Hankinta, terveyshyötyarvio vuosille 2022 - 2025, sosiaali- ja terveystoimiala
Terveyshyötyarvion ja asiantuntijapalvelun suorahankinta Kustannus Oy Duodecimilta
Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Ennen asian käsittelyä jäsen Kati Juva ilmoitti esteellisyyden syyksi hallintolain 28.1 §:n 5 kohdan mukaisen yhteisöjääviyden. Jäsen poistui kokouksesta asian koko käsittelyn ajaksi. Varajäsen ei osallistunut asian käsittelyyn.
Johtava ylilääkäri Marja-Liisa Lommi oli kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.
Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle jäsen Mikko Paunion ehdotuksesta.
A) Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää hankkia Duodecim EBMEDS Terveyshyötyarvion ja siihen liittyvät asiantuntijapalvelut suorahankintana lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) 40 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaisesti Kustannus Oy Duodecimilta.
Hankinnasta tehtävä sopimus alkaa sen allekirjoittamisesta ja on voimassa määräaikaisesti 31.12.2025 saakka.
Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 2 200 000 euroa sopimuskaudella.
B) Samalla sosiaali- ja terveyslautakunta päätti oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimialan tietohallintopäällikön
-allekirjoittamaan hankintapäätöksen perusteella solmittavan sopimuksen
-päättämään sopimuksen irtisanomisesta ja purkamisesta.
Johtava ylilääkäri Marja-Liisa Lommi on kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.
Taustaa
Duodecim Terveyshyötyarvio on sovellus, jonka perustana ovat potilastietojärjestelmistä saatavat rakenteiset tiedot sekä Käypä hoito -suosituksiin pohjautuvan EBMEDS-päätöksentuen sisällöt. Näiden avulla potilastietoja voidaan analysoida niin yksilö- kuin väestötasolla ja löytää ne henkilöt, jotka mahdollisesti hyötyisivät interventioista tai joiden hoidon turvallisuutta voitaisiin parantaa. Terveyshyötyarvioon sisältyviä osasovelluksia ovat riskilaskurit, hoitovajaustiedot, kliiniset laatumittarit sekä väestön terveydentilaa kuvaavat raportit.
Sosiaali- ja terveystoimiala on ollut mukana kehittämässä Terveyshyötyarvio-sovellusta. Kehitystyö suoritettiin Laatudatasta vaikuttavuuteen -hankkeessa vuosina 2016–2018. Hankkeessa olivat mukana Suomen itsenäisyyden juhlarahasto, Perusturvaliikelaitos Saarikka, Helsingin kaupunki ja Kustannus Oy Duodecim. Hankkeessa mukana olleet tahot solmivat myös hankkeen tuotoksia koskevan IPR-oikeuksien (aineettoman omaisuuden oikeudet) kaupallistamissopimuksen 25.9.2017, johon on kirjattu ehdot Terveyshyötyarvion IPR-oikeuksien luovuttamisesta Duodecimille. Duodecim on samalla sitoutunut tilittämään kaupallistamissopimuksen toimijoille sovitut osuudet Terveyshyötyarviosta saamistaan lisenssimaksuista viiden vuoden ajalta. Kaupallistamissopimusta vastaava sisältö on kirjattu käsiteltävänä olevaan sopimukseen.
Yhteistyö Terveyshyötyarvion kehittämisestä on jatkunut Kustannus Oy Duodecimin kanssa keskeytymättä vuodesta 2016. Terveyshyötyarvion testaamista ja pilotointia jatkettiin Terveyshyötyarvio-tuoteperheen kehittämis- ja innovaatiohankkeessa vuosina 2019–2020 sekä Terveyshyötyarvio-tuoteperheen hyödyntäminen ja integrointi Apottiin -hankkeessa vuonna 2021.
Kyseessä oleva hankinta on jatkoa aiemmille Terveyshyötyarviota koskeville hankinnoille:
• Päätös "Laatudatasta vaikuttavuuteen" -hankkeen rahoitus- ja yhteistyösopimuksen allekirjoittamisesta ja hankesuunnitelman hyväksymisestä, sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikkö 9.9.2016 § 135• Laatudatasta vaikuttavuuteen -hankkeen suorahankinta, sosiaali- ja terveysviraston tietohallinto- ja viestintäpalvelujen osastopäällikkö 25.4.2017 § 15• Laatudatasta vaikuttavuuteen -hankkeen rahoitus- ja yhteistyösopimuksen allekirjoittamisesta ja hankesuunnitelman hyväksymisestä tehdyn päätöksen päivittäminen, sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikkö 25.4.2017 § 98• Laatudatasta vaikuttavuuteen (Terveyshyötyarvio) -hankkeen suorahankinta, Terveysasemien johtajalääkäri 29.12.2017 § 12• Terveyshyötyarvio-tuoteperheen kehittämis- ja innovaatiohankkeen suorahankinta CGI Suomi Oy:ltä, sosiaali- ja terveystoimialan tietohallintopäällikkö 12.8.2019 § 29• Päätös "Terveyshyötyarvio-tuoteperheen kehittämis- ja innovaatio" -hankkeen hankesuunnitelman hyväksymisestä, sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja 27.6.2019 § 96• Terveyshyötyarvio-tuoteperheen kehittämis- ja innovaatiohankkeen suorahankinta Kustannus Oy Duodecimilta, sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja 27.6.2019 § 97• Terveyshyötyarvion ja asiantuntijapalvelun suorahankinta Kustannus Oy Duodecimilta, sosiaali- ja terveystoimialan tietohallintopäällikkö 26.10.2021 § 56• Terveyshyötyarvio-hankkeen sidosyksikköhankinta Oy Apotti Ab:lta, sosiaali- ja terveystoimialan tietohallintopäällikkö 2.9.2022 § 35.
