Nimeämispyyntö, maahanmuuttotaustaisten oppilaiden perustaitojen ja opetuskielen vahvistamisen toimenpideohjelman ohjausryhmä, OKM
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan edustajan ja hänen varajäsenensä nimeäminen maahanmuuttotaustaisten oppilaiden perustaitojen ja opetuskielen vahvistamisen toimenpideohjelman ohjausryhmän
Päätös
Toimialajohtaja päätti nimetä maahanmuuttotaustaisten oppilaiden perustaitojen ja opetuskielen vahvistamisen toimenpideohjelman ohjausryhmään kasvatuksen ja koulutuksen toimialan edustajaksi perusopetusjohtaja Outi Salon ja varajäseneksi Katja Verta.
Opetus- ja kulttuuriministeriö asettaa maahanmuuttotaustaisten oppilaiden perustaitojen ja opetuskielen vahvistamisen toimenpideohjelman ohjausryhmän, jonka tehtävänä on tukea toimenpideohjelman toimeenpanoa ja valmistella maahanmuuttotaustaisten oppilaiden perustaitojen, opetuskielen ja tuen vahvistamista perusopetuksessa koskeva valtakunnallista kehittämissuunnitelmaa vuosille 2022–2026.
Ohjausryhmä kuulee työssään asiantuntijoita, sidosryhmiä sekä lapsia ja oppilaita. Ohjausryhmän tulee huomioida työssään suomen ja ruotsinkielinen opetus.
Ohjausryhmän puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja nimetään opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
Maahanmuuttotaustaisten oppilaiden perustaitojen ja opetuskielen vahvistamisen toimenpideohjelman ohjausryhmällä on sihteeristö, jonka tehtävänä on kehittämistoiminnan operationaalinen valmistelu.
Sihteeristön jäseniksi nimetään Katri Kuukka Opetushallituksesta Salla Venäläinen Karvista ja Anna Mikander opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
Ohjausryhmän toimintakausi päättyy 31.12.2024 ja se kokoontuu noin 3–4 kertaa vuodessa.
Päätöksen perustelut
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus ovat käynnistäneet perusopetuksessa opiskelevien maahanmuuttotaustaisten oppilaiden oppimis- ja koulunkäyntivalmiuksia tukevan toimenpideohjelman vuosille 2022 2026. Toimenpideohjelma koostuu Oikeus oppia -ohjelman lapsia ja nuoria koskevista toimista sekä näiden perusteella laadittavasta ja päivitettävästä kehittämissuunnitelmasta. Toimenpideohjelmaan on varattu 13 miljoonaa euroa vuosille 2021 2024.
Toimenpideohjelmalla varmistetaan maahanmuuttotaustaisten oppilaiden perustaitojen pitkäjänteinen, tietoon perustuva kehittäminen Toimenpideohjelman toteutukseen osallistuvat opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja Karvi. Toimenpideohjelman valmistelussa ja toimeenpanossa kuullaan sidosryhmiä ja asiantuntijaorganisaatiota. Toimenpideohjelmaa päivitetään Karvin arviointien ja selvitysten perusteella vuonna 2022 sekä hallitusohjelman linjausten osalta vuonna 2023.
Toimenpideohjelmalla vahvistetaan perusopetukseen opetusta, oman äidinkielen opetusta sekä suomi/ruotsi toisena kielenä (s2/r2) opetusta sekä kehitetään toimenpiteitä, joilla voidaan vahvistaa erityisesti perusopetuksen vuosiluokkien 7 9 maahanmuuttotaustaisten oppilaiden kielitaitoa, opiskelu- ja koulunkäyntivalmiuksia sekä perustaitoja sekä varmistetaan sujuvia siirtymiä toiselle asteelle, sekä valmistavasta opetuksesta perusopetukseen.
