Vahingonkorvaus, autovaurio 27.5.2022 Paatsamatie 3
Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio
Päätös
Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Hakijan esittämät vaatimukset ja perusteet
Hakija on 22.6.2022 esittänyt kaupungille määrältään 304,03 euron vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo vaurioitui 27.5.2022 klo 15.00 osoitteessa Paatsamatie 3. Vahinkotapahtumasta esitetyn kuvauksen mukaan hakijan ajoneuvon rengas vaurioitui kadunvarsipysäköinnin yhteydessä. Ajoneuvon korjaustoimenpiteiden yhteydessä vaurion syyksi ilmeni renkaan lävistänyt, noin seitsemän senttimetrin pituinen vääntynyt naula.
Sovellettavat säännökset
Kunnosspitolain mukaan kadun puhtaanapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu siistinä ja terveydellisesti tyydyttävänä, kuten kadulle kerääntyneen lian, lehtien, roskien ja irtonaisten esineiden sekä rikkaruohon poistamisen ajoradalta ja jalkakäytävältä.
Kunnossapitolain mukaan kunta voi antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella, muu kunnossapito sekä puhtaanapito on laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Määräykset voivat koskea mm. suoritusaikaa sekä katujen ja yleisten alueiden jaottelua tavoitetason mukaan eri kunnossa- ja puhtaanapitoluokkiin.
Helsingissä kadut ja kevyen liikenteen väylät jaetaan kolmeen hoitoluokkaan katuluokituksen sekä väylän vilkkauden mukaan. Pääkadun ja erittäin vilkkaan kevyen liikenteen väylän (PV1-alueiden) sidottujen pintojen tulee olla erittäin siistejä. Liiskaantunutta tai pinnoille pudonnutta kasvillisuusjätekerrosta saa olla vähän, samoin kuin likaa ja pölyä. Kokoojakadun ja vilkasliikenteisen kevyen liikenteen väylän (PV2-alueiden) sidottujen pintojen tulee olla vähintään siistejä. Liiskaantunutta tai pinnoille pudonnutta kasvillisuusjätekerrosta, sekä likaa ja pölyä saa olla melko vähän. Tonttikadun ja vähäliikenteisen kevyen liikenteen väylän (PV3-alueiden) sidottujen pintojen tulee olla vähintään tyydyttävän siistejä. Liiskaantunutta tai pinnoille pudonnutta kasvillisuusjätekerrosta ja likaa ei saa olla häiritsevän paljon.
Puhtaanapitotyöhön sisältyy katu- ja puistoalueiden sidottujen pintojen (asfaltti- ja kivipäällysteiset katualueet, puistokäytävät, aukiot ja torit) harjaus ja pesu sekä jätteiden ja roskien poistaminen ja niiden kuljettaminen vastaanottopaikkaan. Pysäköityjen autojen aiheuttama haitta otetaan huomioon vaaditussa laatutasossa. Kaikilla puhtaanapitovyöhykkeillä sallitaan alueellisten pistokokeiden laadunalituksia 20 % arviointituloksista. PV1:n laatuvaatimukset ovat voimassa arkisin aikavälillä 8 – 15. Laatuvaatimusten mahdollisesta voimassaolosta muilla alueilla ja muina aikoina sovitaan tilaajan kanssa erikseen.
Paatsamatie kuuluu hoito- ja puhtaanapitoluokkaan PV3. Arvioitu keskimääräinen arkivuorokausiliikenne Paatsamatiellä on 251 ajoneuvoa.
Vahingonkorvausvastuun edellytykset
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.
Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kadun kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Kadun kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.
Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.
Asiassa saadut tiedot ja selvitykset
Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan talven 2021-2022 aikana liukkaudentorjunnan yhteydessä kaduille levitetty hiekka on poistettu Paatsamantieltä info-siivouksen aikana (ajoneuvot siirretty ja katu putsattu) 27.4.2022. Tämän jälkeen alueella on käyty säännöllisesti (noin 1-2 viikon välein) lakaisemassa ja pesemässä katuja. Lisäksi alueella kulkee huomattava määrä myös muita kunnossapidosta vastaavan tahon, eli Staran ajoneuvoja, jotka tarvittaessa ilmoittavat poikkeamista. Edellä mainitun selvityksen mukaan, kunnossapidosta vastaavalle asetettuja katujen ja muiden kulkuväylien puhtaana- ja kunnossapitoa koskevia määräaikoja, on noudatettu.
Kaupungin palautejärjestelmään ei ole tullut vahinkopaikan kunnossapitoa koskevia ilmoituksia ennen vahinkoa. Myöskään muita vahingonkorvausvaatimuksia liittyen hakijan mainitsemaan vahinkopaikkaan ja kuvatun kaltaiseen vahinkotapahtumaan, ei ole kaupungille esitetty.
Olosuhteiden huomioonottaminen ja muut asiaan vaikuttavat tekijät
Vaikka tiellä olevat esteet olisivatkin joskus hankalia havaita, tulee ajoneuvon kuljettajan tästä huolimatta noudattaa tieliikennelain säännöksiä, jotka muun muassa velvoittavat noudattamaan olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa.
Yhteenveto ja johtopäätökset
Kunnossa- ja puhtaanapidosta vastaavalta saadun selvityksen mukaan vahinkopaikalla on suoritettu kohtuudella edellytettävät tarpeelliset toimenpiteet oikea-aikaisesti noudattaen sovittua laatutasoa. Näin ollen kyseessä olevan alueen ja vahinkopaikan voidaan katsoa vastanneen vahingon tapahtuma-aikaan sellaista kuntoa, jota hoito- ja puhtaanapitoluokkaan PV3 kuuluvalta alueelta voidaan edellyttää.
Kaikkien mahdollisten riski- ja vaaratekijöiden välitön poistaminen ei kuitenkaan ole käytännössä mahdollista, sillä katuja ei voida pitää reaaliaikaisesti kaikilta osin täysin moitteettomassa kunnossa. Edellä lausuttu koskee erityisesti hakijan edellä kuvaamaa tilannetta, jossa ajoradalle kuulumaton mahdollisesti vaaraa aiheuttava esine on erittäin vaikeasti havaittavissa. Kaupungilla on mahdollisuus korjata ajoradalle päätynyt sinne kuulumaton vieras esine vain siinä tapauksessa, että se havaitaan tarkastusten yhteydessä, tai mikäli tienkäyttäjä ilmoittaa siitä kaupungille. Asiassa on jäänyt myös epäselväksi, missä ja milloin kysymyksessä oleva naula on jäänyt kiinni renkaaseen.
Asiassa saatujen selvitysten perusteella kaupunki katsoo toimineensa huolellisesti, eikä näin ollen ole tuottamuksellaan tai laiminlyönnillään aiheuttanut hakijan ajoneuvolle kuvatun kaltaista vauriota. Edellä mainituin perustein kaupunki ei ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eikä ole asiassa korvausvelvollinen.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §
Tieliikennelaki (729/2018) 3 §, 5 §, 12 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–2 §, 9 §, 14 §
Toimivalta päätöksenteossa
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 19.12.2022 tekemän päätöksen § 45 mukaan hallinto- ja lakipalveluiden lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.
Detta beslut publicerades 25.01.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Tomi Sjögren, lakimies, puhelin: 09 310 34835