Hankinnan kohde
Hankinnan kohteena on Duodecim EBMEDS Terveyshyötyarvio -sovellus ja siihen liittyvä asiantuntijapalvelu. Terveyshyötyarviota on aiemmin hyödynnetty Pegasos-potilastietojärjestelmän rakenteisen tiedon analysoinnissa ja raportoinnissa, joten kyseessä ei ole uuden sovelluksen hankinta, vaan jo käytössä olevan sovelluksen ylläpidosta huolehtiminen ja kehittäminen sekä integroiminen Apotti-potilas- ja asiakasjärjestelmään.
Terveyshyötyarvion tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää tiedolla johtamisessa, esimerkiksi väestön terveydentilaa sekä hoidon laatua ja vaikuttavuutta kuvaavissa raporteissa sekä erilaisissa hoito- ja palveluvajeissa olevien asiakkaiden tunnistamisessa yhteydenottoja varten silloin, kun asiakas ei ole kieltänyt kontaktointia. Terveyshyötyarvio tuo myös ammattilaisille lisää työkaluja tavoittaa korkeassa riskissä tai haastavissa kohderyhmissä olevat asiakkaat, joille koronapandemia on voinut aiheuttaa tai voi jatkossa aiheuttaa terveys- tai hyvinvointitilanteen kriisiytymistä. Asiakkaille tietojärjestelmiin tehdyt panostukset näkyvät aikaisempaa nopeampina ja vaikuttavampina sosiaali- ja terveydenhuollon ennakoivina palveluina.
Vuosina 2019–2021 Terveyshyötyarvion avulla on toteutettu neljä Pegasos-potilastietoihin perustunutta Terveyshyötyarvio-analyysia (eräajoa), joissa olivat mukana kaikki terveysasemien asiakkaina olevat helsinkiläiset. Tuloksia on hyödynnetty terveysasemien hoitotulosten arvioinnissa, esimerkiksi veren rasva-arvoihin ja hyytymiseen sekä keskushermostoon vaikuttavien lääkitysten muutoksissa, palvelujen kohdentamisessa, esimerkiksi diabeteskeskusten sijoittamisessa ja ikääntyneiden liikuntapalvelujen tarpeen selvittämisessä sekä riskiryhmien tunnistamisessa, pitkäaikaissairauksien ennaltaehkäisyssä ja seurannan tehostamisessa, esimerkiksi diabeteksen ehkäisyn pilotoinnissa raskausdiabetes-asiakkaiden osalta ja koronaelpymisprojektin kohderyhmien valinnassa.
Terveyshyötyarvio-tietoa voidaan hyödyntää usealla eri tavalla johtamisessa ja asiakastyössä. Terveyshyötyarvio tukee vaikuttavan ja näyttöön perustuvan hoidon toteutusta. Mahdollisuus seurata niin oman työn laatua, kuin oman asiakaskunnan terveystilannetta, lisää terveydenhuollon ammattilaisten työn mielekkyyttä ja tuo myös kustannussäästöjä, jos palveluja pystytään kohdentamaan eniten tarvitseville ja samalla vähentämään haittoja sekä tarpeettomia tutkimuksia ja lääkityksiä.
Perustelut suorahankinnalle
Hankintalain (1397/2016) 40 §:n 2 momentin kohdan 2 mukaan hankintayksikkö voi valita suorahankinnan, jos teknisestä tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan; lisäedellytyksenä on, että järkeviä vaihtoehtoisia tai korvaavia ratkaisuja ei ole eikä kilpailun puuttuminen johdu hankinnan ehtojen keinotekoisesta kaventamisesta.
Terveyshyötyarvio-analyysi perustuu Käypä hoito -suosituksiin pohjautuviin EBMEDS päätöksentuen muistutteisiin. Kustannus Oy Duodecim on ainoa palveluntuottaja, joka tietämyskokonaisuutensa ja erityisosaamisensa puolesta täyttää palvelulle asetetut vaatimukset, eikä soveltuvia vaihtoehtoisia tai korvaavia ratkaisuja ole markkinoilla, ottaen huomioon myös yhteensovituksesta kaupungin olemassa olevasta järjestelmästä johtuvat syyt.
Hankinnasta solmittavat sopimukset ja sopimusten allekirjoittaja
Osapuolia sitova sopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla vaan vasta, kun osapuolet ovat allekirjoittaneet hankinnasta sopimuksen.
Helsingin kaupungin hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimuksen allekirjoittaa tietohallintopäällikkö. Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on tietohallintopäälliköllä.
Hankintavaltuuksista päättäminen
Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 3 kohdan mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita. Sosiaali- ja terveyslautakunta on 24.5.2022 § 104 päättänyt sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden hankintavaltuuksista. Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on 2 200 000 euroa, mikä ylittää viranhaltijoiden hankintavaltuudet. Hankinnasta päättää siten sosiaali- ja terveyslautakunta.
Detta beslut publicerades 22.09.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Timo Lukkarinen, terveysasemien johtajalääkäri, puhelin: 09 310 42611
Päivi Koikkalainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 52115