Vahingonkorvaus, jalkinevahinko, 6.9.2022 päiväkoti Yliskylä

HEL 2022-011279
Ärendet har nyare handläggningar
§ 216

Vahingonkorvausvaatimus kengistä

Förvaltningschef

Päätös

Hallintopäällikkö päätti kohtuussyistä myöntää ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvauksena kohtuulliseksi harkitut 67 euroa kenkävahingosta.

Päätöksen perustelut

Hakija on esittänyt 23.9.2022 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa 160 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen varhaiskasvatuksen toimipisteessä kadonneista kengistään työtehtävien yhteydessä. Kengät hävisivät eteisestä, koska päiväkodin siistijä oli heittänyt ne roskiin. Ne olivat olleet roskakorissa. Hakijan on toimittanut lisäselvityksenä tiliotteen: korttiosto 16.2.2021: 199,10 euroa.

Varhaiskasvatuksen toimipisteestä (päiväkoti) saadun selvityksen mukaan työntekijän kengät (uudehkot lenkkikengät) ovat olleet lasten eteisessä, jossa työntekijät säilyttävät työvaatteita. Lapset ovat heittäneet kengät roskakoriin, josta päiväkotiapulainen on vienyt ne roskiin. Kaikki päiväkodin tilat ovat myös lähtökohtaisesti lasten käytössä. Kyseessä on ollut normaali sisäroskis. Tilanne on huomattu iltapäivällä ulos lähtiessä, mutta takaisinsaanti jäteastiasta ei ole mahdollistunut. Päiväkodin henkilöstön pukuhuone on toisessa kerroksessa ja kaukana eteisestä. Työntekijöille on suunniteltu toimipisteen rakennusvaiheessa jo tila ulkovaatteille eteiseen. Lasten valvonta on toteutunut normaaliin tapaan. Toimialan omat siivoustyötä tekevät henkilöt siirtyivät 1.3.2022 alkaen Palvelukeskus Helsinkiin. Palveluntuottaja vastaa oman henkilöstön työturvallisuudesta, perehdytyksestä sekä alihankkijoidensa työstä ja sen tuloksista kuten omastaan.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi. Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys. Helsingin kaupunki on vastuussa vahingosta vahingonkorvauslain nojalla isännänvastuun perusteella sellaisesta vahingosta, jonka Helsingin kaupungin työntekijä tai viranhaltija on tuottamuksellaan aiheuttanut. Lähtökohtaisesti työntekijä vastaa työssä omaisuudestaan. Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo. Esineen uushankintahintaa ei korvata, kun esine on käytetty.

Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen. Mikäli kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen, voidaan aiheutunut vahinko kuitenkin poikkeuksellisesti harkinnan mukaan kohtuussyistä korvata kokonaan tai osittain. Huomioiden vahinkotilanteen syntymisen olosuhteet kohtuulliseksi katsotaan, että hakijalle korvataan kohtuulliseksi harkitut 67 euroa kenkien päätymisestä jäteastiaan.

Detta beslut publicerades 23.12.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Beslutsfattare

Marko Enberg
hallintopäällikkö