Avustuksen hakeminen, valtion lisärahoitus ammatillisen koulutuksen järjestäjille, toinen lisäsuoritepäätös 2022, opetus- ja kulttuuriministeriö

HEL 2022-012591
Ärendet har nyare handläggningar
§ 112

Lisärahoituksen hakeminen koronavirusepidemian johdosta tarvittaviin tukitoimiin, hoiva-avustajakoulutuksen lisäämiseen sekä Ukrainasta tulleille pakolaisille järjestettävään koulutukseen varainhankintavuoden 2022 toisella lisäsuoritepäätöksellä

Direktören för gymnasie- och yrkesutbildningen och den fria bildningen

Päätös

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea opetus- ja kulttuuriministeriöltä talousarvion perusteella myönnettävää lisärahoitusta, joka on jätetty jaettavaksi varainhoitovuoden 2022 aikana lisäsuoritepäätöksellä. Helsingin kaupunki hakee ministeriön esittämillä kriteereillä ja painoarvoilla sille kohdentuvaa osuutta lisärahoituksesta seuraaviin kohteisiin: 1) vuoden 2022 toisen lisätalousarvion rahoitus koronavirusepidemian johdosta tarvittaviin tukitoimiin osaamisvajeiden paikkaamiseksi ja opiskelijoiden hyvinvoinnin vahvistamiseksi 1 250 000 euroa; 2) työvoimakoulutuksena järjestettävän hoiva-avustajakoulutuksen lisääminen 200 000 euroa; sekä 3) Ukrainasta tulleille pakolaisille järjestettävä ammatillinen koulutus ja tutkintokoulutukseen valmentava koulutus 200 000 euroa. Avustusta haetaan yhteensä 1 650 000 euroa. Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti valtuuttaa ammatillisen koulutuksen päällikön Maria Sarkkisen toimimaan asiointiroolissa rahoituksen hakemuksen sähköisessä järjestelmässä. Liitteenä allekirjoitettu hakemus lisärahoituksen saamiseksi sekä ohjekirje.

Päätöksen perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö ohjeisti kirjeellään 19.9.2022 ammatillisen koulutuksen järjestäjiä varainhoitovuoden 2022 aikana jaettavaksi jätetyn perusrahoituksen hakemisesta sekä toisen lisätalousarvion perusteella koronavirusepidemian johdosta tarvittaviin tukitoimiin osaamisvajeiden paikkaamiseksi ja opiskelijoiden hyvinvoinnin vahvistamiseksi myönnettävän lisärahoituksen (26 milj. €) hakemisesta. Samalla ohjeistettiin myös työvoimakoulutuksena järjestettävän hoiva-avustajakoulutuksen lisäämiseen sekä Ukrainasta tulleille pakolaisille järjestettävään ammatilliseen koulutukseen ja tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA) tarvittavien rahoitusten hakemisesta.

Helsingin kaupunki hakee lisärahoitusta seuraaviin kohteisiin:

1) Vuoden 2022 toisen lisätalousarvion rahoitus koronavirusepidemian johdosta tarvittaviin tukitoimiin osaamisvajeiden paikkaamiseksi ja opiskelijoiden hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Haettavalla rahoituksella turvataan Stadin ammatti- ja aikuisopiston toimipaikkojen digiagenttiopettajien tehtävien jatko. Digiagentin tehtävänä on mm. tukea ja auttaa opiskelijoita verkko-oppimisessa. Lisäksi rahoituksella mahdollistetaan erityisopettajan tarjoama oppimisen tuki yksilö- ja pienryhmissä sekä kasvatetaan kesäkauden opetustarjontaa pedagogisilla tukipajoilla. Rahoituksella tuetaan myös työelämässä oppimista kokonaisvaltaisesti, esim. tukemalla työpaikkaohjaajia sekä varmistamalla "jalkautuva" tuki työpaikoille (mm. kielituki yrityksissä).

2) Työvoimakoulutuksena järjestettävän hoiva-avustajakoulutuksen lisääminen. Perusrahoituksen harkinnanvaraista korotusta haetaan, koska hoiva-avustajaopiskelijoista yli 65 % on muun kuin suomen tai ruotsinkielisiä. He tarvitsevat opintoihinsa vahvaa S2 -tukea, arkiohjauksen tukea sekä työelämävalmennusta työllistymisen mahdollistamiseksi. Opetuksessa ja ohjauksessa keskitytään ammatillisen kielen ja avustavissa tehtävissä edellytettävän suomen kielen vahvistamiseen. Opintojen tueksi tarjotaan myös englantiavusteisuutta. Lisäksi n. 20 % opiskelijoista tarvitsee opintojensa tueksi erityisopettajan palveluja. Rahoituksella turvataan myös jalkautuva tuki työpaikoille tukemaan työelämässä oppimista.

3) Ukrainasta tulleille pakolaisille järjestettävä ammatillinen koulutus ja tutkintokoulutukseen valmentava koulutus. Perusrahoituksen harkinnanvaraista korotusta haetaan, koska ukrainalaiset opiskelijat tarvitsevat vahvaa kielitietoista opetusta, joka koostuu sekä S2 -tuesta että opiskelijoiden äidinkielen opetuksesta (ukraina). Lisäksi suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumiseksi tarvitaan arkiohjauksen tukea. Opintojen tueksi tarjotaan venäjän, ukrainan ja englanninkielistä tukea. Työelämään tutustumista ja siirtymistä varten tarvitaan myös työelämävalmennusta. Kokonaisuudessaan tavoitteena on nopea työllistyminen.

Rahoitusjohtajan päätöksen 103 §,10.12.2018 mukaan valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivalta on siirretty ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtajalle kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisessa.

Detta beslut publicerades 28.10.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Hanna Kietäväinen-Sirén, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 23733

hanna.kietavainen-siren@hel.fi

Beslutsfattare

Arja Kukkonen
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja