Tarveselvitys, uudisrakennus, Melkinlaiturin koulu ja päiväkoti
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös Jätkäsaareen Melkinlaiturin alueelle toteutettavan peruskoulun ja päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksestä
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Jätkäsaareen kortteliin 20085 toteutettavan peruskoulun ja päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia oppimisen tiloja SEKÄ LIIKUNTATILOJA ALUEELLA.
Käsittely
Satu Järvenkallas: Lisätään kohtaan 13, lauseen: "Hankkeen liikuntatilojen laajuuden määrittelyssä on huomioitu suunnitelmat Jätkäsaaren Bunkkeriin rakennettavista liikuntatiloista" jälkeen lause: "Bunkkerin hankkeeseen liittyvistä epävarmuuksista johtuen kasvatuksen ja koulutuksen toimiala kehottaa kaupunkiympäristön toimialaa selvittämään vaihtoehtoisia ratkaisuja liikuntatilojen järjestämiseksi alueella siten, että tarvittavat liikuntatilat ovat käytettävissä alkuperäisen tarveaikataulun mukaisesti vuonna 2027".
Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi esittelijän muutetun ehdotuksen.
Vastaehdotus:
Johanna Laisaari: Päätösehdotuksen viimeiseen lauseeseen lisätään isoilla kirjaimilla oleva lisäys: "Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia oppimisen tiloja SEKÄ LIIKUNTATILOJA ALUEELLA."
Kannattaja: Veli-Pekka Dufva
Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi yksimielisesti Johanna Laisaaren vastaehdotuksen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hyväksyä Jätkäsaareen kortteliin 20085 toteutettavan peruskoulun ja päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia oppimisen tiloja.
Uudet tilat suunnitellaan mitoitukseltaan ja tilaominaisuuksiltaan muunneltaviksi ja muuntojoustaviksi siten, että ne soveltuvat niin varhaiskasvatukselle kuin perusopetuksellekin oppijoiden ikärakenteen muuttuessa väestöennustekaudella. Toiminnan alkaessa tiloja on noin 550:lle yhtenäisen peruskoulun oppilaalle ja 250:lle varhaiskasvatusikäiselle. Jätkäsaaren alueelle kortteliin 20085 toteuttava uudisrakennus otetaan käyttöön kalustettuna elokuuhun 2027 mennessä. Toteutettavissa tiloissa voidaan järjestää varhaiskasvatusta ja perusopetusta uuden rakentuvan alueen muuntuviin tarpeisiin. Rakennus muodostuu useista toiminta-alueista, jotka yhdessä luovat pedagogisesti monipuolista toimintaa tukevan kokonaisuuden. Tavoitteena on, että lapsi voi turvallisesti aikuisten tukemana laajentaa kasvuympäristöään niin sisä- kuin ulkotiloissa opinpolkunsa aikana.
Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä
Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.
Väestöennustekaudella 2021–2036 suomen ja muun kielisten 1–15-vuotiaiden lasten määrä Kampimalmin peruspiirissä kasvaa ennustekauden loppuun mennessä noin 555 lapsella vuoden 2020 toteumaan verrattuna. Lasten määrän ennustetaan olevan korkeimmillaan vuonna 2028 noin 855 vuoden 2020 toteumaa enemmän.
Suomenkielisiä varhaiskasvatusikäisiä (1–6 –vuotiaita) on väestöennusteen mukaan korkeimmillaan vuonna 2027 noin 320 vuoden 2020 toteumaa enemmän. Varhaiskasvatusikäisten määrän arvioidaan laskevan takaisin vuoden 2020 tasolle ennustekauden loppuun mennessä.
Eteläisessä suurpiirissä suomen ja muun kieliseen kunnalliseen ja yksityiseen varhaiskasvatukseen osallistui vuoden 2020 lopussa noin 82 % 1–6 –vuotiaista lapsista. Osallistumisaste on hieman Helsingin keskimääräistä osallistumisastetta korkeampi (noin 80 %).
Suomenkielisten perusopetusikäisten (7–15 –vuotiaat) määrä kasvaa Jätkäsaaren peruskoulun ja Ruoholahden ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueilla noin 620 oppilaalla verrattuna vuoden 2020 toteumaan ennustekauden loppuun mennessä. Oppilasmäärän arvioidaan olevan korkeimmillaan vuona 2031 noin 1840 oppilasta. Ennustekauden lopussa oppilaaksiottoalueilla arvioidaan asuvan noin 1760 perusopetusikäistä, joista noin 10 % arvioidaan käyvän koulua muualla kuin lähikoulussa. Oppilaaksiottoalueiden koulut mitoitetaan noin 1550 oppilaalle.
Ennustejakson lopulla rakennuksessa on tilat noin 660 oppilaalle ja 140 varhaiskasvatusikäiselle.
