Katusuunnitelma, Kontulan pelastusaseman risteysalue, Vesipääskynkuja, Porttitie, Kontulantie, Lirokuja, Karpalopuisto, Kontula

HEL 2022-006648
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 11. / 528 §

Vesipääskynkuja, Porttitie välillä Kontulantie-80 m Kontulantiestä itään ja Kontulantie välillä korttelinumerot 47164-47165, katusuunnitelmien hyväksyminen, Mellunkylä

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä seuraavat liitteenä olevat katusuunnitelmat:

  • Vesipääskynkuja, Porttitie välillä Kontulantie−80 m Kontulantiestä itään, Kontulantie liittymäalue, piirustus nro 31721/1 (liite 3)
  • Kontulantie välillä korttelinumerot 47164−47165, piirustus nro 31723/1 (liite 5)

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Vesipääskynkuja on uusi päättyvä tonttikatu, jonka varrelle on suunniteltu pelastusasema. Porttitie on nykyinen asuinalueen kokoojakatu, joka rajoittuu suunnittelualueella rakentamattomiin puistoalueisiin. Porttitien ajoradan eteläpuolelle rakennetaan linja-autopysäkki. Kontulantie on nykyinen pääkatu, johon liittyvät Vesipääskynkuja ja Porttitie. Katusuunnitelmat pohjautuvat voimassa oleviin asemakaavoihin nro 12666 (tullut voimaan 25.8.2021) ja nro 8490 (tullut voimaan 20.12.1982). Suunnitellut ratkaisut ovat periaatteiltaan asemakaavan yhteydessä esitetyn liikennesuunnitelman nro 7108 mukaiset. Katusuunnitelmissa on tarkennettu liikennesuunnitelmassa esitettyjä ratkaisuja pyöräilyjärjestelyjen ja jalkakäytävien osalta.

Katusuunnitelmilla mahdollistetaan asemakaavan nro 12666 mukaisen pelastusaseman rakentaminen.

Suunnitelma

Vesipääskynkuja, Porttitie välillä Kontulantie−80 m Kontulantiestä itään, Kontulantien liittymäalue, suunnitelmapiirustus nro 31721/1 (liite 3)

Vesipääskynkuja on uusi päättyvä tonttikatu. Kadun eteläpuolella on Karpalopuisto. Kadun pohjoispuolella on kaksi kaavoitettua tonttia, itäisellä tontilla on nykyinen liikerakennus ja läntiselle tontille on suunniteltu pelastusasema. Vesipääskynkujan pohjoispuolelle rakennetaan uusi 2,5 m leveä jalkakäytävä ja 2,5 m leveä pyörätie. Jalkakäytävä ja pyörätie mahdollistavat jalankulku- ja pyöräilyliikenteen kulun Kontulantieltä metroradan suuntaiselle yhteydelle. Vesipääskynkuja liittyy itäpäästään rakennettavalla kanavoidulla valo-ohjatulla T-liittymällä nykyiseen Kontulantiehen.

Porttitie on nykyinen asuinalueen kokoojakatu, joka rajoittuu suunnittelualueella rakentamattomiin, metsäisiin puistoalueisiin. Porttitie liittyy länsipäästään rakennettavalla kanavoidulla valo-ohjatulla T-liittymällä nykyiseen Kontulantiehen. Ajoradan eteläreunaan rakennetaan linja-autopysäkki ja jalkakäytävä, joka liittyy olemassa olevaan jalkakäytävään. Kadun pohjoisreunaan rakennetaan jalkakäytävä. Pyöräily on toteutettu sekaliikennejärjestelynä.

Kontulantie, suunnitelmapiirustus nro 31723/1 (liite 5)

Kontulantie on nykyinen pääkatu, jonka varrella sijaitsee liike- ja asuinrakennuksia. Kadun itäpuolella on metsäistä puistoaluetta Lirokujasta etelään. Kontulantiehen liittyvät nykyinen Porttitie ja uusi Vesipääskynkuja. Liittymäalueelle tulee liikennevalo-ohjaus. Ajoradan keskellä on koroke. Ajoradan länsireunaan, Lirokujan ja Vesipääskynkujan välille, rakennetaan 2,5 m leveä jalkakäytävä ja 2,5 m leveä pyörätie, jotka erotetaan ajoradasta n. 3,5 m leveällä erotuskaistalla. Linja-autopysäkin ja liittymäalueen reunoihin asennetaan reunatuet. Muualle kadun reunoille ei tule reunatukia vaan kuivatus tapahtuu pääosin nykyisten avo-ojien avulla.

Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevista suunnitelmaselostuksista nro 31721/1 (liite 1 ja 2), nro 31723/1 (liite 4) ja koostepiirustuksesta nro 31721/2 (liite 6).

Kadut sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Katusuunnitelmat on laadittu yhteistyössä Helsingin kaupungin, Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymän (HSY), Helen sähköverkko Oy:n, Elisa Oyj:n, Telia Finland Oyj:n, DNA Oyj:n, pelastuslaitoksen ja suunnittelualueelle rakentuvan 47165 pelastusasemaa suunnittelevan ADT Oy:n kanssa.

Katusuunnitelmaluonnokset ovat olleet esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 30.3.−12.4.2022 välisen ajan. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu alueen talouksiin kaupungin verkkosivuilla,

Suunnitelmaluonnoksiin ei ole tullut palautetta.

Suunnitelmaluonnosten Uutta Itä-Helsinkiä esittelytilaisuus asukkaille pidettiin 11.5.2022. Suunnitelmien nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä muille osallisille. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.

Katusuunnitelmaehdotukset ovat olleet nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 30.5.−12.6.2022 välisen ajan.

Suunnitelmista ei ole jätetty muistutuksia.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelmien rakennuskustannukset ovat yhteensä noin 965 000 euroa (alv. 0 %). Kustannukset jakautuvat kaduittain seuraavasti:

 

  yht. euroa (alv. 0 %) euroa/m² (alv. 0 %)
Vesipääskynkuja 484 000 190
Porttitie 154 000 66
Kontulantie 327 000 52

Katujen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 41 000 euroa (alv. 0 %). Ylläpitokustannukset ovat noin 13 600 euroa kalliimmat kuin nykyisin.

Katujen rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2023 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 01 Uudisrakentaminen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Stäng

Detta beslut publicerades 07.10.2022

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Mikko Nevalainen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 37556

mikko.nevalainen@hel.fi