Toimenpideohjelman tavoitteena on vahvistaa erityisesti heikommassa asemassa olevien, vähäiset koulunkäyntivalmiudet omaavien maahanmuuttotaustaisten oppilaiden perustaitoja. Toimenpiteissä tarkastellaan sekä pedagogisia että opetuksen järjestämiseen ja oppimisen tukeen liittyviä käytänteitä ja lisäksi pohditaan tarpeellisia lainsäädännöllisiä ja rakenteellisia muutoksia.
Toimenpideohjelma muodostuu
- Karvin selvityksistä koskien valmistavan opetuksen vaikuttavuutta ja tilaa sekä oman äidinkielen opetuksen vaikuttavuutta ja tilaa
- Owal Group yrityksen tuottamasta S2/R2 -opetusta koskevasta selvityksestä kunnille ja opetuksen järjestäjille suunnatusta valtionavustuksesta (12 miljoonaa euroa), jonka tavoitteena on oppilaiden perustaitojen ja opetuskielen osaamisen vahvistaminen erityisesti perusopetuksen vuosiluokilla 7–9
- valtionavustusta saaneille hankkeille suunnatusta kehittävästä arvioinnista, seurannasta sekä hankkeiden verkostoitumisen tuesta (Karvi)
- maahanmuuttotaustaisten oppilaiden perustaitojen, opetuskielen ja tuen vahvistamista koskevasta valtakunnallisesta kehittämissuunnitelmasta vuosille 2022–2026. Kehittämissuunnitelma valmistuu Karvin selvitysten, Oikeus oppia -hankkeiden kokonaisuutena vuoden 2022 syksyllä ja sen tavoitteena on selkeyttää ja vahvistaa opetuksen järjestäjien valmiuksia varmistaa maahanmuuttotaustaisten oppilaiden perustaidot ja siirtymät.
Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää jakelussa mainittuja tahoja tekemään esityksen maahanmuuttotaustaisten oppilaiden perustaitojen ja opetuskielen vahvistamisen toimenpideohjelman ohjausryhmään jäsenestä ja varajäsenestä.
Opetushallitus
Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvi
Kuntaliitto
Opetusalan ammattijärjestö OAJ
Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos
ETNO
Vanhempainliitto
Oman äidinkielen opettajat ry
Suomenopettajat ry (S2-opettajat)
Helsingin kaupunki
Kokkolan kaupunki
Turun kaupunki
Lisäksi ohjausryhmään nimetään asiantuntijajäseniä:
Jäsenehdotukset pyydetään lähettämään opetus- ja kulttuuriministeriön kirjaamoon kirjaamo.okm@gov.fi viimeistään 21.10.2022.
Ohjausryhmään osallistumisesta ei makseta korvauksia mutta ohjausryhmän jäsenten matkakulut korvataan valtion matkustussäännön mukaisesti (https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161981). Ohjausryhmän työssä hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan etätyöskentelyä.
Ohjausryhmää asetettaessa on otettava huomioon, että kokoonpanon tulee täyttää naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain (609/1986) 4 a §:ssä säädetyt vaatimukset julkisen hallinnon ja julkista valtaa käyttävien toimielinten kokoonpanosta. Ohjausryhmän jäsenehdotusten toivotaan sisältävän sekä nais- että miesjäseniä.
Naisten ja miesten tasa-arvosta annetun lain 4 a § 1 momentti edellyttää, että valtion komiteoissa, neuvottelukunnissa ja muissa vastaavissa toimielimissä tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisestä syystä muuta johdu. Tasa-arvolain 4 a § 3 momentin mukaan viranomaisten ja kaikkien niiden tahojen, joita pyydetään nimeämään ehdokkaita lainkohdassa tarkoitettuihin toimielimiin, tulee mahdollisuuksien mukaan ehdottaa sekä naista että miestä jokaista jäsenpaikkaa kohden.
Ohjausryhmän nimeämispyynnössä viitataan tasa-arvolain kiintiösäännöksiin ja pyydetty tahoja nimeämään kutakin jäsenpaikkaa kohden sekä nais- että miesehdokkaan.
Detta beslut publicerades 18.10.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Mer information fås av
Outi Salo, perusopetusjohtaja, puhelin: 09 310 86274