Talousarvioaloite, lisää tuetun asumisen paikkoja asunnottomille
Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Elina Kauppilan ym. talousarvioaloitteesta koskien tuetun asumisen paikkojen lisäämistä asunnottomille
Lausunto
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle puheenjohtaja Daniel Sazonovin ehdotuksesta.
Sosiaali- ja terveyslautakunta antaa kaupunginhallitukselle valtuutettu Elina Kauppilan ja 12 muun valtuutetun talousarvioaloitteesta seuraavan lausunnon:
”Aloitteessa esitetään, että Helsingin kaupunki lisää asunnottomien tuetun asumisen yksikköjen paikkoja 500 paikalla, jotta Helsingin kaupunkistrategiassa tavoitteena oleva asunnottomuuden poistaminen toteutuu vuoteen 2025 mennessä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistus
Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen myötä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta lukien. Helsingin kaupungilla säilyy edelleen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu, mutta Helsinki ei enää kuntarahoita sosiaali- ja terveyshuollon tai pelastustoimen palveluja.
Vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveyshuollon ja pelastustoimen rahoitus muodostuu valtiolta saatavasta yleiskatteellisesta rahoituksesta. Valtionvarainministeriö kohdentaa Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle vuoden 2021 tilinpäätöstoteuman ja vuoden 2022 talousarvion perusteella talousarvioraamin vuodelle 2023, jossa talousarvioraami kasvaa väestönkasvun ja kustannustason nousun verran. Valtiovarainministeriön kohdentaman talousarvion lisäksi toimiala saa tuloja asiakasmaksutuloista ja valtionkorvauksista.
Sosiaali- ja terveyslautakunta toteaa, että kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastustoimen ja uuden HUS-kuntayhtymän menot ja kustannuksia kasvattavat muutokset on kyettävä rahoittamaan edellä mainitulla rahoituksella.
Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta toteaa, että valtion rahoituksessa ei huomioida riittävästi Helsingin tarpeita ja erityispiirteitä, kuten asunnottomuutta. Mahdolliset lisäkohdennukset on katettava sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen valtionrahoituksen kokonaisuuden sisältä.
Asunnottomuuden ennaltaehkäiseminen ja vähentäminen
Asunnottomuutta ennaltaehkäistään ja vähennetään Helsingissä monialaisena yhteistyönä. Mukana ovat sosiaali- ja terveystoimialan terveys- ja päihdepalvelut sekä perhe- ja sosiaalipalvelut, kaupunkiympäristön toimiala, kaupunginkanslia, vuokranantajat ja kolmas sektori. Asunnottomien määrä on vähentynyt vuosien 2019 ja 2021 välillä. Yksinelävien helsinkiläisten asunnottomuus on vähentynyt 28 prosenttia ja perheiden ja pariskuntien asunnottomuus on vähentynyt 32 prosenttia. Helsingissä oli vuoden 2022 helmikuussa noin 500 pitkäaikaisasunnotonta. Myös pitkäaikaisasunnottomuuden määrä on vähentynyt.
Sosiaali- ja terveystoimialalla tuetun asumisen paikkojen kapasiteettia on lisätty hallitusti talousraamin puitteissa. Eriasteisesti tuetun tukiasumisen palveluntarjoajia on markkinoilla rajoitetusti ja kaikki tällä hetkellä tarjolla oleva kapasiteetti on käytössä. Asunnottomuutta on ennaltaehkäisty ja vähennetty myös vahvistamalla asumisneuvontaa ja kuntouttavaa työotetta sekä lisäämällä jalkautuvia palveluja ja etä- ja digitaalisia palveluja. Sosiaali- ja terveystoimiala jatkaa määrätietoista työtä asunnottomuuden poistamiseksi kaupunkistrategian mukaisesti yhdessä muiden toimijoiden kanssa.
Asunto ensin on asunnottomuustyön toimintamalli, jonka mukaan asunnottomuustyössä asunnon hankkiminen on etusijalla muihin tukitoimiin nähden. Kun asunnottomalle mahdollistetaan asuminen omassa asunnossa, auttaa se muiden sosiaalisten ja terveydellisten ongelmien ratkaisemisessa. Toisin sanoen muiden ongelmien ratkaiseminen ei ole edellytyksenä asumisen järjestymiselle, vaan malli toimii toisinpäin.
Pitkäaikaisasunnottomille kohdennetun asunto ensin -mallin mukaisen asumisyksikön tuetun asumisen paikan keskihinta vuodessa on noin 22 000 euroa. Ehdotetun 500 paikan lisäys maksaisi noin 11 miljoonaa euroa vuodessa.
Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi
Asunnottomuus on moniulotteinen yhteiskunnallinen ongelma, ja se aiheuttaa kärsimystä ja kerrannaisvaikutuksia monella tasolla. Riski jäädä asunnottomaksi on suurempi pienituloisilla, maahanmuuttajataustaisilla sekä päihde- ja mielenterveysongelmia sairastavilla. Puute kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista ja eriasteisesti tuetuista asumispaikoista aiheuttavat asunnottomuutta.”
Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnalta lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Elina Kauppilan ja 12 muun valtuutetun talousarvioaloitteesta koskien tuetun asumisen paikkojen lisäämistä asunnottomille.
Lausuntoa on pyydetty 14.9.2022 mennessä.
Detta beslut publicerades 02.09.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 58655