Alueella tarvitaan väliaikaisia lisätiloja varhaiskasvatukselle ja perusopetukselle syksystä 2023 alkaen noin kymmenen vuoden ajaksi kattamaan väestöhuippu. Väliaikaiset lisätilat toteutetaan erillisenä hankkeena. Melkinlaiturin uuden koulun ja päiväkodin toteuttaminen ei edellytä väistötiloja.
Ennustekauden loppupuolella voidaan luopua joistakin Ruoholahden ja Kampin alueen päiväkodeista ja siirtää toiminta hankkeessa toteutettaviin tiloihin.
Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea
Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset koulun ja päiväkodin toiminnalle ja vastaavat Jätkäsaaren alueen palvelutarpeisiin.
Hankkeen liikuntatilojen laajuuden määrittelyssä on huomioitu suunnitelmat Jätkäsaaren Bunkkeriin rakennettavista liikuntatiloista. Bunkkerin hankkeeseen liittyvistä epävarmuuksista johtuen kasvatuksen ja koulutuksen toimiala kehottaa kaupunkiympäristön toimialaa selvittämään vaihtoehtoisia ratkaisuja liikuntatilojen järjestämiseksi alueella siten, että tarvittavat liikuntatilat ovat käytettävissä alkuperäisen tarveaikataulun mukaisesti vuonna 2027.
Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset, nuoret ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden ja asukaskäytön lisäämisen alueella.
Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman ja perusopetuksen opetussuunnitelman toteuttamista
Hankkeessa toteutetaan varhaiskasvatukselle ja perusopetukselle pedagogisesti monipuoliset, ja tarkoituksenmukaisesti mitoitetut tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.
Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita ja niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Piha-alueet tarjoavat sekä päiväkodin että koulun käyttäjille ja alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet.
Suunnittelussa huomioidaan vuodenaikojen ja sääolosuhteiden vaikutus toimintaan ja varmistetaan toimivat yhteydet lähialueen puistoihin ja liikuntapaikoille.
Uudishankkeen tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.
Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin
Melkinlaiturin päiväkodin ja koulun uudishankkeen tilat ovat laajuudeltaan noin 7085 htm² (5245 hym²). Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on 35,99 euroa/m²/kk eli noin 3 060 000 euroa/vuosi.
Hankkeen toteutusmuotona on elinkaarimalli, jossa yksityinen palveluntuottaja vastaa hankkeen suunnittelusta, rakentamisesta sekä kiinteistöpalveluista tietyn, ennalta sovitun sopimusjakson ajan. Palvelusopimukseen kuuluu myös käyttäjäpalveluja sekä palvelujen järjestämistä. Hankkeen rahoituksesta vastaa tilaaja eli Helsingin kaupunki ja kiinteistö tulee kaupungin omistukseen. Mallin keskeiset hyödyt syntyvät palveluntuottajan sitoutumisesta pitkän aikavälin vastuuseen, sekä hankkeeseen liittyvien vastuiden ja riskien läpinäkyvästä käsittelystä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan noin 650 000 euroa, tieto- ja viestintäteknologian kustannuksiin noin 90 000 euroa ja kovien materiaalien kädentaitojen tilojen laitehankintoihin noin 400 000 euroa. Elinkaarihankkeessa siivous- ja kohdevastaavapalveluiden kustannukset sisältyvät vuokraan.
Tulevat toimintakustannukset ovat noin 2 400 000 euroa/vuosi päiväkodin ja 3 500 000 euroa/vuosi peruskoulun osalta.
Päiväkodin ja peruskoulun sijoittaminen samaan kiinteistöön on tilankäytöllisesti ja kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu ja vahvistaa samalla yhtenäisen opinpolun toteutumista. Yhteiskäyttöisiä tiloja ovat esimerkiksi ruokailu- ja liikuntatilat sekä kädentaitojen tilat.
Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu
Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen aluepäälliköiden lisäksi alueen päiväkodinjohtajat ja rehtorit ovat osallistuneet alueen palveluntarpeen määrittelyyn. Päiväkoti- ja kouluhenkilökuntaa osallistuu rakennuksen suunnitteluun elinkaarihankkeen neuvotteluvaiheen käyttäjätyöpajoissa. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 03.10.2023 § 226
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Pöydällepanoehdotus:
Veli-Pekka Dufva: Pyytäisin pöydälle.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti Veli-Pekka Dufvan ehdotuksesta panna asian pöydälle
Esittelijä
Lisätiedot
Tommi Kantanen, projektiarkkitehti, puhelin:
Hanna Välitalo, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 83012
Sari Utriainen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 44655
Detta beslut publicerades 30.10.2023
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Tommi Kantanen, projektiarkkitehti, puhelin:
Hanna Välitalo, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 83012
Sari Utriainen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 44655