Puistosuunnitelma, Kumpula, Vallila, Vallilanlaakso, nro VIO 6252/1

HEL 2022-010286
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 10. / 576 §

Vallilanlaakso, puistosuunnitelman hyväksyminen, Vallila ja Kumpula

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Vallilanlaakson puistosuunnitelman nro VIO 6252/1 (liite 2). Samalla kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Vallilanlaaksoon ja Vallilanraition yhteyteen toteutettavat Kumpulantaipaleen ylikäytävän sekä Kumpulanpuron sillan, jotka on esitetty puistosuunnitelmassa.

Käsittely

Kaupunkiympäristölautakunta päätti käsitellä toimialajohtajan esityksen nro 10 kokouksen asiana nro 21.

Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Tomas Palmgren. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Vastaehdotus:
Otso Kivekäs: Kumpulantaipaleen yhteys Mäkelänrinteen uimahallin viereen palautetaan nähtävillä olleen version mukaisesti suoraksi S-mutkan sijasta.

Kannattaja: Hannu Koponen

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Otso Kivekkään vastaehdotuksen mukaisesti muutettuna.

Jaa-äänet: 8
Silja Borgarsdottir Sandelin, Marleena Isomaa, Atte Kaleva, Olli-Pekka Koljonen, Sami Kuusela, Noora Laak, Risto Rautava, Anni Sinnemäki

Ei-äänet: 2
Otso Kivekäs, Hannu Koponen

Tyhjä: 1
Saana Rossi

Poissa: 2
Otto Meri, Jenni Pajunen

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä esittelijän ehdotuksen äänin 8 - 2 (1 tyhjä ja 2 poissa).

Se röstningsresultatet i tabellform

Äänestys 1

Ja: Esityksen mukaan

Nej: Kumpulantaipaleen yhteys Mäkelänrinteen uimahallin viereen palautetaan nähtävillä olleen version mukaisesti suoraksi S-mutkan sijasta.

Medlem Fullmäktigegrupp
Borgarsdottir Sandelin, Silja Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä
Isomaa, Marleena Ej fullmäktigegrupp
Kaleva, Atte Kokoomuksen valtuustoryhmä
Koljonen, Olli-Pekka Ej fullmäktigegrupp
Kuusela, Sami Ej fullmäktigegrupp
Laak, Noora Vasemmistoliiton valtuustoryhmä
Rautava, Risto Kokoomuksen valtuustoryhmä
Sinnemäki, Anni Vihreä valtuustoryhmä
Stäng
Medlem Fullmäktigegrupp
Kivekäs, Otso Vihreä valtuustoryhmä
Koponen, Hannu Ej fullmäktigegrupp
Stäng
Medlem Fullmäktigegrupp
Rossi, Saana Vihreä valtuustoryhmä
Stäng
Medlem Fullmäktigegrupp
Meri, Otto Kokoomuksen valtuustoryhmä
Pajunen, Jenni Kokoomuksen valtuustoryhmä
Stäng
Efter fullmäktigegrupp
Fullmäktigegrupp Ja Nej Tomt Bort
Ej fullmäktigegrupp 3 1 0 0
Kokoomuksen valtuustoryhmä 2 0 0 2
Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä 1 0 0 0
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä 1 0 0 0
Vihreä valtuustoryhmä 1 1 1 0
Stäng

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Vallilanlaakso on nykyinen puisto. Puistosuunnitelma perustuu voimassa oleviin asemakaavoihin nro 8930 (2.8.1985), nro 9035 (10.1.1986), nro 10495 (30.1.1998) ja nro 12531 (24.5.2022). Suunnitelmassa on huomioitu Kalasataman raitiotien yleissuunnitelma nro 6789, päivätty 30.1.2018.

Puistosuunnitelma laaditaan Kalasataman raitiotiehankkeen aiheuttamien muutostarpeiden vuoksi. Vallilanlaakson läpi rakennetaan uusi raitiotieyhteys, joka aiheuttaa muutoksia alueen jalankulku- ja pyöräilyreitistöön, kasvillisuuteen ja maastonmuotoihin. Suunnitelmassa on varauduttu myös Mäkelänrinteen uimahallin mahdollisen laajennusosan vaikutuksiin puistossa.

