksen toteuttamista kuluvan valtuustokauden aikana siten, että jatkossa voimavararajauksen käyttö hylkäävien päätösten perusteena tilastoidaan."
Kannattaja: puheenjohtaja Daniel Sazonov
Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi yksimielisesti ilman äänestystä
jäsen Samuel Adouchiefin vastaehdotuksen.
Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi asiasta hyväksytyn vastaehdotuksen osalta esittelijän ehdotuksesta poikkeavan lausunnon.
30.08.2022 Pöydälle
16.08.2022 Pöydälle
Esittelijä
Lisätiedot
Viivi Väänänen, toiminnansuunnittelija, puhelin: 310 42303
Jarmo Salminen, johtava sosiaalityöntekijä, puhelin: 310 44305
Jonna Weckström, vammaisten sosiaalityön päällikkö, puhelin: 310 89545
Detta beslut publicerades 18.11.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36184