Suunnitelma

Suunnitelman tavoitteena on kehittää Vallilanlaaksoa laadukkaana, viihtyisänä ja omaleimaisena kaupunkipuistona alueen historiallisia arvoja kunnioittaen ja kompensoida raitiotien rakentamisesta aiheutuvia toiminnallisia ja maisemallisia haittoja. Alueen reitistöä kehitetään ja yleistä viihtyvyyttä parannetaan oleskelualueita uudistamalla ja lisäämällä. Puiston läpi rakennetaan baanatasoinen pyöräily-yhteys. Puiston olevia rakenteita peruskorjataan ja täydennetään. Tavoitteena on myös kehittää luonnon monimuotoisuutta alueella. Kumpulanpuroa muokataan luonnonmukaisemmaksi ja sen yhteyteen muotoillaan viivyttäviä painanteita tulvatilanteita varten. Puron putkitettuja osuuksia avataan ja muotoillaan luonnonmukaiseksi. Kasvilajistoa täydennetään monilajisin istutuksin ja osa puiston leikatuista nurmista muutetaan niityiksi.

Suunnitelmasta on kerrottu yksityiskohtaisemmin suunnitelmaselostuksessa (liite 1).

Vuorovaikutus

Suunnitelmaluonnos on ollut esillä Helsingin kaupungin internetsivuilla 20.6.−10.7.2022 välisen ajan. Suunnitelmaluonnosta on esitelty 21.6.2022 suunnitelmien esittelytilaisuudessa. Suunnitelman esilläolosta ja esittelytilaisuudesta on viestitty tiedottamalla osallisia kirjetiedotteella, ilmoituksella paikallislehdessä, Kalasatamasta Pasilaan -hankeviestinnän kautta sekä Helsingin kaupungin internetsivuilla.

Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (liite 3).

Puistosuunnitelmaehdotus on ollut nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 7.−21.9.2022 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä muille osallisille yleistiedoksiantona. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.

Puistosuunnitelmasta on jätetty viisi muistutusta (liite 4).

Puistosuunnitelmaa on muokattu nähtävillä olon jälkeen seuraavasti:

  • Uusi hulevesien viivytysallas on poistettu puistosuunnitelmasta ja Mäkelänkadun suunnasta tuleva uusi hapetuspuro on käännetty johtamaan nykyiseen sorsalampeen. Samalla meriveden lisäpumppauksen purkupiste on siirretty uuden hapetuspuron yläjuoksulle. Mäkelänkadulta sorsalammelle johtava käytävälinjaus ja istutukset on päivitetty. Kaksi uutta oleskelupaikkaa on lisätty poistetun oleskelutasanteen tilalle.
  • Hevoshaanpolun kohdilla, baanayhteyden ja Kumpulantaipaleen välistä reittiyhteyttä on muutettu, poistamalla toinen reiteistä ja linjaamalla jäljelle jäänyt reitti uudelleen. Pyöräliikennettä ohjataan baanayhteyttä pitkin Villa Novillan ohitse, Poikkikulun kautta, Kumpulantaipaleelle. Poikkikulkureitti on muutettu erotelluksi jalankulun ja pyöräilyn väyläksi.
  • Alueleikkaukset 1,2 ja 5 on päivitetty.
  • Puistosuunnitelman selostusta on päivitetty edellä mainittujen mukaisesti.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston kokonaispinta-ala on noin 6,8 ha.

Asemakaavan mukaisen puistoalueen rakentamiskustannukset ovat noin 13,5 miljoonaa euroa (alv 0 %). Kustannuksista noin 5 miljoonaa euroa (alv 0 %) kohdistuu pyöräliikenteen baanayhteydelle, noin 4,5 miljoonaa euroa (alv 0 %) puistorakentamisen yhteydessä tehtäville hulevesijärjestelyille ja noin 4 miljoonaa euroa muuhun puistoalueen rakentamiseen. Merkittävä osa puistoalueen kustannuksista johtuu raitiotien rakentamisen edellyttämistä maaleikkauksista puunkaatoineen ja maisemointeineen sekä muutoksista puistokäytäväyhteyksissä siltoineen.

Baanayhteyden (4890 m²) kustannukset ovat noin 1000 euroa / m² (alv 0 %). Muun puistorakentamisen kustannukset ovat noin 140 euroa / m² (alv 0 %) sisältäen hulevesijärjestelyt.

Puistoalueen vuosittaiset kunnossapitokustannukset ovat noin 68 000 euroa, noin 1 euro / m² (alv 0 %). Kunnossapitokustannukset eivät muutu merkittävästi nykyisestä.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2023 alkaen.

Puistoalueen läpi kulkee raitiotien sisältävä Vallilanraition katualue. Katualueen rakentaminen edellyttää korkeuserojen ja maaperäolojen takia merkittäviä rakentamistöitä ja puiden kaatamista myös puistoalueella.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 10 02 02 Suuret liikennehankkeet, Kalasatama–Pasila, Liittyvät kadut ja liikenneväylät.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §, 62 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §, 42 §, 43 §, 46 §

Kuntalaki 29 §

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 momentin kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Stäng

Detta beslut publicerades 17.10.2022

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Tomas Palmgren, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38586

tomas.palmgren@hel.fi